Share

CPU a obținut pe anul 2019 un profit de aproape 2 milioane lei

Cafeneaua Piața Unirii (CPU) este poziționată în punctul zero al orașului. Înființată cu 9 ani în urmă, în luna ianuarie a anului 2011, cafeneaua a reușit să se remarce în industria HoReCa și a devenit locul preferat al multor persoane publice din Iași.

Administrată de Costea Alexandru Marius și Butnicu Petru, Costea Alexandru deținând acțiunile majoritare în firmă, CPU a obținut pe anul 2019 un profit de aproape 2 milioane lei, și o cifră de afaceri de 9.386.393 RON.

Cu un an în urmă profitul a fost de 1.164.314 lei, iar cifra de afaceri 7.817.874 lei. În doar un an, profitul a crescut aproape 800 de mii de lei, iar cifra de afaceri cu mai bine de 1.500.000 lei.

Brandul Cafeneaua Piața Unirii, administrat de societatea MICUL VERDE S.R.L, are un număr mediu de 93 de angajați raportați pe anul 2019. Cafeneaua este compusă din terasa exterioară și clubul din interior, amenajat la subsolul blocului NR.6, TR. II, SC.B.

Mereu au existat contre între Asociația de Proprietari Piața Unirii 6 și administratorii CPU

De-a lungul anilor nu puține au fost neînțelegerile dintre Asociația de Proprietari și locatarii blocului și vecinii din proximitatea cafenelei. Anul trecut, Asociația de Proprietari susținea că de fapt contractul de închiriere a subsolului de bloc a expirat cu un an în urmă, și au făcut altul, însă administratorul, Costea Alexandru Marius a refuzat să semneze noul contract deși prețul era unul foarte mic.

În 2017, o altă neînțelegere între administratorii CPU și Asociația de Proprietari a pornit de la faptul că vecinii erau foarte deranjați de zgomotul infernal pe care îl face aparatul de ventilație montat pe fațada blocului, deasupra intrării de serviciu în cafenea.

Citeste si   Managerii marilor COMPANII se implică în CAMPANIA de VACCINARE

Tot în acest an au fost contre între administratorii CPU și Asociația de Proprietari din cauza datoriilor pe care cafeneaua le înregistra la întreținere.

Localul din Piața Unirii nu deține toate avizele necesare pentru funcționare

În 2015 cafeneaua nu avea toate avizele necesare funcționării, nici măcar pe cel de la ISU. Atunci societatea MICUL VERDE a fost amendată cu 5.000 de lei. Surse neoficiale susțin faptul că CPU nu are nici acum toate autorizaţiile (în special ISU) necesare pentru clubul din Piaţa Unirii.

În ciuda acestor lucruri, Cafeneaua Piața Unirii funcționează din 2011 și până în prezent și înregistrează un profit uriaș de la an la an. Anul trecut, societatea MICUL VERDE a înregistrat un profit de 1.949.899 RON.

MICUL VERDE ar fi patronat din umbră de Chirica

Atât în spațiul public ieșean, cât și în presa locală circulă foarte multe zvonuri și speculații care vizează faptul că tocmai primarul orașului, Mihai Chirica ar patrona din umbră localul, iar administratorii de drept în acte sunt niște apropiați ai primarului cu care acesta ar colabora foarte bine.

Având în vedere faptul că CPU practic a monopolizat zona Piața Unirii și funcționează în ciuda neregulilor și fără avize iar nici o autoritate nu se sesizează, aceste argumente creditează și mai mult această ipoteză. Mai mult, primarul este un client frecvent al locului. Își petrecere foarte mult din timpul lui liber la mesele din acest local. Pe internet există numeroase glume potrivit cărora Mihai CHIRICA și-ar petrece și pe sub mesele acetui local, timpul liber, existând chiar și filmulețe cu edilul aflat în stare avansată de ebrietate. Menționăm faptul că acestea sunt deocamdată speculații, neexistând încă dovezi concludente cu Primarul Iașului în această ipostază.

Citeste si   Atitudine INUMANĂ a companiei VEOLIA față ieșeni! Zeci de familii DECUPLATE de la căldura la -17 grade

După o perioadă în care toată industria HoReCa a stagnat, Cafenea Piața Unirii a găsit mijloacele pentru a-și menține profitul

A acaparat toată Piața Unirii și a extins terasa cât să facă profit fără să țină cont de faptul că zona este una pietonală și astfel creează un disconfort trecătorilor și turiștilor care vizitează Iașul, al cărui CENTRU se transformă încet – încet într-un veritabil bâlci.

Acum, după încetarea stării de urgență și redeschiderea teraselor, CPU s-a extins și a pus mesele la distanță, dar nu au redus din numărul lor și astfel au ajuns cu mesele aproape de statuia lui Alexandru Ioan Cuza.

Tot anul acesta, ca urmare a crizei provocată de coronavirus, Cafeneaua Piața Unirii a solicitat încă de pe 6 aprilie a.c., Certificat de Situaţie de Urgenţă (CSU) Tip 1 (albastru), care se acordă pentru întreruperea totală sau parţială a activităţii, ca urmare a efectelor deciziilor emise de autorităţile publice competente, potrivit legii, în perioada stării de urgenţă decretate şi se utilizează în relaţiile cu instituţiile publice pentru obţinerea de facilităţi/măsuri de sprijin ori în relaţiile comerciale, în condiţiile legii. Evident, CPU a obținut acest aviz și astfel a mai putut beneficia de sprijin financiar din partea autorităților statului.

În ciuda neregulilor și a tuturor reclamațiilor primite la adresa localului ce funcționează în Piața Unirii, nici o autoritate a statului nu intervine. Singura explicație ține și de domeniul evidenței: CPU pare protejată de edilul orașului, care fără un avantaj vizibil dorește extinderea cu orice preț a acestui crâșme în CENTRUL IAȘULUI.

Contactat de reporterii Ziarului ”Bună Dimineața Iași”, Alexandru COSTEA administratorul Cafenelei din Piața Unirii a declarat:

”Anul trecut a fost eronat total, iar anul acesta e mai prost decât anul trecut, în special pentru că ne așteptăm să se închidă iar de la 1 august.

Se estimează faptul că programul de funcționare va fi limitat la ora 23:00. Nu a fost bine anul trecut pentru că au fost cheltuieli mari. În plus noi aveam datorii din urmă și încă le avem. N-am apucat să ne plătim nici datoriile. Anul trecut a fost mai puțin rău decât acum doi ani. Am acumulat foarte multe datorii și de acum 3 ani. S-au acumulat datorii și noi trebuia să mai plătim din ele și nu am apucat să facem nimic.

În momentul de față datoriile sunt covârșitoare. În momentul în care trebuie să închizi, faci niște încasări și ai niște datorii din urmă ce se poateâ întâmpla bine? Cresc și mai mult pentru că trebuie să plătești oamenii, trebuie să plătești chirii. În toată perioada asta în care am fost închiși datoriile au crescut foarte mult pentru că s-a pus presiune foarte mare pe bănci, s-a pus presiune foarte mare pe creditori, s-a pus presiune foarte mare pe furnizori. La un moment dat nici ei nu mai pot. Atunci apare problema că nu mai ai de unde să plătești pentru că apar și probleme din urmă.

Tot ce înseamnă cheltuieli pe care le faci fără factură nu se trec. Dar când ai o cheltuială la care nu ai cum să ai bon fiscal cum rezultă că este……? vă zic eu, profit dar se impozitează  cu dividente, cu TVA, cu tot.

La noi toate decorațiunile astea lucrate, nu sunt luate de la o firmă ca Dedeman ca să-mi poată da factură. Sunt făcute de ”nea Gigel”care spune ”atât vreau”.


Share
DISTRIBUIȚI

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ