Share

Primăria Municipiului Iași a marcat împlinirea a 100 de ani de la marile bătălii de la Mărăşti, Marasesti şi Oituz

Aseara pe pietonalul Ştefan cel Mare şi Sfânt, ieşenii închinat câteva momente in memoria ostaşilor căzuţi pe câmpul de luptă în Primul Război Mondial.

Evenimentul, intitulat „Seara Memoriei”,  a fost organizat de Primăria Municipiului Iaşi, prin Compartimentul Centenar, Brigada 15 Mecanizată „Podu Înalt” Iaşi și Ateneul din Iași.

După prezentarea armelor și intonarea marșului de întâmpinare, comandantul Garnizoanei a salutat drapelul de luptă al gărzii de onoare, iar soprana Lăcrămioara Hrubaru – Roată a interpreta imnul național al României.

Seara a continuat cu un Te Deum, oficiat de preoți de la Mitropolia Moldovei și Bucovinei și Episcopia Romano-Catolică Iași, și cu alocuțiuni susținute de primarul municipiului Iași, Mihai Chirica, și comandatului Garnizoanei Iași, colonelul Dragoş Iacob.

După Apelul Solemn cei prezenți au aprins candele în memoria eroilor. Evenimentul se va încheia cu defilarea gărzii de onoare.

Evenimentul este organizat în cadrul Programului Centenar al Primăriei Municipiului Iași.

Pe 24 iulie / 6 august 1917 începea bătălia de la Mărăşeşti, decisivă pentru armata şi chiar existenţa statului român. Cu o concentrare impresionantă de forţe, germanii doreau spargerea decisivă a frontului şi scoaterea României din război. Rezistenţa îndârjită a românilor, pe parcursul a trei săptămâni de lupte sângeroase, i-a surprins pe germani, dar şi pe aliaţi. Când ofensiva germană a fost oprită, pe 21 august / 3 septembrie, deviza „Pe aici nu se trece” îşi câştigase un loc de onoare în istoria eroismului românesc.


Share
DISTRIBUIȚI
Buna dimineata Iasi isi asuma datoria primordiala de a relata adevarul, indiferent de consecintele ce le-ar putea avea asupra sa, obligatie ce decurge din dreptul constitutional al publicului de a fi corect informat!

LĂSAȚI UN MESAJ