Cati bani au trimis acasa Romanii din Italia in anul 2015?

0
Share

Potrivit Centrului Centrul Italian de Studii şi Cercetare IDOS în baza datelor ONU şi ale Institutului Italian de Statistică (ISTAT) în Italia se află 1,1 milioane de români, cea mai mare comunitate de străini de acolo.

În 2015, românii din Italia au declarat venituri de 5,6 miliarde de euro, plătind statului italian impozite de 624 de milioane de euro, şi au trimis în România 850 de milioane de euro, informează zf.ro

Jumătate dintre românii din Italia – spune studiul citat – fac munci sub calificarea lor profe­sională şi, deşi sunt cea mai mare comunitate de străini din Italia, doar una din zece firme deschise de străini este condusă de un român. „Date fiind noile date ale Dosarului Statistic privind Imi­graţia, putem spune că 3.408.118 cetăţeni români trăiesc în afara ţării lor de baştină. Comu­ni­tatea română din Italia reprezintă o treime din totalul emigranţilor, 33,8%. La începutul lui 2016, cu 1.151.395 rezidenţi, dintre care 57,2% femei, românii erau cea mai mare comunitate de străini.“

Citeste si   Coronavirus, Rusia: Nou record negativ absolut în Rusia. Aproape 16.000 de cazuri în 24 de ore

 

Românii sunt răspândiţi pe tot teritoriul Italiei, dar, mai cu seamă în Nord -575.908 şi în Centru – 362.755.

“Roma pare să fie capital românilor din Italia, din punct de vedere cantitativ, în vreme ce Torino e oraşul în care prezenţa românilor are cea mai mare incidenţă – deşi sunt mult mai puţini români ca în alte oraşe, ei reprezintă jumătate din populaţia non-italiană.”

Citeste si   Capitala a intrat în SCENARIUL ROȘU. Ce RESTRICȚII se impun

Sursa citată arată că mai mult de jumătate dintre angajaţii români fac o muncă care nu este corespunzătoare studiilor pe care le-au urmat. Pentru aceştia, sectoarele în care şi-au găsit locul de muncă sunt serviciile şi industria.

În ultimii ani, România cunoaşte o creştere economică satisfăcătoare, confirmată de indicatorii macro, asta şi ca urmare a contribuţiei directe a emigranţilor săi. Aceştia, de fapt, au contribuit la scăderea numărului şomerilor, pe de o parte, iar pe de alta au contribuit la dezvoltarea ţării ca urmare a sumelor de bani trimise acasă.

Citeste si   Ministrul de Externe a participat din Washington (prin videocall) la Summit-ul Virtual al Iniţiativei celor Trei Mări


Share
DISTRIBUIȚI
Buna dimineata Iasi isi asuma datoria primordiala de a relata adevarul, indiferent de consecintele ce le-ar putea avea asupra sa, obligatie ce decurge din dreptul constitutional al publicului de a fi corect informat!

LĂSAȚI UN MESAJ