Share

Persoanele cu handicap grav vor primi un spor de 15% în noua lege a salarizării! Asta au decis senatorii din Comisia de Muncă, după ce iniţial au eliminat sporurile pentru persoanele cu nevoi speciale. În acelaşi timp, aleşii au decis că pensiile speciale pot fi majorate chiar de la 1 iulie, deşi legea iniţială prevedea o interdicţie până în 2022. 

Inițial, senatorii in Comisia de Muncă au respins, miercuri, un articol din Legea salarizarii care prevedea acordarea unui spor de 15% din salariul de bază pentru persoanele cu handicap vizual grav şi accentuat. Pe de altă parte, aceştia au votat miercuri eliminarea unui articol carea prevedea îngheţarea pensiilor speciale până în 2019, după ce, cu doar cu două ore înainte adoptaseră, cu amendamente, acelaşi articol.

Cu alte cuvinte, liber la pensii speciale. Eliminarea articolului a fost propusă de ministrul Muncii Lia Vasilescu, cel mai probabil la sugestia lui Liviu Dragnea, care nu a rămas indiferent. Asta pentru că preşedintele PSD le-a cerut parlamentarilor coaliției majoritare să înceteze discuțiile despre sistemul de pensii. „O discuție despre pensii în general e necesară și ea va fi una mult mai amplă după adoptarea Legii salarizării”, a declarat șeful PSD.

Citeste si   Dosar penal în Brăila, după ce un primar a dus alegătorii la vot cu mașina instituției

Concret, Liviu Dragnea a solicitat eliminarea prevederilor legate de pensii din Legea salarizării unitare. „Am cerut să se retragă din textul Legii salarizării Articolul 40 referitor la pensiile de serviciu”, a spus Dragnea, miercuri, la Antena 3.

Răzgândeala pensiilor speciale: întâi îngheţate, apoi, dezlegate

Iar aleşii s-au conformat. Senatorii din Comisia de muncă au votat miercuri eliminarea unui articol privind actualizarea pensiilor speciale şi militare după ce, cu două ore înainte adoptaseră, cu amendamente, acelaşi articol.

Eliminarea articolului a fost propusă de ministrul Muncii Lia Vasilescu.

“Până la 1 ianuarie 2019 se suspendă temporar actualizarea în funcţie de majorarea salariilor, soldelor, indemnizaţiilor de încadrare şi indemnizaţiilor lunare a pensiilor de serviciu ale funcţionarilor publici parlamentari, ale membrilor Corpului diplomatic şi consular, ale judecătorilor şi procurorilor, ale militarilor, poliţiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special din sistemul penitenciar, ale auditorilor publici externi precum şi actualizarea indemnizaţiei pentru limită de vârstă de care beneficiază deputaţii şi senatorii”, se precizează în amendamentul depus de Ministerul Muncii la Legea salarizării.

Citeste si   10 hectare de pădure din Slobozia, distruse de un incendiu

Sporul de 15% pentru persoanele cu handicap grav, respins

Senatorii in Comisia de muncă au respins miercuri un articol din Legea salarizarii care prevedea acordarea unui spor de 15% din salariul de bază pentru persoanele cu handicap vizual grav şi accentuat. În cadrul dezbaterilor asupra articolului din lege, senatorul PMP Traian Bădulescu a spus că există pericolul unei discriminări prin adoptarea articolului.

“Credeţi că merită doar persoanele cu handicap vizual? Sau toate persoanele cu handicap? Creăm o discriminare între tipurile de handicap. Cei care au handicap vizual beneficiază, cei care au alte tipuri de handicap nu vor beneficia”, a spus senatorul PMP Dorin Bădulescu, scrie Mediafax.

“Aşa a fost prevăzut şi până acum în legislaţie. Am considerat că persoanele care au dizabilităţi trebuie să fie integrate, să nu se facă niciun fel de discriminare faţă de celelalte persoane. Ele beneficiază prin Codul fiscal de cu totul alte avantaje (…) Considerăm că nu vrem să facem o altă formă de discriminare. O persoană fără un picior poate să lucreze foarte bine la un birou, nu e niciun fel de problemă”, a replicat ministrul Muncii Lia Vasilescu.

Citeste si   Dosar penal de fraudă electorală pentru o femeie de 81 de ani

Senatorul USR Florina Presadă a propus păstrarea termenului de “handicap” şi eliminarea termenului “vizual” din textul legii. “Am înţeles că în legislaţia din România nu am introdus încă termenul de dizabilitate. Eu zic să păstrăm termenul de handicap tocmai pentru a avea un punct de referinţă legal şi să eliminăm «vizual» din textul articolului. Pentru că acolo spunem clar «handicat grav sau accentuat». E foarte simplu”, a spus senatorul USR Florina Presadă.

Propunerean senatorului USR a fost respinsă. Senatorii au votat excluderea din lege a articolului, urmând ca textul să fie reformulat şi introdus sub forma unui amendament, atunci când legea va intra în dezbaterea plenului Senatului, conform realitatea.net

 


Share
DISTRIBUIȚI
Buna dimineata Iasi isi asuma datoria primordiala de a relata adevarul, indiferent de consecintele ce le-ar putea avea asupra sa, obligatie ce decurge din dreptul constitutional al publicului de a fi corect informat!

LĂSAȚI UN MESAJ