Share

Liu Xiaobo, scriitor chinez, activist și laureat al Premiului Nobel pentru Pace în 2010, a fost eliberat după ce a executat 7 ani din condamnarea de 11 ani de închisoare

Laureatul la premiul Nobel, Liu Xiaobo trebuia să își execute sentința până în 2020, dar avocații săi au cerut eliberarea sa, acesta fiind diagnosticat cu cancer. Liu a fost diagnosticat luna trecută cu cancer de ficat terminal și este în prezent supus unui tratament medical.

La 61 de ani, Liu este probabil cel mai bine cunoscut pentru rolul său în protestele conduse de studenții din 1989 în Piața Tiananmen, în care au fost uciși sute de demonstranți în timp ce cereau reforme democratice în China.

În afară de discursurile pasionate, Liu și colegii săi au organizat o grevă a foamei de trei zile și au contribui la negocierile pentru retragerea pașnică a mii de protestatari studenți, salvând la rândul lor nenumărate vieți.

La scurt timp după aceea, Liu a fost arestat pentru implicarea sa.

Luni, comitetul norvegian de la Nobel a lansat o declarație apreciind eliberarea lui Liu, dar exprimându-și “profunda îngrijorare” cu privire la numărul mare de ani petrecuți în închisoare de activiști.


Share
DISTRIBUIȚI
Buna dimineata Iasi isi asuma datoria primordiala de a relata adevarul, indiferent de consecintele ce le-ar putea avea asupra sa, obligatie ce decurge din dreptul constitutional al publicului de a fi corect informat!

LĂSAȚI UN MESAJ