Întâlnirea Tinerilor Ortodocși din Mitropolia Moldovei a reunit la Iași, în acest weekend 1600 de participanți

Întâlnirea Tinerilor Ortodocși din Moldova (ITOM) 2018 a fost deschisă oficial vineri, 24 august 2018, de la ora 18.00, la Catedrala Mitropolitană din Iași. La eveniment au participat toate delegațiile din zona Moldovei prezente la Iași, sute de tineri din Basarabia și Bucovina de Nord, dar și delegații din Bulgaria și Ucraina.

„Primul gând de recunoștință merge către românii moldoveni din Bucovina de Nord, care, deși despărțiți de noi de aproape 250 de ani, văzându-i astăzi aici, ne bucurăm că suntem împreună și că Dumnezeu de sus și limba română de jos, după atâta vreme, i-au făcut să se simtă și ei moldoveni, iar noi să-i simțim, de asemenea, români din Bucovina de Nord. Al doilea gând, tot de gratitudine, merge către tinerii din Basarabia, despărțiți de noi de 206 ani, pe care-i simțim ca fiind ai noștri în totalitate.

Și tot de un gând de gratitudine este vorba și în al treilea rând, gând pe care însă moldovenii din dreapta Prutului trebuie să-l arate către Dumnezeu pentru că au fost scutiți de înstrăinarea care i-a cuprins pe românii moldoveni din Moldova de Nord și Moldova de Răsărit și pentru că am avut șansa de a rămâne aici, integrați în România cea mare, unde-i așteptăm și pe ceilalți cărora le-am adresat primele două gânduri ”, a precizat ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.

Astăzi şi mâine, ne adună lucrurile care contează cel mai mult în viaţa unui om: credinţa şi recunoştinţa

„E o mare bucurie şi mă gândeam cât de mult a întinerit oraşul Iaşi în aceste zile. Media de vârstă a luat-o vertiginos în jos şi asta datorită vouă. Sunt foarte multe lucruri de spus. Astăzi şi mâine, ne adună lucrurile care contează cel mai mult în viaţa unui om: credinţa şi recunoştinţa. Sunt două lucruri de care avem nevoie de fiecare dată, pentru că memoria recunoştinţei trebuie să fie mereu parte a personalităţii fiecărui om. Astăzi, ne leagă un lucru pentru care mulţi a dispărut: credinţa.

Credinţa în Dumnezeu, credinţa în ceva care te poate salva şi care îţi este de fiecare dată pavăză.

Credinţa în Dumnezeu, credinţa în ceva care te poate salva şi care îţi este de fiecare dată pavăză. Cred că voi aţi reuşit să clădiţi în sufletele voastre una dintre structurile infailibile: nimic nu vă poate face rău atâta timp cât vă păstraţi credinţa. Restul sunt doar jocuri de cuvinte, alegeri în viaţă şi multe alte lucruri pe care fiecare dintre noi are dreptul să le facă.  Dorinţa mea este să vă întoarceţi cu bine acasă, iar fraţii noştri din Basarabia şi Bucovina de Nord să înţeleagă că, de fiecare dată, lucrul care a contat a fost credinţa, ea a sădit de fiecare dată speranţa şi bucuria lucrului săvârşit.

M-a provocat unul dintre voi cu întrebarea: oare ce ar spune generaţia de atunci despre ce trebuie să facă generaţia de acum? Ei au fost o generaţie de aur. O generaţie de aur se clădeşte greu, în secole. Sper ca şi noi să rămânem o generaţie de aur pentru cei care vor veni în urma noastră şi să ne rugăm la Dumnezeu ca, în timpul vieţii noastre, să putem să refacem România cea Mare, să reîntregim întreg teritoriul românesc, să reclădim speranţa în sufletul tuturor creştinilor, să readucem pacea între noi, înţelegerea, solidaritatea şi toate lucrurile care ne-au făcut să reuşim să dăinuim pe acest pământ de milenii.

Dumnezeu să ne ajute, mulţumim Înaltpreasfinţia Voastră pentru organizare, pentru că ne chemaţi în armata lui Hristos fiecare cu ce poate, cu credinţa lui, cu speranţa lui, şi să dea Dumnezeu să vă întoarceţi acasă cu bine, cu gânduri frumoase. Iaşul rămâne o casă pentru fiecare oricând veţi dori să reveniţi aici”, a spus în discursul său primarul Mihai Chirica.

Întâlnirea Tinerilor Ortodocși din Moldova, aflată la prima ediție, a reunit la Iași 1600 de tineri

Timp de trei zile, participanții au beneficiat de un program complex cu manifestări culturale (vizitarea orașului, Traseul Iașul în primul război mondial), artistice (concert public de muzică folk și de muzică populară), educative (conferința susținută de Dan Puric, ateliere de lucru în liceele partenere). Întregul eveniment a avut tema „Unitatea – izvor de putere și înțelepciune pentru tineri. Despre valorile care unesc un neam”.

Evenimentul a fost organizat de către Departamentul Misiune pentru Tineret din cadrul Sectorului de Misiune, Statistică și Prognoză Pastorală al Arhiepiscopiei Iașilor, Asociația Studenților Creștini Ortodocși Români (ASCOR), filiala Iași, și Asociația Tineretul Ortodox Român (ATOR), filiala Iași.

LĂSAȚI UN MESAJ