Share

În ediția de săptămâna această a Raportului Parlamentar, discutăm cu căpitanul echipei de fotbal a Parlamentului, Petru Movilă. Vom încerca să aflăm pe parcursul acestui interviu, ce planuri are deputatul Petru Movilă în acest legislativ și ce lucruri concrete întreprinde pentru bunăstarea cetățenilor pe care îi reprezintă.

Rep: Din calitatea de parlamentar, ce aţi reuşit să întreprindeți pentru cei care v-au ales?

 Este un haos generalizat. Niciodată societatea românească nu a fost mai scindată ca  acum iar pe măsură ce trece timpul lucrurile merg din rău în mai rău.

Petru Movilă: Dacă discutăm despre acest mandat, marea realizare este iniţierea legii privind construcţia Autostrăzii Unirii. În mai 2017 am depus acest proiect din dorinţa şi necesitatea de a forţa autorităţile statului să facă ceva în privinţa autostrăzii. După multe discuţii, negocieri, după multă muncă susţinută am reuşit să trecem propunerea de votul Parlamentului. Astăzi, vorbim despre o lege în vigoare. Recent, am mai înregistrat o altă reuşită. Datorită amendamentului depus de mine la proiectul de lege al bugetului de stat pentru anul 2019 am reuşit suplimentarea cu 22,5 milioane lei a fondurilor necesare pentru reactualizarea studiilor de fezabilitate necesare construirii autostrăzii. La acest moment, putem discuta despre licitarea studiilor de fezabilitate de la Ungheni la Tg. Mureş.

Rep: Cum ați putea descrie situația politică din România în acest an puternic marcat de mize electorale, preponderent externe?

Crearea unei emulaţii în jurul autostrăzii niciodată nu o să facă rău. Acest lucru s-a văzut şi anul trecut. Însă, ieşenii trebuie să înţeleagă faptul că singurii care pot face autostrada sunt reprezentanţii Guvernului, prin Ministerul Transporturilor şi Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).

Petru Movilă: Este un haos generalizat. Niciodată societatea românească nu a fost mai scindată ca acum, iar pe măsură ce trece timpul lucrurile merg din rău în mai rău. În ceea ce priveşte factorii politici decidenţi, avem ca exponenţi nişte oameni care nu s-au remarcat decât prin incompetenţă, lipsă de profesionalism şi lipsa unor calităţi umane minime pentru a putea întreprinde un dialog sau pentru a procesa o serie de informaţii importante pentru români şi România. Uitaţi-vă la ce s-a întâmplat în aceste zile cu vizita doamnei premier Dăncilă în Statele Unite ale Americii. Din cauza unei singure fraze, Viorica Dăncilă a reuşit să dinamiteze 50 de ani de politică externă.

Citeste si   Bogdan Petru COJOCARU - expresia VIE a faptului că PSD nu se poate REFORMA

Ce părere aveți despre discuțiile tot mai aprinse cauzate de lipsa unei autostrăzi care să asigure o infrastructură rutieră comună între Moldova și Transilvania?

Ieşenii suferă de pe urma  faptului că cele mai importante instituţii în loc să-şi dea mâna pentru proiectele noastre, mai rău fac. Cearta asta constantă de aproape trei ani se vede şi se resimte zilnic. Cred că dacă aplicau politica struţului era mai simplu.

Petru Movilă: Crearea unei emulaţii în jurul autostrăzii niciodată nu o să facă rău. Acest lucru s-a văzut şi anul trecut. Însă, ieşenii trebuie să înţeleagă faptul că singurii care pot face autostrada sunt reprezentanţii Guvernului, prin Ministerul Transporturilor şi Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR). Cred că ieşenii s-au săturat să tolereze liste de oameni care nu spun nimic şi care ani de zile nu au mutat o foaie. Protestele din ultima perioadă, acţiunile civice, arată că o bună parte din actuala clasă politică nu reprezintă românii. Oamenii cer în stradă autostrăzi, organizaţiile non-guvernamentale fac treaba instituţiilor statului. Nu cred că ieşenii vor ceva ieşit din comun, ci doar oameni care să le reprezinte interesele cu adevărat şi să muncească să ieşim din starea de inerţie în care ne aflăm de ceva ani.

Citeste si   180.760 de COPII din județul IAȘI beneficiază de ALOCAȚIA oferită de către STAT

Rep: Cum apreciați situația politico-administrativă de la nivel local?

Eu nu am văzut decât nişte cifre aruncate în ochii noştri fără niciun fundament real. Din punctul meu de vedere, judeţul Iaşi a rămas în urmă la toate capitolele, însă factorii decidenţi locali ne păcălesc zilnic cu sute de milioane euro, care nu se văd nicăieri.

Petru Movilă: Conducerea Consiliului Judeţean Iaşi şi Primăria Municipiului Iaşi s-au remarcat în ultimii ani doar prin atacurile la persoană. Lipsa unui dialog între cele două instituţii nu a făcut altceva decât să prejudicieze dezvoltarea judeţului nostru. Ieşenii suferă de pe urma  faptului că cele mai importante instituţii în loc să-şi dea mâna pentru proiectele noastre, mai rău fac. Cearta asta constantă de aproape trei ani se vede şi se resimte zilnic. Cred că dacă aplicau politica struţului era mai simplu. Însă, aşa, la cuţite, nu am avut niciun proiect care să nu fie contestat de partea cealaltă. De susţinerea unui proiect la Bucureşti nici nu mai are rost să mai discutăm.

Citeste si   180.760 de COPII din județul IAȘI beneficiază de ALOCAȚIA oferită de către STAT

Rep: Considerați că proiectele Iașului sunt puse mai presus decât mizele și orgoliile politice?

Petru Movilă: Binenţeles. Mizele politice şi orgoliile ar trebui să-şi aibă rostul doar într-o competiţie pe proiecte din care să câştige comunitatea. În rest, cine nu înţelege că proiectele Iaşului sunt mai importante decât orice altceva, trebuie să plece acasă.

Rep: Sunteți mulțumit de valoarea şi importanța proiectelor atrase la Iași de către Administrația Publică Locală în perioada 2016 – 2019?

Petru Movilă: Care proiecte? Eu nu am văzut decât nişte cifre aruncate în ochii noştri fără niciun fundament real. Din punctul meu de vedere, judeţul Iaşi a rămas în urmă la toate capitolele, însă factorii decidenţi locali ne păcălesc zilnic cu sute de milioane euro, care nu se văd nicăieri. Ȋncă suntem un judeţ al copiilor care merg prin noroaie kilometri întregi ca să ajungă la şcoală, al oamenilor care au toaletă în curte şi care n-au apă şi n-au curent. Poate din birourile Consiliului Judeţean se vede frumos pe geam, însă când te duci în judeţ, vezi că an de an nimic nu se schimbă. Singurul lucru care se schimbă este adâncimea gropilor din asfalt, acolo unde el există.


Share
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ