Share

Situaţia măsurilor întreprinse în judeţul Iaşi pentru a combate şi a împiedica răspândirea COVID -19 este următoarea:

 1. Un număr de 3065 persoane sunt izolate la domiciliu, fără simptomatologie specifică şi care sunt monitorizate. Mai precizăm că 235 de persoane au ieşit din perioada de 14 zile de autoizolare.
 2. Conform ultimelor centralizări, un număr de 031 persoane au fost plasate în carantină în spaţiile special amenajate, în timp ce 53 de persoane au ieșit din carantină. În momentul de fata, la nivelul judetului Iaşi, sunt înfiinţate un număr de 20 centre de carantină instituţionalizată, aflate pe teritoriul a 6 unităţi administrativ-teritoriale. Paza acestor centre este realizată de Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Iaşi, iar administrarea lor este făcută pe bază de parteneriat între autorităţile locale, DSP şi Serviciul Voluntar pentru Ambulanţă Iaşi.
 3. Conform datelor oferite de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţe Judeţul Iaşi, prin derularea contractelor de furnizare materiale de protecţie încheiate la nivel naţional, s-au distribuit până în acest moment:
  • 765 de Combinezoane
  • 230 măşti FFP2
  • 225 măşti FFP3
  • 000 viziere
  • 800 perechi mănuşi

şi alte materiale (dezinfectant, măşti simple etc.) necesare luptei cu epidemia cu de SARS – COV 2.

Toate aceste materiale sunt distruite gradual şi prioritar către entităţile implicate în mod direct în acţiunile întreprinse pentru a a împiedica răspândirea COVID-19 şi a gestiona efectele pandemiei, respectiv:

 • Serviciul de Ambulanţă Judeţean,
 • Direcţia de Sănătate Publică,
 • Unităţile de Primiri Urgenţe ale spitalelelor,
 • Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţe,
 • Spitalul de Boli Infecţioase Iaşi,
 • Spitalul de Pneumoftiziologie Iaşi,
 • Spitalul Sf. Spiridon Iaşi,
 • Spitalul de Neurochirugie Iaşi,
 • Spitalul dr. C.I. Parhon,
 • Spitalul Elena Doamnă ş.a.
Citeste si   Mall-urile au lansat OFERTELE PROMOȚIONALE de Sărbători: Spaţiile comerciale sunt SIGURE din punct de vedere al MĂSURILOR de prevenție COVID-19

Valoarea totală a materialelor specifice transmise, fără plată, către entităţile din judeţul Iaşi, este, până acum, de: 2.341.065,20 lei

“Regret faptul că o livrare punctuală de câteva zeci de combineazoane şi măşti livrate de ISU, în 2 colete, unei unităţi spitaliceşti a fost utilizată de un actor politic pentru a arunca o concluzie asupra întregului efort făcut de Guvernul României la Iaşi. Consider că nu e momentul pentru astfel de răfuieli. Apreciez efortul tuturor actorilor implicaţi şi scot în evidenţă multele acte caritabile făcute de ONG-uri şi persoane fizice care, din fondurile proprii, au ales să sprijine acţiunile pe care autorităţile publice centrale sau locale le fac”, declară prefectul Judeţului Iaşi, dl. Marian GRIGORAŞ.

 1. Structurile IPJ, IJJ şi Poliţie Locală au efectuat un număr de 918 verificări privind respectarea de catre persoanele fizice aflate în izolare la domiciliu a restrictiilor stabilite. De asemenea, în urma misiunilor efectuate cu privire la respectarea Ordonanţelor Militare, au fost aplicate 309 sancţiuni contravenţionale în valoare de 783.415 lei.
 2. Conform Ordonantei Militare nr. 8 din 9 aprilie 2020, se prelungeşte măsura suspendării zborurilor efectuate de operatori economici aerieni spre Spania şi din Spania către România, pentru o perioadă de 14 zile, începând cu data de 14 aprilie 2020.
Citeste si   Incidența COVID-19 a ajuns la 5,41 la MIA de locuitori în municipiul IAȘI

Măsura prevăzută nu se aplică zborurilor efectuate cu aeronave de stat, zborurilor de transport marfă şi corespondenţă, umanitare sau care asigură servicii medicale de urgenţă, precum şi aterizărilor tehnice necomerciale

Măsura se aplică şi după durata pentru care este instituită starea de urgenţă prin Decretul Preşedintelui României nr.195/2020, numai dacă starea de urgenţă pe întreg teritoriul României se prelungeşte şi dacă în decretul de prelungire a stării de urgenţă se menţine competenţa ministrului afacerilor interne de a stabili, prin ordonanţă militară, interzicerea graduală a circulaţiei aeriene pe diferite rute.

 1. Asociaţia SAMAS pune la dispoziţia mamelor afectate de COVID-19 numărul de telefon 0786 176 949, la care acestea pot suna pentru a primi consiliere gratuită pentru menţinerea lactaţiei şi consiliere psihologică de la specialişti.

De asemenea, pentru a ajuta la menţinerea lactaţiei, Asociaţia SAMAS va trimite prin curier pompe de sân manuale, mamelor aflate în situaţii dificile de viaţă:

           – provenind din familii cu venitul mediu pe membru familie sub 500 lei

           – victime ale violenţei în familie

           – mame tinere sub 18 ani

           – femei din case de protecţie, centre de îngrijire a copilului

           – femei in situaţii de risc (discriminate etnic, diponibilizate)

“SAMAS la bine şi la greu – Program pentru alăptare în siguranţă a bebeluşilor născuţi de mame cu COVID-19” este destinat femeilor care trec prin naştere cu un diagnostic confirmat sau fiind suspecte de COVID-19.

 1. Recomandarea pentru cetăţeni este să ia în considerare doar informaţiile verificate prin sursele oficiale şi să apeleze pentru recomandări şi alte informaţii la linia TELVERDE –0800.800.358. Numărul TELVERDE nu este un număr de urgenţă, este o linie telefonică alocată strict pentru informarea cetăţenilor. De asemenea, românii aflaţi în străinătate pot solicita informaţii despre prevenirea şi combaterea virusului la linia special dedicată lor, +4021.320.20.20.
 2.  La nivelul Judeţului Iaşi, numărul de telefon la care se poate apela CJCCI Iaşi, 24/24 ore,      este: 0232.256.265.
 3.   Organizaţiile membre FONSS, Serviciul Voluntar de Ambulanţă – Asociaţia Ambulanţa. Life, Colegiul Sfântul Nicolae, Instituţia Prefectului Iaşi, prin Centrul de Urgenţe Sociale oferă suport persoanelor aflate in auto-izolare / carantina. Începând cu luna aprilie, Centrul de Urgenţe Sociale a lansat o nouă soluţie de sprijin pentru urgenţe sociale, persoane din carantină, cadre medicale sau pacienţi afectaţi de COVID19, persoane izolate sau autoizolate. Astfel, prin apelarea numărului 0374 34 64 64 (tarif normal), persoanele din categoriile menţionate pot solicita serviciile Centrului de Urgenţe Sociale. Noul număr permite conectarea apelurilor la un sistem unic de dispecerizare, ceea ce va facilita preluarea solicitărilor.
Citeste si   Ce se întâmplă cu PACIENȚII non-COVID în vremea PANDEMIEI: ”Și noi avem NEVOIE de AJUTOR din parte MEDICILOR”

 

 


Share
DISTRIBUIȚI
Redactor-Șef al Ziarului Buna Dimineața Iași. Experiență în domeniul administrației publice atât la nivelul instituțiilor publice de pe raza municipiului Iași cât și a UAT-urilor care își desfășoară activitatea la nivel județean! CONTACT: 0771.324.701 email: office.bunadimineataiasi@gmail.com sau office@bunadimineataiasi.ro

LĂSAȚI UN MESAJ