Share

Fostul primar PSD al Iașului, Gheorghe Nichita, a fost condamnat, astăzi (05.08. n.r.) de judecătorii de la Curtea de Apel București, la cinci ani de închisoare cu executare, în dosarul nr.46544/3/2015 în care este acuzat de luare de mită.

Totalul sumelor și al beneficiilor primite drept mită de către Gheorghe Nichita este de 3.693.710 lei, potrivit procurorilor.

Prin decizia de astăzi (05.08. n.r.) , judecătorii au pus sub sechestru 2,4 milioane de lei, din conturile omului de afaceri Gabriel Mardarasevici și 1,2 milioane de lei din conturile lui Urdăreanu.

De numele lui Gheorghe Nichita se leagă multe afaceri controversate în perioada cât a fost Primar al Iașului

Gheorghe Nichita a fost Primarul Iașului în perioada 2003-2015, fiind succesiv membru al PD (1995-2000) și apoi al PSD (2000-2015). De numele său se leagă multe afaceri controversate în perioada cât a fost Primar al Iașului, două dintre acestea aducându-l chiar în fața anchetatorilor și a instanțelor de judecată.

Gheorghe Nichita a lucrat toată viața în domeniul public, fiind angajat al unor instituții de gospodărire publică la nivel județean, ajungând din 1991, șef al Regiei Autonome Județene Apă și Canal.

Gheorghe Nichita a acumulat o avere considerabilă. Deși, pe numel său, au fost deschise numai două dosare penale (unul de corupție, altul de abuz în serviciu), Gheorghe Nichita este un nume controversat la Iași.

Fostul Primar al Iașului are pe rol două dosare penale

DNA a declarat că  Gheorghe Nichita, Primarul Iașului a pretins și primit de la Tiberiu Urdăreanu, Preşedinte al Consiliului de Administraţie al UTI Grup, prin intermediul firmei IBC (controlate de Iulius Gabriel Mardarasevici), 10% din valoarea contractului de  69.614.309 lei fără TVA în proiectul finațat din fonduri europene ”Sistem de Management de Trafic în Municipiul Iaşi”, proiect câștigat de asocierea UTI-IBC, prin care se viza fluidizarea traficului rutier şi pietonal, reducerea gradului de poluare, adică suma de 6,9 milioane lei (80 % din mită urmau a fi plătiți de UTI, restul urmau a fi plătiți de IBC, anchetatorii reținând că inculpatul Gheorghe Nichita a căutat mijloace prin care să mascheze mita-contracte fictive, cel ce și-a asumat această sarcină fiind Mihai Tănăsescu Vicepreședinte al Grupului UTI).

Citeste si   (P) MARICEL POPA, președintele PSD IAȘI: „IAȘUL a fost CĂLCAT în picioare de guvernul LIBERAL!”

La acestea, se adaugă reduceri de 40% pentru rezervări oferite de Gheorghe Nichita, în anii 2013-2015, la Hotel JW Marriot București ( totalul reducerilor fiind de 15 100 lei ), echipamente electronice de 20 000 lei, precum și finanțarea unei vizite în China a unei delegații a Primăriei Iași.

La 30 octombrie 2015, procurorii au decis arestarea preventivă pentru 30 de zile a lui Gheorghe Nichita, plasarea în arest la domiciliu a lui Tiberiu Urdăreanu, control judiciar pe cauțiune pentru Iulius Gabriel Mardarasevic, control judiciar pentru Mihai Tănăsescu, Vicepreședinte al UTI, în Dosarul nr.46544/3/2015, înregistrat la Tribunalul București, la 18 decembrie 2015.

Ulterior, Gheorghe Nichita a fost plasat în arest la domiciliu, pentru ca în mai 2016, Curtea de Apel București să reglementeze definitiv faptul că Gheorghe Nichita va fi plasat sub control judiciar.

Adina Roșu, angajată ca director de vânzări la IBC, a declarat la audieri că, pe fir, în cadrul traseului mitei, s-a interpus un alt oficial PSD, ”un domn Niță de la PSD”.  Constantin Niță, Ministru al Energiei a fost și el condamnat pentru trafic de influență, în contextul afacerii UTI-IBC-Gheorghe Nichita, într-un dosar separat, la 4 ani închisoare cu executare, în data de 28 iunie 2018.

La audieri, Adina Roșu a precizat că Mihai Tănăsescu a încercat să negocieze ca 8 % să meargă la Gheorghe Nichita și 2% la Constantin Niță, fiindcă liderii UTI au considerat că dacă s-ar depăși comisionul de 10%, profitul realizat la final de asocierea UTI-IBC ar fi fost prea mic. Constantin Niță ar fi dorit 5%, dar a rămas, la final la 2%. Constantin Niță a primit banii, parțial printr-un contract de consultanță (5000 euro lunar, către firma unui anume Mihai Ghirda), parțial în numerar (30 000 euro), plătiți la o întâlnire la Hotel Radisson din București de către Tiberiu Urdăreanu.

Citeste si   VIDEO l 1 DECEMBRIE 2020 la IAȘI! Fără PARADĂ militară și PUBLIC la ceremonia de Ziua NAȚIONALĂ

Nu numai fostul primar Gheorghe  Nichita a fost condamnat în primă instanță

Tiberiu Urdăreanu şi Gabriel MARDARASEVICI au recunoscut acuzaţiile, inclusiv pe cea cu privire la „contul colector“ fiind condamnaţi de Tribunalul Bucureşti, în primă instanță,  la 8 luni, respectiv 1 an de închisoare cu suspendare. La finalul anului 2019  oficialii IBC au deschis un proces de pretenţii.

Firma lui Iulius Gabriel Mardarasevici a cerut instanţei să oblige UTI la achitarea ultimei factui aferente contractului semaforizării. Factura, în valoare de 2,4 milioane de lei, emisă în decembrie 2015, n-a fost plătită de firma UTI (Urdăreanu) pe motiv că serviciile nu au fost prestate.

În apărarea sa, firma UTI a invocat inclusiv ancheta DNA din dosarul mitei: „Din declaraţiile date în faţa organelor de cercetare penală, reprezentanţii IBC au recunoscut că, deşi a încasat de la UTI sume pentru servicii, IBC urma să nu presteze acele servicii“.

În luna noiembrie 2016, în cadrul Dosarului nr. 6368/99/2016 deschis pe numele lui Gheorghe Nichita, denumit ”Amanta” (în care fostul primar esre acuzat de abuz în serviciu, folosind mijloace și angajați din Primărie pentru urmărirea amantei sale de atunci Adina Samson (Kramer), amanta acuzându-l de hărțuire sexuală),  fostul şef de serviciu în cadrul Poliţiei Locale, Ştefan Avîrvarei, a fost condamnat la doi ani şi două luni de închisoare cu suspendare (sentința nu a fost definitivă), fiind judecat în procedură simplificată și condamnat de judecătorii Tribunalului Iaşi la doi ani şi două luni de închisoare cu suspendare, precum şi la efectuarea a 60 de zile de muncă în folosul comunităţii, după ce și-a recunoscut vina.

Ulterior, dosarul a fost preluat de Parchetul General, fiind amânat de mai multe ori.

Citeste si   VIDEO l 1 DECEMBRIE 2020 la IAȘI! Fără PARADĂ militară și PUBLIC la ceremonia de Ziua NAȚIONALĂ

În dosar, mai apre și numele fostului Șef al Poliției Locale, Liviu Hliboceanu, care a negat acuzațiile care i s-au adus (urmărire cu echipaje ale Poliției Locale, folosirea de informații din baze de date ale Poliției ce nu aveau ca destinație informarea publică etc).

Un dosar finalizat cu o condamnare în primă instanță, al doilea, amânat de mai bine de 50 de ori

Apărarea lui Gheorghe Nichita a sugerat că, în ambele dosare, clientului său nu i s-ar fi respectat drepturile, au fost contestate probele instrumentate de DNA, s-a afirmat că fostei amante a lui Gheorghe Nichita s-ar fi făcut presiuni ca ea să declare informații care să-l incrimineze pe Gheorghe Nichita.

Totuși, la audieri Tiberiu Urdăreanu a recunoscut că a trebuit să ofere mită lui Gheorghe Nichita, în primul dosar. În cel de-al doilea dosar, denunțătoarea a fost chiar Adina Samson (Kramer).

În primul dosar, fostul  Primar al Municipiului Iaşi,  Gheorghe Nichita (PSD) a fost condamnat la data de 13 noiembrie 2017  la patru ani de închisoare cu executare pentru luare de mită,  în contractul privind managementul traficului în municipiul Iaşi, de către Tribunal Bucureşti, în primă instanță, sentința nefiind definitivă.  De asemenea, lui Gheorghe Nichita i-a fost confiscată suma de 71.214,76 lei, primită cu titlu de mită. Instanţa amintită i-a interzis lui Nichita dreptul de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat, timp de trei ani, după executarea pedepsei.

În cel de-al doilea dosar,  deschis cu aproape patru ani în urmă, Adina Samson (Kramer), nemulțumită de faptul că procurorii Parchetului General  nu au mai avansat cu ancheta, a înregistrat la Tribunalul Iași dosarul nr.3476/99/2019 de ”contestație a duratei urmăririi penale”.

Gheorghe Nichita a fost nevoit să renunțe la postul de primar, în 2015, în locul său venind ca interimar Mihai Chirica, acesta devenind primar ales în iunie 2016.


Share
DISTRIBUIȚI
Redactor-Șef al Ziarului Buna Dimineața Iași. Experiență în domeniul administrației publice atât la nivelul instituțiilor publice de pe raza municipiului Iași cât și a UAT-urilor care își desfășoară activitatea la nivel județean! CONTACT: 0771.324.701 email: office.bunadimineataiasi@gmail.com sau office@bunadimineataiasi.ro

LĂSAȚI UN MESAJ