Share

Simptome GRIPĂcum se manifestă, cât durează și cum tratăm GRIPA

5 CAZURI DE GRIPĂ înregistrate în județul Iași de la începutul acestui an

   Gripa reprezintă o afecţiune respiratorie contagioasă, fiind cauzată de virusul Influenza (de tip A sau B). Acest virus poate cauza complicaţii severe, precum: pneumonie, otită, sinuzită, astm etc.

Gripa se transmite prin inhalarea picăturilor de salivă ale persoanei contaminate

  Virusurile gripale apar, în special, în cazul anumitor categorii de risc, precum copiii mici, vârstnicii de peste  65 de ani sau persoane care suferă de boli cronice. Gripa se transmite prin inhalarea picăturilor de salivă ale persoanei contaminate (prin strănut, tuse) sau prin atingerea suprafeţelor contaminate şi atingerea ulterioară a nasului, gurii sau a ochilor.

     În România, statisticile arată că  aproximativ 199 de persoane şi-au pierdut viaţa în sezonul 2018-2019, din cauza complicaţiilor provocate de gripă, majoritatea suferind de condiţii medicale preexistente şi nefiind vaccinate antigripal.

Citeste si   APIA efectuează PLATA ajutorului de stat în sectorul CREȘTERII ANIMALELOR

Făcând o comparaţie între primele zile ale anului 2019 şi primele zile ale anului 2020, nu există o diferenţă semnificativă înregistrată a numărului cazurilor de gripă, până în acest moment în judeţul Iaşi.

Simptome GRIPĂ-cum se manifestă, cât durează și cum tratăm GRIPA

     Cea mai eficientă metodă de prevenire a gripei şi a complicaţiilor acesteia, este vaccinarea antigripală (injecţie sau spray nazal). Aceasta se face de obicei la sfârşitul toamnei, înainte de debutul sezonului gripal, deoarece sunt necesare două săptămâni până când ingredientele din vaccin să îşi facă efectul.

Principala diferenţă dintre răceală şi gripă, constă în faptul că cea dintâi afectează pe o durată mai scurtă şi într-un mod mai puţin agresiv organismul decât gripa

   Simptomatologia gripei poate fi diferită, în funcţie de starea de sănătate a persoanei infectate şi poate fi depistată prin intermediul febrei sau frisoanelor, tusei, durerilor în gât, nas înfundat sau secreţii nazale abundente, dureri musculare sau generalizate, dureri puternice de cap sau oboseală excesivă, vărsături sau diaree, în special în cazul copiilor. Cu cât persoana care poartă virusul gripal are un sistem imunitar mai puternic, cu atât gripa este mai puţin periculoasă.

Citeste si   Acuzații GRAVE ale Primarului CHIRICA. Cine sunt PERSONAJELE vizate?

     Trebuie menţionat însă, faptul că gripa este diferită de răceală, atât în ceea ce priveşte cauzele, cât şi simptomele.

    Principala diferenţă dintre răceală şi gripă

Principala diferenţă dintre răceală şi gripă, constă în faptul că cea dintâi afectează pe o durată mai scurtă şi într-un mod mai puţin agresiv organismul decât gripa, care are o durată de manifestare lungă şi poate prezenta episoade severe de afectare a organismului. Astfel, corpul este supus unui efort susţinut, de a lupta împotriva gripei, iar imunitatea poate fi pusă în pericol.

     „În gripă, starea generală a organismului este extrem de alterată, persoana nu se alimentează, deoarece nu are poftă de mâncare, pe când, de exemplu, într-o viroză, persoana se poate alimenta, dar are unele simptome, precum: o stare subfebrilă, tuse, nas înfundat şi secreţii nazale abundente, dar fără ca acestea să aducă urmări deosebit de consistente în starea generală.”, a declarat Carmen Dorobăţ, manager al Spitalului de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva”, Iaşi.

Citeste si   La alte TREI școli din județul IAȘI se suspendă CURSURILE organizate în modalitatea „față în față”

     În prevenirea răspândirii gripei, în primul rând, trebuie să fie efectuată vaccinarea a peste 80% din populaţie, pentru a avea un rezultat consistent şi favorabil. În acest moment, nu se poate spune că vaccinarea ar putea avea un efect atât de mare, încât să stopeze sau să împiedice apariția unor cazuri de gripă, care numeric ar putea fi mai mare, fără să existe un anunţ relevant până în acest moment despre o epidemie de gripă, deoarece încă nu am ajuns la un astfel de procent al vaccinării.

     Direcţia de Sănătate Publică Iaşi, a confirmat, că în judeţul Iaşi, în acest sezon, s-au înregistrat 5 cazuri de gripă.

 


Share
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ