Share

Republica Moldova se va confrunta și în 2017 cu o serie de momente dificile. Acestea, potrivit tribuna.md ar putea fi declanșate de sau în contextul următoarelor 5 conjuncturi defavorabile:
Prima ar fi BLOCAREA finanţării externe

FMI a avertizat deja că anularea Legii prin care întoarcerea banilor dispăruţi din sistemul bancar a fost pusă pe seama cetăţenilor ar putea fi o cauză a sistării finanţării RM. De asemenea, orice derapaj al guvernării, orice deviere de la înţelegerile anterioare ar putea fi motiv pentru aceasta. Iar sistarea finanţării externe din nou va conduce la agravarea situaţiei RM, ţara fiind adusă în prag de colaps.

A doua ține de TENSIONAREA situaţiei legate de reglementarea problemei transnistrene

Situaţia legată de problema transnistreană ar putea să se tensioneze atît ca urmare a situaţiei din Ucraina şi a unei eventuale extinderi de către Rusia a sferelor sale de influenţă, cît şi pe fondul unor eventuale acţiuni ale noului lider de la Tiraspol. Dacă acesta lucru se va întîmpla, Chişinăul va fi pus în situaţia să ia unele decizii importante, pentru a preveni eventuale consecinţe nefaste pentru statul Republica Moldova, dar şi pentru securitate regională, în general.

A treia se referă la BLOCAREA proceselor investiţionale

Este un risc cît se poate de real, or, indiferent de acţiunile guvernării, care încearcă să demonstreze că situaţia în Moldova a revenit la normal şi că mediul de afaceri e unul favorabil, investitorii nu se grăbesc să vină aici. Mai mult chiar, unii care activează deja pe piaţă nu exclud că ar putea pleca de aici. Iar această situaţie pune o presiune enormă pe economia naţională.

STOPAREA sau mimarea unor reforme importante respectiv a procesului de integrare europeană s-ar putea constitui în a patra mare amenințare

În special, acest risc planează asupra reformei în justiţie, asupra reformelor legate de liberalizarea în continuare a economiei şi asupra reformei administraţiei publice centrale. Fără aceste reforme, Republica Moldova va face un pas înapoi în dezvoltarea sa ca stat.

Procesul s-ar putea încetini atît ca urmare a dezinteresului afişat practic deschis de către factorii de decizie din UE de a extinde Uniunea, cît şi ca urmare a noii abordări a guvernării de la Chişinău, care tot mai des lasă să se înţeleagă că şi-ar dori să se întoarcă la resursele interne ale statului, să facă prioritate naţională nu integrarea europeană, ci construirea naţiunii civice moldoveneşti. Dar, orice încetinire a procesului de integrare europeană acum ar putea să ne coste scump în viitor.

Ultima, dar nu cea din urmă: o nouă eventuală CRIZĂ de Guvern

Acest scenariu nu poate fi exclus, mai ales că se vorbeşte despre posibila demisie a actualului Guvern pe fondul amplului proces de reorganizare demarat anterior. Iar Preşedintele Igor Dodon a declarat că nu va desemna un nou Premier, dacă actualul va demisiona. O nouă criză de Guvern ar putea avea urmări destul de grave pentru RM.


Share
DISTRIBUIȚI
Buna dimineata Iasi isi asuma datoria primordiala de a relata adevarul, indiferent de consecintele ce le-ar putea avea asupra sa, obligatie ce decurge din dreptul constitutional al publicului de a fi corect informat!

LĂSAȚI UN MESAJ