Share

Biserica Ortodoxă Română l-a declarat sfânt

Pe data de 2 iulie 1504, se stingea din viață Ștefan cel Mare. Acesta domnise timp de 47 de ani și se dovedise un lider militar destoinic, un conducător apt și un om credincios.

Ștefan cel Mare este cel mai strălucit reprezentant al dinastiei Mușatinilor.

Șansele lui Ștefan cel Mare de a urca pe tronul Moldovei nu pareau considerabile, însă, în 1457, cu ajutorul unei oști trimise de Vlad Țepeș,și cu cel al moldovenilor răsculați împotriva lui Petru Aron, a reusit invingandu-si dusmanul sa se incoroneze.

Citeste si   UPDATE GCS: 1.378 cazuri noi de COVID-19; număr total de îmbolnăviri - 59.273 

”În anul 1504, în 2 iulie, marţi, ora 1, după răsăritul soarelui, din voia destinului, muri Ştefan, voievodul Moldovei, împovărat de lupte, bătrâneţe şi podagră. Natura îl făcuse norocos, isteţ şi viteaz. El alungase din Moldova pe regele unguresc Matia, bătut în oraşul Baia şi lovit el însuşi în trei locuri la spate. Tot el – minunată faptă – înfrânse cu o mână de oameni şi alungă cu ruşine pe sultanul Mahomed, care avea 120.000 de ostaşi. Tot el, cu arma în mână, alungase peste hotarele Moldovei pe regele polon Ioan Albert, călcând învoiala prin care i-a fost asigurată de mai înainte libera ieşire a acestuia din ţară. Tot el zdrobi, mai de multe ori, şi respinse pe tătarii de dincolo de Volga şi pe cei din Crâm”, scria cronicarul polonez Miechowski la moartea domnitorului român.

Citeste si   Marian ANDRONACHE(PMP): ” Nu TOLERĂM astfel de situații, în care DEMNITATEA poate fi dată deoparte pentru INTERESE de moment”

Share
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ