Share

Proiectul INTERFACE-IS, inițiat de o echipă de voluntari entuziasmați de promovarea turistică a Iașului, își dorește să reunească toate atracțiile turistice ale orașului, pentru a oferi experiențe unice vizitatorilor acestuia.

Acest proiect vizează dinamizarea activității turistice în orașul celor șapte coline, invitând vizitatorul la descoperirea și parcurgerea a șapte trasee tematice care definesc identitatea Iașului.

Organizatorii proiectului, membri ai Facultății de Geografie și Geologie, UAIC, au considerat identificarea de soluții pentru îmbunătățirea și intensificarea experienței turistice, drept element central ce trebuie abordat când vine vorba despre dezvoltareaorașului Iași ca destinație turistică. Partenerii proiectului – Centrul de Informare Turistică din cadrul Primăriei Municipiului Iași și inițiativa AtelierSpre au avut un rol important în derularea și implementarea activităților.

La întrebarea ,,Care sunt particularitățile care transformă Iașul într-o destinație unică?” echipa a identificat 7 mari teme, 7 laturi distincte ale Iașului,  materializate ca experință prin 7 trasee turistice tematice.  

Traseul Unirii,

Realizarea unui traseu al Unirii urmăreşte răsfoirea unor pagini importante din istoria Iașului
prin descoperirea unor locuri de memorie ce au contribuit la consolidarea națiunii române.

Traseul Artelor,

Orașului Iași i s-a făcut promisiunea de a rămâne Capitală Culturală a României după Unirea de la 1859 și mutarea capitei la București (1862). Acest lucru s-a realizat la vremea respectivă prin sprijinul Regelui Carol I, care a oferit Iașului clădiri monumentale, printre care Catedrala Mitropolitană, Esplanada Elisabeta, Teatrul Național, Palatul Universitar de la Copou, dar și clădirea-simbol a orașului: Palatul Culturii.

Traseul Comunismului, 

La Iași, planificarea sistematizată din anii socialismului a influențat nu doar mentalitatea colectivă, ci și aspectul orașului. Transformarea spațiului construit moștenit a fost aproape completă. Au fost demolate clădiri simbol și construite în loc edificii din beton care să satisfacă cerințele propagandei comuniste (Casa de Cultură a Studenților, Casa Pătrată etc.), iar micile străzi negustorești au fost rase pentru a face loc unor mari bulevarde (Independenței, Anastasie Panu etc.).

Traseul Pelerinului,

Se spunea că, la Iași, din orice loc te-ai afla, se putea vedea turla unei biserici. Astăzi însă, blocurile rezidențiale construite după anii 1970 obturează uneori privirea călătorului. Iaşul este supranumit „oraşul celor 100 de biserici” iar acest lucru îl face orașul cu cele mai multe biserici din România. În fapt sunt 109 lăcașuri de cult creștin: 84 de lăcașuri ortodoxe și 25 creștine non-ortodoxe (catolice sau neoprotestante). Sunt și 3 lăcașuri non-creștine (două sinagogi și o moschee).

Traseul Evreiesc,

Evreii au fost prezenți la Iaşi din vremuri străvechi, iniţial în număr redus, unii reuşind totuşi să ajungă în poziţii importante, precum logofăt sau medic la curțile domnitorilor Moldovei. Cu timpul însă, comunitatea evreiască din Iaşi a crescut în importanță, depășind uneori jumătate din populația orașului.

Traseul Romantic

Romantismul a fost o mișcare intelectuală și artistică care a luat naștere în vestul Europei la sfârșitul secolului 18 și a ajuns la apogeu pe la 1800.

Dezvoltarea romantismului a fost inegală și în unele zone s-a prelungit până spre sfârșitul secolului 19 iar un reprezentant tipic al temelor romantice precum Mihai Eminescu a fost considerat ca ultimul mare poet romantic. Apărut ca reacție la Revoluția industrială, romantismul a înflorit în artele vizuale, literatură și mai târziu în muzică. A debutat în conglomeratul de state germane unde conceptul Sturm und Drang (Furtună și avânt) a jucat un rol central în mișcarea de unificare a acestor state iar ulterior s-a răspândit în toată Europa.

 

Traseul Activ

Legendarele șapte coline pe care Iașul a fost construit, la fel ca Roma sau Constantinopol, sunt perfecte pentru a descoperi natura, istoria și cultura într-un mod activ și relaxant. Fiecare dintre aceste coline reprezintă un etalon al istoriei şi evoluţiei orașului, fiind marcată de edificii religioase, puncte de belvedere și panoramice asupra orașului sau de zone destinate diverselor sporturi. – Interface-IS


Share
DISTRIBUIȚI
Buna dimineata Iasi isi asuma datoria primordiala de a relata adevarul, indiferent de consecintele ce le-ar putea avea asupra sa, obligatie ce decurge din dreptul constitutional al publicului de a fi corect informat!

LĂSAȚI UN MESAJ