Share

În perioada 27 iunie – 1 iulie, Primăria Municipiului Iaşi şi Comunitatea Evreilor din Iaşi organizează o nouă ediție a proiectului „Marşul Vieţii”, dedicat comemorării a 76 de ani de la Pogromul de la Iaşi.

Primele manifestări au avut loc marți, 27 iunie, în Sala „Vasile Pogor” din cadrul Primăriei Municipiului Iași, printr-un simpozion de comemorare a Pogromului de la Iași, vernisajul expoziției „Iași, Cimitirul Evreiesc – Un muzeu în aer liber” și lansarea albumului cu același nume (un proiect realizat de Ozolin Dușa și Primăria Municipiului Iași).

„Suntem la cea de-a doua ediție a «Marșului Vieții», un marș care vine să vorbească despre viață, frumusețea de a trăi și despre necesitatea de a promova viața oriunde și oricând ne aflăm pe acest pământ.

Iașul comemorează 76 de ani de la acele evenimente. Suntem primul oraș din România care a avut forța să vorbească direct, deschis și absolut în măsura adevărului despre o pagină din istoria acestui oraș și a acestei țări, care s-a petrecut, care nu poate fi dată uitării, care nu trebuie să ne marcheze pentru toată viața, dar care trebuie să ne lase o serie de învățăminte, care ne obligă în primul rând față de tânăra generație, dar și față de toate celelalte minorități pe care le avem în municipiul Iași în momentul de față.

În prezent relația dintre Municipiul Iași și comunitatea evreilor din Iași este una firească, de conviețuire mai mult decât prietenească, este o stare de normalitate”, a afirmat primarul Mihai Chirica.
Acesta a adăugat că municipalitatea intenționează să reabiliteze cimitirul evreiesc din Păcurari și să îl transforme într-un loc de pelerinaj pentru evreii de peste tot.

Rabinul Yosef Wasserman, preşedintele Fundaţiei pentru Promovarea Iudaismului Român, l-a lăudat pe edil, amintind de vizita pe care a efectuat-o în luna martie a acestui an în Israel.

„Locuitorii acestui oraș trebuie să fie mândri că au un așa primar. A primit aplauze inclusiv în Parlamentul israelian, în martie acest an. A fost o cinste pentru tot poporul român și, mai ales, pentru locuitorii din Iași. Deputații s-au ridicat în picioare și l-au felicitat. Acest lucru a fost o diplomă de cinste pentru noi toți.

De fiecare dată când vin la Iași mă simt ca acasă.

Am simțit dragostea, bunăvoința orașului și a conducerii acestui oraș. În aceste zile venim să comemorăm Pogromul de la Iași. Comemorarea se face pentru cei care se află în morminte comune, despre care noi nu știm nici numele, iar familiile lor nu știu unde să aprindă o lumânare. De aceea facem acest lucru an de an, mână în mână cu prietenii noștri din Iași”, a declarat rabinul Yosef Wasserman.

Seria de evenimente dedicate proiectului amintit va continua până sâmbătă.

Miercuri, la Camera de Comerț și Industrie a României a avut loc Forumul Economic Româno-Israelian. Joi va avea loc „Marșul Vieții și al Speranței”, pe traseul Centrul de Cartier Păcurari – Cimitirul Evreiesc, care va fi urmat de comemorarea propriu-zisă a victimelor Pogromului din 1941.

Ulterior, oaspeții din Israel se vor deplasa la cimitirul din Podu Iloaiei, iar apoi vor participa la o seară culturală cu muzică tradițională evreiască și românească la Palatul Culturii. Vineri, grupul va vizita orașele Târgu Frumos, Roman, Botoșani și Dorohoi, iar sâmbătă va beneficia de o vizită turistică ghidată în municipiul Iași.


Share
DISTRIBUIȚI
Buna dimineata Iasi isi asuma datoria primordiala de a relata adevarul, indiferent de consecintele ce le-ar putea avea asupra sa, obligatie ce decurge din dreptul constitutional al publicului de a fi corect informat!

LĂSAȚI UN MESAJ