Share

Specialiști din cadrul Administrației Naționale “Apele Române” (ANAR) acționează continuu cu utilaje și echipamente pentru a limita efectele unei poluări accidentale cu uleiuri și hidrocarburi care a afectat râurile Nicolina, Bahlui și Prut, pe raza județului Iași, a anunțat vineri Ministerul Apelor și Pădurilor.

“Poluarea provine de de la transformatoarele societății Fortus din municipiul Iași. În data de 23 februarie, de pe platforma acestei societăți, poluarea cu uleiuri și hidrocarburi a pătruns în sistemul de canalizare pluvială. Deși poluarea a fost parțial stopată la sursă, cu materiale absorbante, de către reprezentanții societății, o parte din cantitatea de uleiuri și hidrocarburi, sub formă de irizații, s-a propagat în aval, pe râul Nicolina. În acest context, ministrul Apelor și Pădurilor, Adriana Petcu, a dispus ANAR să intervină de urgență”, se spune în comunicat.

Astfel, Administrația Bazinală de Apă Prut-Bârlad a instalat șapte baraje absorbante pe râul Nicolina și râul Bahlui, pentru reducerea efectelor poluării. Totodată a fost împrăștiat material absorbant pe suprafața apei în amonte de barajele plutitoare, în vederea reținerii și colectării irizațiilor.

Citeste si   38 unități de ÎNVĂȚĂMÂNT și 90 de CLASE au făcut lecții ONLINE în scenariul ROȘU la IAȘI

Ministerul precizează că vineri, 24 februarie, a fost instalat suplimentar încă un baraj plutitor absorbant pe râul Jijia și s-a continuat acțiunea de împrăștiere de material absorbant pe cursul râului Bahlui. O cantitate mult mai mică de uleiuri și hidrocarburi este prezentă sub formă de irizații și pe râul Prut. În aceste condiții, în baza Acordului între Guvernul României și Guvernul Republicii Moldova privind cooperarea pentru protecția și utilizarea durabilă a apelor Prutului și a Dunării, Ministerul Apelor și Pădurilor a informat ministerul de resort din Republica Moldova cu privire la situația apărută.

Citeste si   CEL MAI APRECIAT MANAGER medical al momentului ar putea CANDIDA din partea PSD la PARLAMENTARE

S-au semnalate irizații de ulei și hidrocarburi, pe cursul râului Bahlui și Jijia

“În cursul zilei de astăzi, 24 februarie 2017, au fost semnalate, în continuare, irizații de ulei și hidrocarburi, pe cursul râului Bahlui și Jijia, până la confluența cu râul Prut. Totodată, a fost continuată acțiunea de împrăștiere a 600 kg de material absorbant pe suprafața apei, în amonte de barajele plutitoare, în vederea reținerii și colectării irizațiilor.

Din cauza efectului presiunii ghețurilor, barajele absorbante sunt afectate și necesită refaceri periodice. Sunt în curs de amplasare încă două baraje suplimentare, pe râul Jijia, amonte de confluența cu râul Prut (zona pod Moreni). Pentru limitarea poluării râului Prut, la Nodul Hidrotehnic Chiperești, amplasat la cca. 4 km amonte de confluența Jijia — Prut, s-au efectuat manevre pentru devierea peliculei poluante, pe cursul de apă Jijia Veche, unde sunt pregătite materiale specifice limitării/stopării poluării”, se menționează întru-un comunicat al ANAR.

Citeste si   În SPITALELE din municipiul IAȘI nu mai avem locuri la TERAPIE INTENSIVA! Carmen DOROBĂȚ: ”Suntem în CURS pentru a finaliza PROCEDURILE de completare numerică a PERSONALULUI medical”

Instituția mai precizează că Administrația Bazinală de Apă Siret a relocat la Administrația Bazinală de Apă Prut — Bârlad o cantitate de 750 kilograme de material absorbant și 120 ml (metri liniari) baraje absorbante în vederea asigurării necesarului de materiale necesar intervențiilor.


Share
DISTRIBUIȚI
Buna dimineata Iasi isi asuma datoria primordiala de a relata adevarul, indiferent de consecintele ce le-ar putea avea asupra sa, obligatie ce decurge din dreptul constitutional al publicului de a fi corect informat!

LĂSAȚI UN MESAJ