Share

Varujan Vosganian ar vrea, probabil, cel de-al optulea mandat de parlamentar. După parlamentarul UDMR de Sălaj, Seres Denes, Varujan Vosganian, în prezent la ALDE, este al doilea cel mai vechi parlamentar român. Oricum, pentru Iași, este cel mai vechi parlamentar din județ. A fost și Ministru al Economiei. Nu mai contează din câte partide a făcut parte. A stat în afara Parlamentului în perioada 2000-2004.

Varujan Vosganian nu s-a făcut remarcat prin vreo realizare politică, deși, din cei 30 de ani de democrație bătuți pe muchie, a lipsit din Parlament doar patru ani. Din contră, a reușit să își facă meseria de parlamentar și ministru, mânuind vorbe, pentru că una dintre ocupațiile sale este aceea de scriitor.

Varujan Vosganian nu s-a făcut remarcat prin vreo realizare politică

A rămas în categoria ”politicienii spun lucruri trăznite”, când încercase să depisteze sursa evaziunii fiscale în banalul ou vândut de țărani în piață, iar impozitarea acestuia ar fi salvat economia națională. A mai rămas în memoria contemporanilor când, urmărit de DIICOT, a fost uns cu mir, pentru ca parlamentarii să voteze pentru a nu i se ridica imunitatea parlamentară.

Chiar dacă nu a reușit să facă nimic notabil, proaspăt politician care nu va mai beneficia de pensia specială, Varujan Vosganian își petrece timpul criticând ce poate, de la foștii aliați din PSD, la Guvern, partide, evenimente și asta, inclusiv pe rețelele sociale.

,,În ultima sa declarație, face referire la membrii mai tineri ai PNL-ului, cărora le transmite cum el și Călin Popescu Tăriceanu le-a lăsat întreg partidul, deși ei l-au părăsit”

În ultima sa declarație, face referire la membrii mai tineri ai PNL-ului, cărora le transmite cum el și Călin Popescu Tăriceanu le-a lăsat întreg partidul, deși ei l-au părăsit. Are grijă să vorbească despre ”atacurile securistice ale lui Băsescu”, de aventurile ”guvernului minoritar Tăriceanu”, despre faptul că foștii membri PDL ar fi ”personaje pozitive”, iar ei, ”liberalii bătrâni” ar fi ”răi”, asemeni ”broaștelor râioase”.

Probabil, domnul Vosganian știe el de ce a ales sintagma cu ”broaștele râioase”. Speră ca sărutul ștampilei de vot pe sigla ALDE, să îl transforme în prinț și să îl readucă în Parlament, până în 2024.

Citeste si   VIDEO "Premierul AUR", Călin Georgescu, mesaj controversat. "E ca și cum ai încălța un șarpe"

Domnul Vosganian, speră ca sărutul ștampilei de vot pe sigla ALDE, să îl transforme în prinț și să îl readucă în Parlament, până în 2024

Nici Roșia Montană, nici protestele anti PSD din 2017, care au dus la oprirea dezastruoaselor legi ale Justiției, propuse de Florin Iordache nu au scăpat ”penei fermecate” a politicianului. Acesta face o analiză a modului în care aceste proteste nu au propulsat vreun lider charismatic, deci ar fi fost inutile.

Cu alte cuvinte, ar cam fi fost zadarnic: Luna ianuarie stă să se încheie. S-au împlinit trei ani de la declanșarea marilor mitinguri din Piața Victoriei. Nimeni nu le-a aniversat, nimeni nu și-a adus aminte de ele. Nimeni nu încearcă să explice ce s-a întâmplat, de fapt. Nu ar fi singura ciudățenie legată de acele proteste. Iată și altele:

– Deși seria de manifestații a durat mai bine de un an și jumătate și la ele au luat parte sute de mii de persoane, nimeni nu și le-a asumat;

– Nu a existat nicio viziune coerentă, niciun document programatic, nicio  proclamație care să explice ce doresc protestatarii. Singurele texte scrise care ne-au rămas sunt lozincile scrise pe pancarte, cele mai multe dintre ele neputând fi reproduse, din motive lesne de înțeles, în manualele de școală ce presupun accesul minorilor.

– Valul de proteste nu a născut niciun nume nou, nu a promovat nici măcar un singur lider politic. Mai toate numele, și ele puține la număr, vehiculate în legătură cu protestele, au fost ale unor bătăuși și scandalagii care au făcut deliciul presei.

– Protestele s-au încheiat brusc, după mitingul din 10 august 2018, de parcă principalul obiectiv al manifestațiilor devenise acela de a-i scoate din sărite pe jandarmi.
Așadar, proteste pe care nu și le-a asumat nimeni deși, socotind infrastructura implicată, pancartele ridicate la comandă, campania orchestrată pe rețelele de socializare, pare că cineva, totuși, le-a organizat. Cine sunt aceia, va rămâne, alături de teroriștii Revoluției ori dispariția flotei, încă o enigmă a tranziției.”

Citeste si   Adevăratul combinator din PSD: Horia Mihălcescu, șopârla de pe umerii lui Liviu Dragnea și Elena Udrea

Referitor la Roșia Montană, suntem loviți direct cu o cugetare ce se vrea a fi de natură filosofică: ”Am sentimentul neplăcut că, în ceea ce privește Roșia Montană, se petrece ceva similar cu reforma în justiție. Prea mult mitingism și prea puțină dezbatere reală.

Cei care proclamă importanța patrimoniului turistic și natural sunt agresiv de vocali, în timp ce aceia care ar putea invoca importanța patrimoniului economic se tem să scoată o vorbă, de teamă să nu fie catalogați drept vânzători de neam, slujitori ai unor interese străine și distrugători ai frumuseților patriei. Când o să înțelegem că destinul național nu se decide în piața publică și el nu trebuie să urmeze neapărat pe cei care strigă mai tare?

”Au fost momente în istorie, când destinul Franței s-a decis în piața publică, la fel ca destinul Angliei și chiar al României”

Au fost momente în istorie, când destinul Franței s-a decis în piața publică, la fel ca destinul Angliei și chiar al României, acum 30 de ani, când domnul Vosganian, după Revoluție a văzut politica pe dinăuntru și atât de bine s-a adaptat, încât a rezistat 26 de ani din cei 30 de ani de democrație.

Citeste si   REZULTATE cercetare Insomar - Care este principalul motiv de îngrijorare pentru români. Cine este vinovat pentru problemele din Sănătate

Evident că nu putem spune că domnul Vosganian nu a făcut absolut nimic. A reușit chiar să impună la Iași, sau se afirmă că va reuși să impună ca al doilea subprefect de Iași un membru ALDE (că doar ALDE nu a plecat degeaba de la guvernare și nu a votat degeaba moțiunea de cenzură care a trimis-o acasă pe Viorica Dăncilă).

Asta în condițiile în care Ludovic Orban a trebuit să aprobe bugetarea postului de subprefect, tăiat din schema publică de ani buni (cam 15, după câte se pare).

Unele surse politice afirmă, fapt neconfirmat până acum, că Varujan Vosganian îl va pune în funcția de subprefect pe șeful său de cabinet, Andrei Coman

La Iași, filiala ALDE, păstorită de ”patriarhul” Vosganian mai are un viceprimar la Municipiul Iași, Radu Botez, un Vicepreședinte al Consiliului Județean Iași, Victor Chirilă și un Director al Agenției pentru Protecția Mediului, Gheorghe Tătaru, fost primar al orașului Târgu-Frumos.  Deși mulți sperau că zilele lor vor fi numărate, după căderea PSD, se pare că PNL a mai stins focul răzbunării, evident, fiindcă ALDE a dărâmat Guvernul PSD din care făcuse parte, iar dintre ”toți oamenii președintelui ”, Varujan Vosganian a scăpat.

Așadar, Varujan Vosganian țintește al optulea mandat de parlamentar, având încă doi ași în mânecă, el considerându-se, evident, al patrulea pentru ALDE Iași și pentru partid la nivel național.


Share
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ