Share

Conform declarațiilor președintelui Klaus Iohannis, alocarea convenită pentru România de partidul European, pentru perioada 2021-2027, va fi în valoare de 79,9 euro.

Alocarea totală de fonduri europene a României, defalcată pe domenii de investiții

Domeniile de investiții în acești ani vor fi următoarele:

  • 30,4 miliarde de euro în Mecanismul de redresare și reziliență, din care 13,7 miliarde vor fi granturi și  16,6 miliarde, împrumuturi.
  • 19,38 miliarde de euro din Politica Agricolă Comună a UE. Din acești bani, 12,35 miliarde de euro vor merge la fermieri prin plățile directe,  6,2 miliarde de euro vor fi alocați în Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) și 163 de milioane de euro la Programului pentru Pescuit.
  • 28,2 miliarde de euro vor constitui banii din Politica de coeziune a UE, inclusiv fondurile alocate prin instrumentul de recuperare din criză REACT-EU
Citeste si   Credite de 154 de milioane de lei prin ”Noua Casă”, în prima lună de la lansare

În total, pentru aceste domenii de investiții vor fi alocați 77,98 miliarde de euro, rămânând 1,92 miliarde de euro din totalul anunțat de președintele de stat Klaus Iohannis.

De asemenea, într-o propunere Acord de parteneriat elaborată de MFE, mai figurează și 1,7 miliarde de euro din Fondul pentru Tranziție Justă (FTJ), destinați zonelor în care se închid minele de cărbune, precum și alte alocări mai mici, cum ar fi banii pentru gestionarea frontierelor, pentru migrație și azil, pentru securitate internă.

Citeste si   Raed Arafat, SEMNAL de ALARMĂ: ”La un moment dat, toate spitalele vor primi pacienți cu Covid. În următoarele 4-6 săptămâni, cam asta va fi situația”

Contactat de către reporterii Ziarului ”Bună Dimineața Iași”, președintele Camerei de Comerț și Industrie Iași, Paul BUTNARIU a declarat că banii pentru dezvoltarea și ajutorul firmelor sunt necesari și benefici.

„Momentan cunoaștem doar suma alocată la nivel național, nu avem de unde știi în momentul de față câte firme vor accesa aceste fonduri. Iașul are 30.000 de firme, deci, momentan așteptăm să fie depuse cereri pentru acest program.

Orice ban care poate intra în vremuri de criză sanitară și economică în firme, sunt bineveniți. Banii pentru dezvoltarea și ajutorul firmelor sunt necesari. Eu nu cred că cineva poate concepe că niște bani fie din ajutoarele de MINIMIS, fie din fondurile pe care le pune Guvernul la dispoziție, fie din Fondurile Europene sunt binevenite pentru ceea ce înseamnă dezvoltarea noastră.”

 

Citeste si   Ministrul de Externe a participat din Washington (prin videocall) la Summit-ul Virtual al Iniţiativei celor Trei Mări

Share
DISTRIBUIȚI
Redactor-Șef al Ziarului Buna Dimineața Iași. Experiență în domeniul administrației publice atât la nivelul instituțiilor publice de pe raza municipiului Iași cât și a UAT-urilor care își desfășoară activitatea la nivel județean! CONTACT: 0771.324.701 email: office.bunadimineataiasi@gmail.com sau office@bunadimineataiasi.ro

LĂSAȚI UN MESAJ