Profesorul Străchinaru a trecut la cele veșnice

Profesor, scriitor, poet, om de vază al Iasiului, Constantin N. Străchinaru s-a născut la 8 Septembrie 1926 in satul Bohotin, comuna Răducăneni jud. Iasi.

In anii studenției a fost arestat de fosta Securitate, judecat ca dușman al poporului si condamnat la 14 ani de închisoare și muncă silnică, deținut pe rând in lagărele Aiud, Periprava, Pitești, Suceava și Jilava.

Acolo i-au mai fost alături Radu Gyr, Nichifor Crainic, parintele Gheorghe Calciu- Dumitreasa, dar mai ales l-a cunoscut pe Parintele Iustin Pârvu, alături de care a și fost până la trecerea lui la cele veșnice.

Atât in timpul detenției, cât și ceilalți peste 50 de ani următori, a continuat să lupte pentru libertate și dreptate pe toate căile, dar in special prin scris, având peste 20 de volume de versuri, critică literară, eseuri și articole in presă, traduceri ale multor opere literare si poetice străine, etc.
A susținut diverse biblioteci publice și mănăstirești din țară prin donații de cărți diverse, inclusiv volumele publicate de el.

Nu a fost căsătorit și nu a avut nici copii, dar s-a ocupat de creșterea multor fii spirituali de toate vârstele.

Pentru cine nu l-a cunoscut, dar și pentru cine i-a fost aproape, Constantin N. Străchinaru a fost un om cu inimă de aur care își oferea necondiționat sprijinul material sau spiritual oricui avea nevoie.

Profesorul Străchinaru a trecut la cele veșnice in noaptea de Luni spre Marți, 7 August 2018. Înmormântarea va avea loc Vineri, 10 August 2018, la ora 10.00, la cimitirul Eternitate din Iasi.

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ