Share

Astăzi, “Agenda Primarului” a ajuns în comuna OȚELENI, județul Iași. ETAPA a II-a, continuă în 2020 cu prezentarea detaliată a proiectelor localității aflate în diferitele stadii ale evoluției acestora

Urmărim realizarea unui inventar al proiectelor existente în fiecare comunitate ieșeană pe perioada anilor 2016 – 2020, împărțite în proiecte:

  • finalizate
  • în desfășurare
  • în pregătire sau avizare.

Gazda noastră este Primarul Comunei Oțeleni, domnul Felician Mihai GHERĂESCU.

REP: Vă propunem să începem cu proiectele pe care reușiți să le finalizați în perioada 2016 – 2020, cu rugămintea de a vă încadra până la momentul IUNIE 2020.

Primar Felician Mihai GHERĂESCU: Doresc să încep cu o precizare! Eu sunt primar interimar în comuna Oțeleni. Cu toate acestea, am luptat cât s-a putut în perioada aceasta și împreună cu echipa de consilieri, am reușit practic, să obținem o evoluție pozitivă în Oțeleni.

Mihai GHERĂESCU: ”Am avut mai multe proiecte, unele le-am preluat de la fostul primar, altele au fost pornite de la zero”

În perioada menționată de dumneavoastră, un prim proiect realizat a fost modernizarea drumurilor de interes local în comuna Oțeleni, un drum din două tronsoane, cu o lungime de 5 km. Gradul de realizare a acestui proiect este în proporție de 90%, mai avem de finalizat câteva șanțuri în satul Hândrești.

Tot în această perioadă, am realizat și recepționat drumuri de exploatație agricolă. Nu a fost o investiție prioritară pentru comuna Oțeleni, dar au existat fonduri Structurale Europene, în comuna Oțeleni, ca urmare m-am simțit responsabil să duc la finalizare și acest proiect.

Căminul cultural al comunei Oțeleni este o investiție finalizată

Totodată, am finalizat și Căminul Cultural, iar din cauza faptului că a existat și incidentul Colectiv, au fost schimbate normele de avizare și de autorizare.

Printre proiectele demarate în comuna Oțeleni am achiziționat un buldoexcavator prin fonduri europene.

 

 

Mihai GHERĂESCU: ”În privința sistemului medical din  comuna Oțeleni, pot preciza că am avut un proiect care a prevăzut dotarea și reabilitarea dispensarului”

În privința sistemului medical din comuna Oțeleni, pot preciza că am avut un proiect care a prevăzut dotarea și reabilitarea dispensarului. Este o investiție finală utilă, de care cetățenii comunei Oțeleni se pot bucura, deoarece comuna este destul de îmbătrânită și localnicii au nevoie de servicii de îngrijire medicală.

Pot spune că este un proiect de suflet, deoarece sunt născut în dispensarul acesta. Nu doar la dispensarul din comuna Oțeleni ne implicăm, recent am construit un dispensar și în satul Hândrești din fondurile proprii.

Citeste si   Se vor în PARLAMENT! USR-PLUS Iași a intrat în zodia oportunismului POLITIC: lista candidaților la alegerile PARLAMENTARE este dominată de NECUNOSCUȚI

Am construit o grădiniță, de curând, în comuna Oțeleni, aceasta fiind lângă dispensar. Când am ajuns la conducere, am simțit necesitatea construirii acestei grădinițe, întrucât copiii noștri merg și învață într-o casă a măicuțelor. Situația nu mai poate continua astfel!

 

Mihai GHERĂESCU: ”În campania electorală, sloganul înaintat cetățenilor a fost, că educația și sănătatea vor fi prioritare în comuna Oțeleni”

În cadrul școlii din comuna Oțeleni, am construit și un teren de fotbal, acoperit cu gazon sintetic. Proiectul a fost finanțat din fondurile proprii ale bugetului local.

 

Fiind un om conștiincios, mi-am consultat agenda și am văzut din nou ceea ce am promis cetățenilor din comuna Oțeleni, iar printre promisiuni, se afla și racordarea la rețeaua de apă. Am găsit o soluție în primă instanță, în satul Hândrești, deoarece sunt probleme foarte mari cu fântânile localnicilor, majoritatea fiind secate.

Soluția a venit prin realizarea în satul Hândrești a proiectului numit ”Înființare rețea de apă în sistem centralizat”, investiție finanțată de Ministerul Dezvoltării prin programul PNDL.

Le transmit și cetățenilor din Oțeleni că vor beneficia și ei de un proiect similar.

“Toți cei care au fost la conducere, au promis apă curentă în comuna Oțeleni, dar nimeni nu făcuse absolut nimic”

Toți cei care au fost la conducere, au promis apă curentă în comuna Oțeleni, dar nimeni nu făcuse absolut nimic. Am identificat un teren în conformitate cu cererea și am stabilit corect traseele, pentru a putea implementa acest proiect. Așteptăm finanțarea și pentru Oțeleni, iar investiția va fi controlată direct de operatorul de apă, în speța de față, ApaVital.

Drumurile de interes local, au fost asfaltate în proporție de 3,3 km în comuna Oțeleni. Este o investiție pe care ne-am propus să o continuăm. Continuând acest demers, tind să cred că în următorii 5 ani nu vom mai avea drumuri de piatră în comuna Oțeleni.

Mihai GHERĂESCU: ”Și eroii trebuie cinstiți, având în vedere că ei și-au dat viața pentru pământul țării”

Printre realizările comunei pe care le-am menționat mai sus, am construit și un monument istoric dedicat eroilor finanțat integral prin Ministerul Culturii. Doresc să menționez că au fost două proiecte care aveau acest obiectiv în județul Iași. Și eroii trebuie cinstiți, având în vedere că ei și-au dat viața pentru pământul țării.

Citeste si   SITE-ul de CAMPANIE al PNL Iași are un NOU ADMINISTRATOR! Sora lui Costel ALEXE, Adina DURA conduce ”PULSULUI IEȘEAN”?

Rep: Domnule Primar, să trecem la prezentarea proiectelor aflate în desfășurare.

F.M.G:  Vreau să detaliez în continuare proiectele pe care le avem în implementare și să ofer mai multe informații cu privire la sursele de finanțare ale acestora.

Mihai GHERĂESCU: ”Mulți fac proiecte, dar puțini găsesc și finanțarea necesară acestora”

Primul proiect, pe care îl avem în desfășurare, are ca obiectiv modernizarea drumurilor de interes local pentru înlăturarea efectelor inundațiilor. Suntem eligibili cu 3,8 km de drum.

Proiectul este finanțat prin Ministerul Dezvoltării prin Compania Națională de Investiții. Aici vorbim despre drumuri care au suferit în urma calamităților în 2017 și am fost eligibili pentru implementarea acestui proiect în comuna Oțeleni.

În satul Hândrești, nu avem în momentul de față, un cămin cultural sau o sală mai mare pentru diferitele sărbători sau tradiții de iarnă. Și pentru această situație avem un proiect, unde am fost eligibili la Compania Națională de Investiții și avem asigurată finanțarea. În perioada următoare, vom intra în procedura de achiziție și contractare a lucrărilor.

Mihai GHERĂESCU: ”Pe lista de investiții a anului 2020, avem în plan, achiziționarea unei mașini de pompieri”

Pe lista de investiții a anului 2020, avem în plan achiziționarea unei mașini de pompieri, deoarece comuna noastră este la o distanță destul de mare de oraș, având aproximativ 30 de kilometri până în Târgu – Frumos, unde există stație de pompieri.

Avem posibilitatea să facem în comuna Oțeleni o grupă de pompieri Voluntari și cu autospeciala respectivă să putem interveni rapid în diferite situații.

Printre proiectele care au asigurată finanțarea, vreau să precizez că noi suntem beneficiarii drumului Județean 280, care traversează comuna Oțeleni și care face legătura cu județul Neamț.

“Printre proiectele care au asigurată finanțarea, vreau să precizez că noi suntem beneficiarii drumului Județean 280”

Aici este o investiție a Consiliului Județean, dar prin bunăvoința domnului președinte Maricel Popa, am reușit să îmi prioritizez investiția. Începând cu 1 martie, se va da ordinul de începere și pentru acest drum, iar perioada de execuție va fi de nouă luni și sper ca până la sfârșitul anului, să fie reabilitat și modernizat.

Citeste si   5.343 cazuri NOI de persoane INFECTATE cu SARS – CoV - 2 pe teritoriul ROMÂNIEI

Printre proiectele desfășurate mai avem și construirea unei grădinițe în satul Hândrești unde avem asigurată finanțarea prin PNDL și urmează ca anul acesta să contractăm un constructor

Rep: Domnule Primar Felician Mihai GHERĂESCU, acum că am discutat despre trecut și prezent, să privim puțin și în viitor. Vă rog să ne prezentați în continuare proiectele de viitor ale comunei Oțeleni, aflate astăzi în faza de pregătire sau chiar avizare.

“Printre proiectele eligibile, se află și aducțiunea de gaze în comuna Oțeleni”

F.M.G:  După cum am precizat, unul dintre proiectele necesare comunei și pe care doresc să îl realizez este înființarea de apă și canal în satul Oțeleni, aceasta fiind de prioritate maximă.

Printre proiectele eligibile, se află și aducțiunea de gaze în comuna Oțeleni. Vreau să continui modernizarea și reabilitarea drumurilor din comuna Oțeleni și în maxim 5 ani să nu mai existe acele drumuri de piatră.

Fostul Complex Zootehnic, este eligibil pentru funcționare și sperăm să atragem investitori în zonă, pentru a crea cetățenilor din comuna Oțeleni, noi locuri de muncă.

Rep: Domnule primar Felician Mihai  GHERĂESCU, efortul depus de dumneavoastră în comuna Oțeleni pe parcursul ultimilor ani este unul vizibil! Aveți un mesaj pentru locuitorii comunei Oțeleni?

F.M.G: Responsabilitatea de primar al comunei Oțeleni, a reprezentat pentru mine în ultimii trei ani, o onoare deosebită, dar în egală măsură și o obligație imensă.

Din octombrie 2016, alături de echipa de consilieri și angajații primăriei, am reușit să duc la îndeplinire, o parte din obiectivele comunei, precum: modernizarea infrastructurii rutiere prin drumuri de interes local și drumuri de exploatare agricolă, modernizarea infrastructurii educaționale (școli, grădinițe, teren de sport), modernizarea infrastructurii medicale, mai exact dispensarul Oțeleni și construcția dispensarului din satul Hândrești, alimentarea cu apă în sistem centralizat în satul Hândrești, urmând și satul Oțeleni.

“Sunt născut în Oțeleni și iubesc această comună”

Am venit la primărie cu gândul de a demonstra că se poate. Comuna noastră se poate dezvolta și trebuie să se dezvolte într-un ritm alert și susținut. Acestea sunt proiectele implementate, în derulare dar și de viitor ale comunității noastre.

Pe această cale le mulțumesc cetățenilor comunei pentru sprijinul și încrederea pe care ni le acordă în ducerea  la bun sfârșit a obiectivelor comunei.

Felician Mihai  GHERĂESCU

Primarul Comunei Oțeleni


Share
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ