Share

Alegerile locale vor avea loc pe 27 septembrie

Alegerile locale vor avea loc pe 27 septembrie, după ce social democrații ar fi căzut la un acord cu PNL și cu liderii celorlalte partide parlamentare.

„Noi, de principiu, suntem de acord cu data de 27 septembrie pentru desfășurarea alegerilor locale”, au declarat surse din conducerea PSD.

Data alegerilor locale din acest an se stabilește prin lege organică

Mandatele în curs ale primarilor, primarului general al municipiului Bucureşti, preşedinţilor de consilii judeţene, consiliilor locale, Consiliului General al Municipiului Bucureşti şi consiliilor judeţene se prelungesc până la data de 01 noiembrie 2020”, prevede proiectul de lege.

Totodată, proiectul prevede că data alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2020 se stabileşte prin lege organică, cu cel puţin 60 de zile înaintea votării.

Astăzi (12.06 – n.r.) proiectul de lege va fi votat în Senat, pentru că, potrivit actualei legislaţii, mandatele aleşilor locali expiră pe 21 iunie.

Ce spun parlamentarii Ieșeni cu privire la data alegerilor locale?

Citeste si   Klaus Iohannis a convocat Consiliul Suprem de Apărare a Țării: Se pregătește strategia de vaccinare anti-COVID-19 în România

Vasile CÎTEA, deputat PSD: ”Organizația Județeana PSD, primarii și toți aleșii locali vor fi gata de competiția electorală”

”Cel mai sigur pe 27 Septembrie 2020 vor avea loc alegerile locale, încă nu s-a luat o decizie oficială, dar toate partidele parlamentare vorbesc, că acesta ar fi momentul cel mai bun, care respecta constituția și legile care reglementează alegerile și regulamentele AEP.

Dar tot ce se hotărăște acum poate fi schimbat radical în funcție de evoluția Covid-19. Dacă se va stabili oficial, ca în 27 septembrie vor avea loc loc alegerile locale, Organizația Județeana PSD, primarii și toți aleșii locali vor fi gata de competiția electorală”, a declarat deputatul PSD, Vasile CÎTEA.

Alegerile locale 2020, înainte de valul doi de COVID-19

Premierul Ludovic Orban anunța, în urmă cu câteva zile, că sfârșitul lunii septembrie, începutul lui octombrie este considerată o perioadă “potrivită” pentru organizarea alegerilor locale.

În stabilirea datei pentru alegerile locale 2020 s-a avut în vedere ca aceasta să fie după perioada concediilor și înainte de o eventuală reizbucnire a epidemiei de coronavirus, menționând ca posibile date 27 septembrie sau 4 octombrie.

Citeste si   Ludovic Orban anunță un program în valoare de 6 miliarde de euro pentru modernizarea rețelelor de transport a energiei termice - Ce acuzații îi aduce Gabrielei Firea

Marius BODEA: ”Există numeroase comunități locale unde primarii actuali și consilierii locali trebuie urgent schimbați”

”Alegerile locale nu pot fi amânate la nesfârșit. Dacă specialiștii epidemiologi estimează că sfârșitul lunii septembrie este un moment care conferă siguranță pentru organizarea acestui scrutin , atunci alt motiv să nu se facă nu mai există.
Cred că UAT -urile vor fi pregătite doar dacă autoritățile centrale vor decide oficial, cât mai repede, data alegerilor.

În perspectiva rămânerii definitive a datei de 27 septembrie pentru alegerile locale și ținând cont de calendarul organizării alegerilor, de la constituirea birourilor electorale locale , la depunerea listelor, contestații, strângere semnături candidați, în mod normal săptămâna viitoare ar trebui sa avem o decizie publică în acest sens.

Cu toate că AEP a cerut un răgaz de minim 6 luni pentru organizarea în bune condiții a alegerilor locale. Însă în situații excepționale, avem nevoie de termene excepționale. Și în plus, exista numeroase comunități locale unde primarii actuali și consilierii locali trebuie urgent schimbați, pentru tot dezastrul făcut în timpul mandatelor, așa cum este din păcate și cazul Iașului”, a declarat deputatul independent, Marius BODEA.

Silviu MACOVEI, deputat PSD: ”Alegerile sunt importante și trebuiesc ținute în conformitate cu prevederile legale”

”Da, se pare că decizia aceasta este să facem alegerile pe 27 septembrie. Alegerile sunt importante și trebuiesc ținute în conformitate cu prevederile legale. E drept că pandemia COVID 19 a adus o serie de complicații și că, pentru o perioadă, au fost situații excepționale.

Însă, la cum arată la acest moment evoluția epidemiei, în următoarele luni lucrurile se vor îmbunătăți. Din punctul de vedere al primăriilor unde PSD are primari, am semnale că tot ce ține de ei este pus la punct.

Mi-e teamă, însă, că la nivel central, guvernul PNL are probleme serioase de competență managerială, iar interesele lor de acaparare cu orice preț a puterii ar putea crea situații ciudate atât în campania electorală, cât și la alegeri”, a declarat Silviu MACOVEI, deputat PSD.


Share
DISTRIBUIȚI
Redactor-Șef al Ziarului Buna Dimineața Iași. Experiență în domeniul administrației publice atât la nivelul instituțiilor publice de pe raza municipiului Iași cât și a UAT-urilor care își desfășoară activitatea la nivel județean! CONTACT: 0771.324.701 email: office.bunadimineataiasi@gmail.com sau office@bunadimineataiasi.ro

LĂSAȚI UN MESAJ