ideall.ro

În Ucraina a intrat în vigoare legea care prevede utilizarea obligatorie a limbii ucraineană în toate domeniile de activitate

Mai precis, actul normativ stipulează că limba oficială în Ucraina este limba ucraineană. Ea este obligatorie pentru toate instituţiile de stat în toate sferele de activitate pe întreg teritoriul ţării și obligatorie pentru fiecare cetăţean al Ucrainei.

Legea îi obligă pe oficiali şi funcţionarii publici să vorbească limba de stat şi să o aplice în exercitarea atribuţiilor oficiale.

„Subliniez că această lege nu aduce vreo atingere limbilor minorităților naționale din Ucraina”, a spus fostul președinte Petro Poroșenko în timpul semnării, atunci când reprezentanții minorităților naționale i-au cerut să nu o promulge.

sensodays.ro

Pentru încălcarea legii se prevăd sancțiuni administrative și sancțiuni penale, pentru sfidarea limbii de stat vor fi plătite amenzi  în valoare de 850 grivne și, de asemenea, se prevede privarea de libertate de până la trei ani.

Legea nu obligă să folosească limba ucraineană în comunicarea personală și în timpul ceremoniilor religioase

Site-urile şi ziarele trebui să aibă şi o versiune în limba ucraineană sau cel puţin 50% din conţinut să fie în limba ucraineană.

 Producătorii şi distribuitorii de film şi TV vor trebui să se asigure că 90% din conţinutul lor video este în limba ucraineană. De asemenea, editurile vor trebui să aibă cel puţin 50% din conţinut în limba naţională.

Pentru utilizatorii de computere, software-ul trebuie să aibă o interfaţă în ucraineană, aceasta deşi lege permite folosirea în acest caz a limbii engleze sau a oricăreia din limbile oficiale ale Uniunii Europene, notează publicaţia Libertatea Cuvântului din Cernăuţi.

babyliss-romania.ro

LĂSAȚI UN MESAJ