Share

Festivalul emblemă pentru industria cinematografiei românești a ajuns la cea de a11-a ediție. Cinefilii ieșeni și nu numai sunt așteptați în perioada 30 septembrie- 4 octombrie să vizioneze peliculele atent selecționate.

Cea de a11-a ediție a festivalului este dedicată artistului Horațiu Mălăele. Din păcate, renumitul actor și regizor nu a reușit să participe la eveniment din cauza infecției cu noul Coronavirus. Totuși, acesta este reprezentat de colegii din cinematografia românească.

În zilele de festival vor fi prezentate 20 de filme

Primul film a fost difuzat în data de 30 septembrie la ora 19:00. Pelicula a fost urmărită de cinefili în aer liber într-un spațiu special amenajat în inima Iașului, în Piața Unirii. Filmul „Luca” în regia lui Horațiu Mălăele a fost difuzat în avanpremieră.

În cadrul galei vor rula diverse filme românești. Participanții vor viziona diverse tipuri de filme de la documentare până la scurtmetraje.

În cadrul conferinței de presă din data de 30 septembrie întrebat despre cum l-a cunoscut pe faimosul regizor actorul principal al filmului „Luca”, István Téglás,  a declarat:

„Pe domnul Horațiu Mălăele l-am cunoscut când eram într-un autobuz cu 10 locuri și am stat împreună pe același loc pentru că era plin. Atunci m-a întrebat dacă vreau să joc într-un film. Domnul Horațiu a încercat să aibă grijă de mine și a trecut peste micile mele greșeli tocmai prin căldura sa. Acest film s-a făcut acum doi ani și jumătate, am filmat anul trecut în toamnă și la final, când am terminat filmările la cinci dimineața, a fost o senzație incredibilă”

În cadrul festivalului de film se regăsesc titlurile filmelor: „Luca”, „Moromeții 2”, „Funeralii fericite”, „Bukovina-Țara Oamenilor Fagi, țara iubirii adevărate”, „Casa cu păpuși” și multe altele. De asemenea, în cadrul festivalului vor rula în premieră peliculele: „Și atunci, ce e libertatea?”, „Lemn”, „Un timp prin care am trecut”, „5 minute”, „Acasă, my home”.

Evenimentul pe parcursul zilelor de festival se va desfășura în cinci spații în prezența a peste 35 de invitați.

În cadrul conferinței de presă organizatorul festivalului SFR, Irina-Margareta Nistor a declarat:

 „A fost o întâlnire frumoasă atunci când l-am întrebat pe Horațiu dacă vrea să fie invitatul nostru special. Eram în aeroport cu Stere Gulea și am întrebat dacă nu vine la Iași, după care a venit domnul Gulea și i-a spus „e așa bine la Iași”. Cred că o să fie o ediție absolut grozavă. Aseară, când eram în mașină a sunat Horațiu Mălăele și a zis că mai vrea să facă niște surprize pentru festivalul de aici. Orașul este plin de imaginea sa și sunt convinsă că imediat ce va trece perioada acesta, va veni și va fi fericit că evenimentele au avut loc și nu s-au oprit. Mi se pare foarte important că nu a spus „Eu nu mai pot veni, descurcați-vă” și mi se pare un gest extrem de elegant. Lumea vrea să vadă că încetul cu încetul revenim spre o altfel de viață”.


Share

LĂSAȚI UN MESAJ