Renumitul fizician, filosof și membru de onoare al Academiei Române, Basarab Nicolescu va primi titlul de Doctor Honoris Causa

Universitatea Națională de Arte „George Enescuˮ din Iași are plăcerea de a invita publicul la decernarea înaltei distincții de Doctor Honoris Causa renumitului fizician, filosof și membru de onoare al Academiei Române, Basarab Nicolescu.

Şedinţa solemnă a Senatului Universităţii Naționale de Arte ,,George Enescu”, cu prilejul decernării titlului, va avea loc vineri, în data de 23 noiembrie 2018, ora 11:00, în Sala ,,Eduard Caudella”, Casa Balş, str. Cuza-Vodă nr. 29. Ceremonia va fi prezidată de Rectorul universităţii, Prof. univ. dr. Atena-Elena Simionescu, care va rosti un cuvânt de deschidere. Personalitatea şi cariera domnului Basarab Nicolescu vor fi prezentate, în cadrul discursului Laudatio, de către conf. univ. dr. Cristian Ungureanu.

Evenimentul este înscris în seria de manifestări care celebrează 158 de ani de la înființarea învățământului artistic modern la Iași aflat sub semnul Centenarului.

Basarab NICOLESCU este fizician și filosof franco-român din Franța, teoreticianul Transdisciplinarității și al terțului inclus, fizician teoretician la Centre National de la Recherche Scientifique (CNRS), Universitatea Paris VI, profesor la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, președinte al Centrului Internațional de Cercetări și Studii Transdisciplinare (CIRET) și membru de onoare al Academiei Române.

În cadrul ceremoniei va fi prezentat și Albumul Omagial „Basarab Nicolescu” – Doctor Honoris Causa al Universităţii Naționale de Arte ,,George Enescu”

Cu acest prilej se celebrează și 50 de ani de la stabilirea lui Basarab Nicolescu în Franța (24 noiembrie 1968 – 24 noiembrie 2018).

La sfârșitul ceremoniei de decernare a titlului Doctor Honoris Causa va putea fi ascultat un microrecital oferit de cvartetul Facultății de Interpretare, Compoziție și Studii Muzicale Teoretice din cadrul UNAGE Iași, coordonat de conf. univ. dr. Sebastian Vîrtosu. De asemenea, va avea loc vernisajul expoziției personale a conf. univ. dr. Cristian Ungureanu, „Muzica sferelor – Celebration”, dedicată academicianului Basarab Nicolescu (Casa Balș, Galeria Universitas). Menționăm că expoziția este deschisă până pe 25 noiembrie 2018.

Artist transdiciplinar, Cristian Ungureanu revizitează cele mai cunoscute capodopere din istoria artei europene pentru a le dezvălui nedezvăluitul, geometria secretă şi simbolică, reunite într-o monumentală instalație multimedială.

Începând cu orele 17:00, în sala „Eduard Caudella” (Casa Balș) va avea loc Conferința „Exilul Românesc și reunificarea culturii române” susținută de fizicianul, filosoful, membrul de onoare al Academiei Române, Basarab Nicolescu.

Evenimentul se înscrie în ciclul „Aula Magna / Conferințe Doctorale”, inițiat de către prof. univ. dr. Gheorghe Duțică, director al CSUD al UNAGE Iași. Cu acest prilej va fi prezentată cartea „Români din Paris”, Editura Vremea, București 2018, scrisă de Basarab Nicolescu și ilustrată cu fotografiile lui Louis Monier. În spiritul tradiției instaurate de Nicolae Grigorescu, George Enescu sau Nicolae Tonitza, Basarab Nicolescu oferă culturii române contemporane, acum și pentru viitor, o carte document care reunește biografii și fotografii – unele deja celebre – ale pleiadei de personalități culturale românești din secolul XX, care au trăit și activat la Paris, marcând cultura franceză, europeană și mondială.

În încheiere, academicianul Basarab Nicolescu va susține o sesiune de autografe.

LĂSAȚI UN MESAJ