Vechile reflexe mor greu

Mărturie stau acțiunile de pregătire a vizitei Papei la Iași, adoptate de autoritățile locale, în speță de Primărie și Inspectoratul Școlar Județean Iași. Deși conducătorii acestor două instituții, Mihai Chirica și Genoveva Farcaș sunt tineri, se pare totuși că amintirea zilelor de 23 august organizate înainte de 1989, au rămas vii în amintirea lor.

Anticomunist convins, Mihai Chirica demonstrează prin acest tip de organizare forțată că, în sinea lui, aprobă derapajele antidemocratice.

Altfel nu se explică modul în care Primăria și Inspectoratul Școlar au hotărât să mobilizeze sute de copii la o acțiune, chiar dacă este în scop religios. Adică, România nu este nici statul islamic care bazat pe mobilizări fanatico-religioase, nici o dictatură de tip nord corean.

Vizita Papei la Iași va genera cu siguranță suficientă emoție și căldură astfel încât centrul Iașului să devină neîncăpător pentru publicul doritor să fie martor la această vizită istorică.

Raporturile dintre Primărie și ISJ sunt în mod evident destul de clare, luând în calcul faptul că prima instituție este ordonator de credite pentru cea de-a doua. La fel de evident este și faptul că numirile la vârful ISJ-ului suferă o puternică influență politică. Dar, toate acestea trebuie să cunoască cel puțin o limită a bunului simț, chiar și în cazul Inspectoarei Generale Genoveva Farcaș, care, potrivit unor surse din interiorul ISJ Iași, este catolică.

Conducerea ISJ Iași a trimis o circulară în care mobilizează oficial toate liceele din subordine

Inspectoratul Școlar Județean le-a solicitat directorilor de licee să aducă câte 50 de elevi și profesori, ca voluntari, la vizita papală din 1 iunie de la Iași.

Inspectoarea Generală, de RELIGIE CATOLICĂ le-a impus directorilor de liceea din subordine și criterii de selecție a elevilor!

Astfel, directorii de școli trebuie să adune voluntarii după următoarele standarde impuse de ISJ IAȘI: “din cei 50 de voluntari, cel puțin 34 trebuie să aibă peste 18 ani, iar maximum 16 pot avea sub această vârstă, cu condiția ca aceștia să aibă acordul scris al părinților”, se arată în circulara inspectoratului.

De religie CATOLICĂ, șefa ISJ-ului Genoveva FARCAȘ, a dispus MOBILIZAREA ELEVILOR ieșeni într-o acțiune de tip BENEVOL-FORȚATĂ

Contactat telefonic de către reporterii Bună Dimineața Iași pentru a oferi un punct de vedere cu privire la aceste MOBILIZĂRI ale ELEVILOR de tip BENEVOL – FORȚAT, care au loc la Iași cu ocazia venirii papei Francisc, purtătorul de cuvânt al ISJ Iași, Sabina Manea a transmis:

Am consultat documentul la care faceți dumneavoastră referire. Este vorba despre o activitate de voluntariat trimisă în școli în urma parteneriatului semnat cu Primăria Iași. Respectiva adresă înaintată școlilor se adresează elevilor care au 16 ani, dar au nevoie de acordul părinților și elevilor majori.

Practic, ei pot participa dacă își doresc la o activitate de voluntariat, activitate care are loc pe 1 iunie, zi în care nu sunt cursuri. Deci nu se pune problema lipsei de la ore sau modificarea programului școlar, iar acest lucru se petrece cu acordul părinților, iar pentru elevii majori pot participa dacă își doresc .

Este pur și simplu un anunț prin care se face publică posibilitatea de a participa la o activitate de voluntariat. Da, se spune de un anumit număr de locuri, gândit de Primăria Iași pentru fiecare școală. Însă nu are nimeni nicio obligație, nici să trimită, nici să nu trimită”, declară purtătorul de cuvânt al ISJ-ului, Sabina Manea.

Biserica Catolică susține voluntariatul, nu impunerea, dar laudă totuși inițiativa doamnei FARCAȘ

Pentru a ne oferi un punct de vedere cu privire la participarea voluntarilor la manifestările care vor avea loc pe 1 iunie cu ocazia vizitei papei Francisc la Iași, purtătorul de cuvânt al Bisericii Catolice din IAȘI a declarat:

Eu după câte știu o activitate de voluntariat este chiar voluntariat. Despre acest proiect eu știu că este venit din partea ISJ-ului. Este o propunere de mai de mult timp venită din partea inspectoratului. S-a discutat și cu Primăria, noi nu prea am avut de a face cu acestă inițiativă. Noi am lăudat o astfel de inițiativă care dorește să ajute la organizarea evenimentului, dar sigur susținem voluntariatul, nu impunerea. Noi deja avem peste 400 de voluntari pe care i-am acceptat din Biserica Catolică și din comunitățile noastre.  Avem și o colaborare cu Primăria care mobilizează aproximativ 500 de voluntari”, declară  purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Catolice Iași, Adrian Blăjuță.

Primăria Iași a rugat expres ISJ-ul să aplice în școli legea voluntariatului

A fost o rugăminte expresă către unitățile școlare pentru toți elevii care doresc să participe la vizita Papei și să facă activități de voluntariat în conformitate cu legea voluntariatului și doresc să se implice în activități de voluntariat. Fiecare școală dacă elevii doresc să se implice în activități de voluntariat conform cu legea există un număr maxim de participanți, dar nu depășind numărul de 50 de persoane.

De asemenea, coordonarea cadrelor didactice intră în activități de voluntariat.  Am făcut un parteneriat cu ISJ-ul pentru activități de voluntariat. Sunt 840 de voluntari deja înscriși, o parte de la Episcopie, iar o parte de la Primărie. Vom încheia cu fiecare participant un contract de voluntariat.

Programul de voluntariat presupune următoarele activități: ajută forțele de ordine pentru ghidarea pelerinilor, stau la  Centrele de Informare și ajută cetățenii să-i informeze despre activitățile care au loc. Vorbim de un flux de 60000 de oameni care s-au înscris pentru vizita papei”, declară purtătorul de cuvânt al Primăriei Iași, Sebastian Buraga.

LĂSAȚI UN MESAJ