Share

Pacientul Ciobanu Vladimir, în vârstă de 53 de ani, a fost luat în evidență la IRO Iași pe dată de 29.06.2020 cu o afecțiune hemato-oncologică gravă pentru care a urmat tratament în diferite etape și a avut multiple internări.

Evoluția bolii hematologice a fost nefavorabilă și în 13.10.2020 s-a internat în stare agravată a bolii și s-a administrat o nouă linie de tratament.

În contextul imunodepresiei severe asociată afecțiunii de baza, pe parcursul interanarii a prezentat multiple complicații grave.

„Pacientul a intrat în contact cu un pacient SARS-Cov2 pozitiv și a fost izolat. Pe dată de 08.11.2020 starea pacientului s-a agravat, a fost transferat în serviciul de terapie intensive, iar pe dată de 09.11.2020 s-a confirmat infecția cu SARS-Cov2 motiv pentru care a fost transferat către un alt serviciu de ATI destinat pacienților COVID pozitiv.

Exprimăm regretele noastre pentru parcursul nefavorabil al bolii D-lui Ciobanu Vladimir.”

Măsuri luate pe parcursul pandemiei:

Conducerea IRO Iași a luat toate măsurile ce au fost reglementate pentru a depista cazurile pozitive înainte de internare, astfel încât pacienții să poată beneficia de tratamentele de care au nevoie.

Citeste si   CERCETARE transfrontalieră pentru PREVENIREA și controlul hepatitei E

Pacienții sunt testați înainte cu max 48 ore de internarea continuă, înainte de fiecare cură de chimioterapie, înainte de începerea radioterapiei și apoi la un interval de 14
zile. Astfel:

– În zona tampon sunt primiți numai pacienții pentru internare continuă care nu sunt testați în alte laboratoare.

– Conform metodologiei INSP București, testarea pacientului oncologic este obligatorie înainte de internare

– În cazul unui rezultat pozitiv, medicul curant va aplică metodologia, respectiv dirijarea pacientului către spital Covid , suport, sau la domiciliu .

– Până la rezultatul final, pacienții aștepta respectând distanța de 1.5 metri, purtatul corect al măștii ( să acopere gură și nasul)

– În zona de spitalizare de zi se internează numai pacienții care sunt testați conform metodologie INSP București

– În situația degradării stării unui pacient, dacă medicul curant consideră necesară internarea în spitalizare de tip continuu, pacientul va fi tranferat în zona tampon, urmând retestarea.

Citeste si   O tânără, de 23 ANI, din municipiul IAȘI a fost reținută de POLIȚIȘTI în urma unei INFRACȚIUNI

– În unitatea sanitară, în sistemul de internare continuă, nu se internează decât pacienți care au un test PCR-real-time SARS-CoV-2 negativ, cu maxim 48 de ore de la internare.

Totuși, au existat situații , când zilele următoare internării, pacienții au dezvoltat simptomatologie care a sugerat o infecție cu SARS-CoV-2, care s-a și confirmat.

Datele clinice internaționale arată că există posibilitatea că un pacient testat negativ la internare să devină pozitiv în următoarele zile și să devină infecțios.

În aceeași măsură, un pacient internat poate fi contaminat prin contactul cu personalul medical sau personalul de curățenie care a devenit purtător.

În toată perioada pandemiei am depistat în IRO 54 de pacienți cu infecție SARS-CoV-2, marea majoritate cu fenomene minore sau fără simptome.

Pacientul hemato-oncologic este prin definiție cu risc major secundar imunodeficientelor secundare bolii, astfel că de la începutul lunii noiembrie am implementat un protocol de testare SARS-CoV-2 particularizat pentru acești pacienți.

Citeste si   Cum se vor desfășura la IAȘI manifestările DEDICATE aniversării Unirii Principatelor ROMÂNE

Înainte de începerea unei terapii cu chimioterapie potențial generatoare de aplazie, pacienții hemtologici se testează de două ori, la internare și la 72 de ore pentru a încerca să eliminăm posibilitatea că un pacient aparent asimptomatic să genereze un focar (mai mult de 3 cazuri) în această secție.

În perioada de 3 zile pacienții sunt considerați potențial contaminați și nu se fac tratamente cu potențial aplazic decît în cazurile urgențe.

– Zona roșie este desemnată pentru pacienții identificați pozitiv, pe perioada spitalizării, până la transferul acestora; fără excepție, tratamentul oncologic trebuie oprit, iar pacienții indrumați către centrele specializate.

„Precizăm că în ciuda eforturilor noastre de testare și izolare a contactilor, infecția intraspitalicească cu SARS-CoV-2 rămîne posibilă, în principal prin personalul medical care poate deveni purtător în afară spitalului sau prin intersectarea cu pacienții care se adresează în ambulatoriul de specialitate.”


Share

LĂSAȚI UN MESAJ