Share

Scandalul în care Elena MOTAȘ, este acuzată de conflict de interese a fost contracarat de prefectul Iașului, Marian ȘERBESCU

Scandalul în care este vizat consilierul din cadrul Instituției Prefectului Iași, Elena MOTAȘ, este prezentat în materialul acesta cu puncte de vedere de la ambele instituții vizate, Inspectoratul Școlar Județean Iași și Instituția Prefectului Iași.

În cursul zilei de ieri, ISJ Iași, și-a exprimat opinia, printr-un comunicat de presă, despre ”comportament abuziv, limbaj agresiv și perpetuarea unor false acuze, aduse de Elena Motaș, consilier în cadrul Instituției Prefectului Iași”, către ISJ IAȘI.

”Inspectoratul Școlar Județean Iași dorește să prezinte obiectiv modul în care i-au fost aduse, în repetate rânduri, acuze neîntemeiate”, se arată la începutul comunicatului

Inspectoratul Școlar Județean Iași dorește să prezinte obiectiv modul în care i-au fost aduse, în repetate rânduri, acuze neîntemeiate, ca urmare a semnalelor transmise de doamna Elena Motaș, consilier la Instituția Prefectului Iași, către mass-media prin intermediul unei rețele de socializare, precum și către instituții publice, prin intermediul a numeroase memorii și adrese înaintate aproape zilnic.

În data de 30 august 2019, a expirat contractul de management al domnului Viorel Motaș, care a ocupat până la acel moment postul de inspector pentru minorități în cadrul I.S.J. Iași.

Contractul nu a putut fi prelungit pentru încă un an, întrucât prof. Viorel Motaș, soțul doamnei Elena Motaș, nu îndeplinește două condiții fundamentale: nu este profesor titular și nu este membru în C.N.E.M.E. (Corpul Național al Experților în Management Educațional). În situații de acest gen, M.E.N. nu acceptă derogări. Astfel, domnul Viorel Motaș a revenit la catedră, iar odată cu încetarea colaborării cu I.S.J. Iași a încetat și implicarea sa în cadrul proiectului POCU, unde ocupa funcția de expert pentru educația de tip A doua șansă”, se arată în comunicatul celor de la ISJ Iași. 

Elena Motaș, a lansat un șir de acuze la adresa I.S.J. Iași și la adresa inspectorului școlar general, prof. Dr. Genoveva Farcaș”

Din momentul în care domnul Motaș nu a mai ocupat funcția de inspector școlar pentru minorități, soția acestuia, Elena Motaș, a lansat un șir de acuze la adresa I.S.J. Iași și la adresa inspectorului școlar general, prof. Dr. Genoveva Farcaș, legate de ipotetice fenomene de segregare identificate fie la Școala Gimnazială „Ion Neculce”, fie la Școala Gimnaziala Dagâța.

I.S.J. Iași a verificat cu celeritate aspectele semnalate și a răspuns public, detaliat, tuturor acuzelor care s-au dovedit a fi distorsionate, fabricate, departe de realitatea din teren, bazate pe mărturia unor prieteni sau a unor rude ale doamnei Motaș.

Menționăm faptul că pe durata activității sale la I.S.J. Iași, prof. Viorel Motaș nu a semnalat conducerii instituției cazuri de segregare nici verbal și nici în scris și nu a adus la cunoștința colegilor, inspectori școlari, situații tensionate privind segregarea în școlile din județul Iași”, mai precizează cei din cadrul ISJ Iași”, se mai arată în comunicatul celor de la ISJ Iași. 

”Prin atacurile succesive la adresa inspectorului școlar general și la adresa instituției, ritmul de lucru și activitățile I.S.J. Iași au fost grav perturbate”, se mai arată în opinia ISJ-ului

”Astfel, inspectorul școlar care a preluat responsabilitățile inspectorului pentru minorități a fost agresat verbal și intimidat în cadrul unui ședințe de lucru la Prefectura Iași, și anume în cadrul Grupului de Lucru Mixt. De asemenea, doamna Motaș a încercat boicotarea unei dezbateri pe care I.S.J.

Iași a organizat-o cu mediatorii școlari și profesorii de limba romani, prin transmiterea unor mesaje de intimidare și amenințare către toți cei invitați. Menționăm că mai mulți inspectori școlari au fost amenințați telefonic și hărțuiți de doamna Motaș, apelați zilnic din diferite motive neîntemeiate.

De asemenea, I.S.J. Iași a fost în situația de a transmite răspunsuri repetitive, detaliate, către Avocatul Poporului, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, Ministerul Educației, Instituția Prefectului, Partida Romilor Pro-Europa, filiala Iași, în contextul în care nu există nicio situație care să justifice preocupările și intervenția acestor instituții”, mai spun cei de la ISJ Iași.

”Se constată aici un grav conflict de interese cu efecte care conduc treptat spre o posibilă tensiune socială”, spun cei de la ISJ IAȘI

Condamnăm public atitudinea doamnei Elena Motaș, care prevalându-se de funcția pe care o ocupă în cadrul Instituției Prefectului își permite să transforme relațiile interinstituționale într-o vendetă personală, unicul său scop fiind umbrirea activității inspectorului școlar general, din cauza faptului că Viorel Motaș a părăsit echipa I.S.J. Iași. De altfel, se constată aici un grav conflict de interese cu efecte care conduc treptat spre o posibilă tensiune socială.

Condamnăm public modul în care Elena Motaș, angajat al unei instituții guvernamentale, folosește rețelele de socializare pentru a promova neadevăruri și false acuze la adresa I.S.J. Iași, instituție care a dat întotdeauna dovadă de transparență, verticalitate și a fost mereu deschisă la dialog, în orice context.

I.S.J. Iași consideră că prelungirea acestei stări nocive de încordare nu este benefică mediului educațional ieșean, mediu care nu acceptă și nu înțelege un asemenea atac la persoană și la instituție din motive personale, atac ce denotă un comportament revanșard, irațional, care se regăsește, în mod regretabil, dincolo de limitele profesionalismului și ale unei comunicări civilizate”, se mai arată în comunicatul celor de la ISJ Iași.

I.S.J. Iași își va continua activitățile diverse și complexe, orientate spre performanță și calitate, asigurând șanse egale pentru toți elevii, monitorizând și susținând școlile, managementul educațional, implicarea profesorilor, asigurarea de programe sociale și educaționale care să valorifice potențialul fiecărui copil. Echipa I.S.J. Iași nu cedează la campanii interesate de denigrare și provocare, la forme de presiune aflate la limita legii, prin vehicularea unor valori și principii europene pe care consilierul Elena Motaș le încalcă fără ezitare”, se arată în finalul comunicatului celor de la Inspectoratul Județean Iași.

Marian ȘERBESCU, prefectul județului Iași: ”Toate declarațiile pe care le-a făcut doamna Elena MOTAȘ, NU a implicat Instituția Prefectului”

Dorind să obținem un punct de vedere și de la a doua instituție implicată, am luat legătura cu prefectul Iașului, Marian ȘERBESCU.

Contactat telefonic de către reporterii Bună Dimineața Iași, Marian ȘERBESCU, prefectul Iașului, a declarat:

Toate declarațiile pe care le-a făcut doamna Elena MOTAȘ, NU a implicat Instituția Prefectului, ci dumneaei le-a făcut în calitate de președinte a ASOCIAȚIEI Partida Romilor “Pro-Europa”. Ea este președintele Asociației romilor și toate declarațiile pe care le-a făcut, au fost din perspectiva funcției în respectiva Asociației.

Deci, ea are atribuții clare privind fișa postului în cadrul programului de lucru la Instituția Prefectului, dar aceste declarații au fost făcute în calitate de președinte a Partidei Romilor. Ceea ce spune Inspectoratul Școlar Județean Iași este fals, acesta nu a făcut vreo declarație ori sesizare instituțională. Din câte știu, doamna a sesizat combaterea discriminării, dar toate adresele nu au fost semnate de Instituția Prefectului, ci de Partidul Romilor “Pro-Europa”, a declarat prefectul Iașului, Marian ȘERBESCU.


Share
DISTRIBUIȚI
Redactor-Șef al Ziarului Buna Dimineața Iași. Experiență în domeniul administrației publice atât la nivelul instituțiilor publice de pe raza municipiului Iași cât și a UAT-urilor care își desfășoară activitatea la nivel județean! CONTACT: 0771.324.701 email: office.bunadimineataiasi@gmail.com sau office@bunadimineataiasi.ro

LĂSAȚI UN MESAJ