Share

Preşedintele american Donald Trump a semnat marţi protocolul pentru aderarea Muntenegrului la NATO, a anunţat Casa Albă într-un comunicat citat de Reuters

Luna trecută, Senatul SUA a aprobat cu o majoritate clară extinderea NATO la Muntenegru, sperând că va transmite astfel un mesaj că Statele Unite vor contracara orice eforturi ale Rusiei de a-şi spori influenţa în Europa.

De când Muntenegrul a fost invitat să adere la Alianţă, în decembrie 2015, 25 de state membre NATO au ratificat aderarea.

Citeste si   Coronavirus: Prima reuniune a experţilor internaţionali şi chinezi cu privire la originea virusului (OMS)

Cu toate acestea, statul nu va putea participa la summitul de pe 25 mai, de la Bruxelles, ca membru cu drepturi depline. În contextul avansării procesului de aderare, Muntenegrul asistă deja la reuniunile Alianţei ca observator.

Olanda nu va putea să ratifice această aderare în acest răstimp, deoarece procedura din Parlamentul de la Haga va dura cel puţin încă şase săptămâni

Rusia a catalogat în trecut această extindere a NATO în Balcani drept o ”provocare”. Când această fostă republică iugoslavă va adera la NATO, Alianţa va controla toate coastele regiunii Balcanilor.

Citeste si   Franţa: Preşedintele Macron a discutat cu Papa Francisc după atacul din biserica catolică din Nisa

CITEȘTE ȘI …

Relațiile ruso – americane se deterioriază periculos de mult. Astăzi Președintele rus a acuzat direct și foarte dur SUA


Muntenegrul se confruntă cu o criză politică după ce autorităţile au anunţat, în februarie, că au dejucat o lovitură de stat care era prevăzută, afirmă ele, pe 16 octombrie 2016, în ziua alegerilor legislative.

Aproximativ 25 de persoane, în principal sârbi, dar şi doi ruşi şi doi reprezentanţi ai opoziţiei – Andrija Mandic şi Milan Knezevic – au fost acuzaţi de către parchet că au participat la pregătirea ei, news.ro.

Citeste si   Ambasadoarea Franţei, Laurence Auer: Atacurile teroriste islamiste, o dezlănţuire de o violenţă de nedescris

Moscova, acuzată că a jucat un rol în această lovitură de stat dejucată, respinge orice ingerinţă.

Situaţia în Blacani, unde mai multe ţări se confruntă cu tensiuni politice interne – Macedonia – sau bilaterale – Serbia şi Kosovo – îngrijorează tot mai mult Occidentul.


Share
DISTRIBUIȚI
Buna dimineata Iasi isi asuma datoria primordiala de a relata adevarul, indiferent de consecintele ce le-ar putea avea asupra sa, obligatie ce decurge din dreptul constitutional al publicului de a fi corect informat!

LĂSAȚI UN MESAJ