Share

Alegerile bat la ușă în UMF IAȘI

Calendarul de organizare a alegerilor în structurile și funcțiile de conducere academică din cadrul Universității de Medicină și Farmacie Grigore T Popa din Iași a fost deja stabilit.

  • Decembrie 2019 – afișarea de către Biroul Electoral Central al Universității a listelor de vot (fără codul numeric personal), delimitarea secțiilor, numerotarea și aducerea la cunoștință publică a secțiilor de votare și a locației de vot.
  • 6 ianuarie – 7 ianuarie 2020, ora 14.00-  depunerea candidaturilor
  • 7 ianuarie 2020, ora 15.00 – publicarea listei candidaților înainte de contestații
  • 7 ianuarie 2020, ora 15.00- 8 ianuarie 2020, ora 15.00 depunerea contestațiilor
  • 8 ianuarie 2020, ora 15.00- 9 ianuarie 2020, ora 15.00 soluționarea contestațiilor și întocmirea listei finale a candidaților
  • 9 ianuarie 2020, ora 15.00 – 15 ianuarie 2020, ora 15.00 – prezentarea candidaturii în fața comunității academice
  • 16 ianuarie 2020 (turul I de scrutin), respectiv 20 ianuarie 2020 (turul II de scrutin) – vot în Departamente pentru Director de Departament, Consiliile Departamentale, Consiliul Facultății, Senat și Rector
  • 22 ianuarie 2020 validarea rezultatelor alegerilor în Consiliul Departamentului , Consiliul Facultății și Senat
  • 23  ianuarie 2020 transmiterea la MEN a dosarului de confirmare a Rectorului, împreună cu Metodologia proprie de alegeri (art. 2 alin. 2 din OMECS nr. 3751/2015)

După cum se poate observa, este un calendar care favorizează o desfășurare rapidă, într-un interval de timp consacrat revenirii în activitate după sărbătorile de iarnă. La o simplă privire de ansamblu devine evident faptul că, cei care au hotărât și stabilit acest calendar nu doresc un cadru de dezbatere prea larg.

Dimpotrivă! Alegerile pentru conducerea UMF Iași sunt planificate să se producă departe de ochii opiniei publice și într-un interval foarte scurt de timp care să nu permită o cunoaștere bine fundamentată a candidaturilor și a candidaților.

Această grabă și fugă de ochii opiniei publice are întotdeauna o singură explicație ce ține de nesiguranța candidaților, generată la rândul ei de lipsa de profesionalism și mai ales a rezultatelor.

Administrația SCRIPCARIU a pășit cu stângul în organizarea acestor alegeri 

Conducerea UMF Iași a anunțat că în luna Decembrie 2019 se va realiza afișarea de către Biroul Electoral Central al Universității a listelor de vot proces demarat simultan cu delimitarea secțiilor, numerotarea și aducerea la cunoștință publică a secțiilor de votare și a locației de vot.

Pentru a crea o dificultate legată de urmărirea primei etape în procesul de organizare a alegerilor mai exact studierea listelor de vot, Rectoratul a omis să precizeze cu exactitate data sau măcar perioada în care se vor afișa aceste liste.

La această “mică” omisiune, impardonabilă de altfel într-un sistem democratic, Rectoratul UMF Iași și purtătorul de cuvânt mai opune și o atitudine complet ostilă manifestată pe subiectul ALEGERILOR 2020 din această instituție.

Rectorul Viorel SCRIPCARIU, s-a baricadat în biroul său și se ascunde în spatele secretarei sale! 

În mod repetat i-am propus Rectorului UMF Iași o discuție deschisă și onestă la finalul mandatului petrecut în fruntea acestei instituții prestigioase și deosebit de importantă pentru sănătatea ieșeană.

Am primit de fiecare dată același răspuns, prin care secretara domnului Scripcariu ne informează că domnul Rector este mult prea ocupat pentru a accepta o discuție activă pe tema mandatului său. Această discuție, foarte normală considerăm noi, ar trebui să ocazioneze analizarea în oglindă a realizărilor în raport cu promisiunile enunțate la începutul mandatului de rector.

Un articol de tip … advertorial, ar fi mai convenabil!!

Din câte am înțeles, ca urmarea a inițiativelor Ziarului Bună Dimineața Iași, rectorul Scripcariu a demarat discuții cu un alt cotidian ieșean, în vederea realizării un articol de tip advertorial (articol servit/plătit) în care să-și prezinte “realizările”.

Atitudinea Rectorului UMF Iași, Viorel Scripcariu reprezintă o decepție în primul rând pentru studenții mediciniști. În egală măsură, Scripcariu nu reușește să se ridice la așteptările colegilor săi din UMF Iași. Poate că actualul RECTOR nu este mișcat nici de opinia ieșenilor, gândindu-se probabil că sunt puțini cei care urmăresc un subiect tematic și cu atât mai puțini sunt cei care efectiv înțeleg ce se întâmplă în UMF Iași.

Dar Viorel Scripcariu ar trebui să cunoască cât de importantă este opinia mediului academic internațional de profil, care urmărește și analizează cu atenție tocmai aceste aspecte. Declasarea UMF Iași în clasamentele internaționale nu este cauzată de activitatea corpului profesoral în ansamblul său; depunctarea UMF Iași a fost determinată de managementul defectuos asigurat de administrația Scripcariu.


Share
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ