Share

„În statele civilizate, vaccinarea împotriva difteriei se face periodic, şi după vârsta copilăriei, prin programe naţionale“, specifică medicii

Medicii de familie solicită autorităților intensificarea măsurilor de prevenire pentru combaterea difteriei, existând la granița de nord a țării, cu Ucraina, o alertă epidemiologică în acest sens.

Societatea Națională de Medicină a Familiei (SNMF) solicită oficial lansarea urgentă a unui program național pentru vaccinarea populației adulte care este expusă riscului de îmbolnăvire, acest program urmând să conțină măsuri de compensare a costurilor pentru vaccin, precum şi campanii de informare pentru populaţie.

„Medicii de familie din România își arată disponibilitatea de a se implica cu seriozitate în campania de prevenire a apariției și răspândirii difteriei. De altfel noi, medi­cii din prima linie, am început deja să informăm populația şi să recomandăm măsuri de preven­ţie“, a declarat dr. Dina Mergeani, preşedintele SNMF.

Reprezentanţii SNMF mai susţin că imunizarea contra difteriei se face în România din anul 1960, fiind considerată până la acest moment o boală eradicată

Ultimul vaccin din Programul Național de Vaccinare se administrează la vârsta de 14 ani, perioada de protecție fiind în medie de zece ani. Lipsa administrării unui rapel la adulții cu vârsta de peste 24 de ani face să existe condiții pentru apariția unei populații expuse riscului.

Citeste si   SCENARIILE de funcționare pentru unitățile de ÎNVĂȚĂMÂNT din județul IAȘI, valabile pentru perioada 28.09.2020- 2.10.2020

„Ca o consecinţă a fenomenului de «reticenţă la vaccinare» înregistrat în ultimul deceniu, există un procent important de copii şi tineri care au vârsta până în 24 de ani fără schemă completă şi protecţie optimă pentru că părinţii nu au respectat programul naţional de imunizare. În statele civilizate, vaccinarea împotriva difteriei se face periodic, şi după vârsta copilăriei, prin programe naţionale“, au completat reprezentanţii SNMF.

Vaccinul care se folosește în România este cel folosit în toată Europa și poate fi administrat și adulților, asigurând în același timp protecție și față de tetanos și față de tusea convulsivă

Simptomele specifice difteriei respiratorii includ febră și stare generală de rău, dificultăți de respirație, dureri acute în gât, secreții nazale, inflamație a cerului gurii și a ganglionilor, răgușeală, frecvență cardiacă crescută, dar și prezența unui sunet strident care apare în momentul respirației.

Citeste si   Nucleul politic Mihai Chirica-Costel Alexe vrea alianță politică pentru majorități în Consiliul Local și Consiliul Județean cu USR-PLUS și PMP

Difteria la nivelul pielii se manifestă prin leziuni galbene, ulcerații acoperite cu cruste sau membrane, cu margini bine delimitate.

Prof. Dr. Carmen DOROBĂȚ, managerul Spitalului de Boli Infecțioase ”Difteria în momentul de față la noi în țară a apărut ca un ecou la ceea ce se întâmplă la granița de Nord al României”

”Difteria în momentul de față la noi în țară a apărut ca un ecou la ceea ce se întâmplă la granița de Nord al României. În Ucraina au fost semnalate astfel de cazuri de difterie.
Ca urmare, Ministerul Sănătății a trimis astfel de direcții către medici, că trebuie să fim atenți cu ceea ce se întâmplă și să acordăm atenție persoanelor care au contact cu cei din afara graniței și în special din zona de nord a graniței României.

Citeste si   Primarul PEDOFIL din MOGOȘEȘTI-SIRET a obținut un nou mandat! 555 de VOTURI pentru DAMIAN BUTNARIU.

Ca urmare județele limitrofe alea acestei granițe cum ar fi Suceava, Botoșani și categoric Iașul.
Pot spune că în momentul de față majoritatea populației este vaccinată deoarece difteria în România face parte din vaccinele obligatorii.

Acesta este un semnal de alarmă și încă un aviz al nostru că încă o dată vaccinurile trebuie făcute și fără nicio rezervă atunci când vorbim despre vaccinurile obligatorii de la nivelul Ministerului Sănătății”, a declarat Prof. Dr. Carmen DOROBĂȚ, managerul Spitalului de Boli Infecțioase.


Share
DISTRIBUIȚI
Redactor-Șef al Ziarului Buna Dimineața Iași. Experiență în domeniul administrației publice atât la nivelul instituțiilor publice de pe raza municipiului Iași cât și a UAT-urilor care își desfășoară activitatea la nivel județean! CONTACT: 0771.324.701 email: office.bunadimineataiasi@gmail.com sau office@bunadimineataiasi.ro

LĂSAȚI UN MESAJ