Aeroportului Internațional Iași va intra într-un amplu proces de modernizare, investiția totală fiind de aproape 130 de milioane euro

Potrivit proiectului de hotărâre aprobat de CI, privind aprobarea realizării obiectivului de investiție Dezvoltarea Aeroportului Internațional Iași, va fi făcut în patru etape.

Pentru primele două etape din masterplanul integrat și studiul de fezabilitate, în valoare de 851.064 euro cu TVA, costurile vor fi suportate integral de R.A. Aeroportul Iași cu termen de finalizare estimat la estimat 31 decembrie 2019.

Următoarele două etape, în valoare 125,000,000 euro cu TVA vor fi finanțate din fonduri europene nerambursabile, prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM 2014-2020), Axa prioritară 2, cu termen de finalizare estimat la 31 decembrie 2023.

Potrivit proiectului de hotărâre privind aprobarea realizării obiectivului de investiție  Dezvoltarea Aeroportului Internațional Iași , acesta va fi realizat în patru etape după cum urmează:

Etapa I + Etapa II  cuprinde Master Plan Integrat și Studiul de Fezabilitate, în valoare de 4,000,000 lei cu TVA (851.064 euro cu TVA), costuri suportate integral de R.A. Aeroportul Iasi din fondul de dezvoltare, cu termen de finalizare estimat 31 decembrie 2019;

Citeste si   TAROM nu va opera pe anumite rute pn[ la jum[tatea lunii iunie

Etapa III + Etapa IV cuprinde  Execuție lucrări, în valoare estimata de 587,500,000.00 lei cu TVA (125,000,000.00 euro cu TVA), aceasta va fi inițiată după aprobarea indicatorilor tehnico-economici în cadrul CTE a Consiliului Județean Iași, rezultat în urma finalizării Master Planului Integrat și a Studiului de Fezabilitate, finanțarea acestei investiții fiind din fonduri europene nerambursabile, încadrându-se in Programul Operațional Infrastructura Mare (POIM 2014-2020), Axa prioritara 2, cu termen de finalizare estimat la 31 decembrie 2023.

Citeste si   Ursuleți abandonați de mamă, găsiți de APM Covasna într-un copac din Zăbala

Aeroportul Iași a avut parte de o creștere imediată, continuă și mult peste așteptari a traficului aerian , fapt ce a condus Ia depășirea capacităților operaționale ale aeroportului, traficul ajungând Ia 1.256.640 pasageri/an în anul 2018., iar pentru 2019 se așteaptă o creștere de 2.000.000 pasageri/an.

Se impune ințierea demersurilor privind mărirea capacitatii de procesare a pasagerior

Pentru adaptarea capacității de procesare a aeroportului, aflata deja aproape de limita, precum si pentru absorbirea eficienta si oportuna a presiunilor fara precedent venite din piața de profil referitoare Ia necesitatea de a suplimenta în cel mai scurt timp capacitatile operaționale, se impune ințierea demersurilor privind mărirea capacitatii de procesare a pasagerior ceea ce implica construirea unui nou terminal cu o capacitate de procesare de min. 4 milioane pasageri/an precum si onoua platforma de stationare a aeronavelor dimensionata pentru a procesa un numar mai mare de aeronave de dimensiuni mari conform trendului operatoriloraeronautici (aeronave de tip D).

Citeste si   Primarul Sucevei: "Nu e nimic rău să aibă afaceri familia mea"

Dezvoltarea economică a regiunii a determinat o creştere firească a traficului pe aeroportul nostru, un aport important avându-l şi gradul de încărcare mai mare pe fiecare aeronavă ce operează la Iaşi. Pentru finalul acestui an, prognoza de trafic este de 1,4 milioane de călători, depăşind astfel estimările specialiştilor care prevedeau că aeroportul Iaşi va ajunge la un milion de pasageri abia după 2020, cifră atinsă deja în urmă cu doi ani. Fiecare lună de vară va consemna aproximativ 150.000 de pasageri, iar pentru perioada rece prognozăm că fluxul lunar nu va scădea sub pragul de 100.000 de oameni“, declară reprezentanții  Aeroportului International Iaşi.

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ