Share

Măsurile de relaxare sunt așteptate de ieșeni încă de la data de 1 iulie. Contextul pandemiei a determinat populația să își pună întrebări legate de siguranța aparatelor de aer condiționat din mijloacele de transport în comun sau din alte spații închise.

Populația trebuie să evite spațiile aglomerate pentru a stopa răspândirea noului Coronavirus

Foarte multe cazuri noi apar pentru că nu sunt respectate măsurile de protecție iar distanțarea socială în mijloacele de transport e greu de păstrat la orele de vârf.

Pentru a evita infectarea cu noul virus, populația trebuie să limiteze pe cât posibil orice contact cu alte persoane în afara celor din cercul apropiat. Evitarea atingerii suprafețelor din spațiile publice este esențială. Locuitorii municipiului Iași sunt de asemenea încurajați să folosească rute alternative și să evite transportul în comun la orele de vârf.

Citeste si   VIDEO l 1 DECEMBRIE 2020 la IAȘI! Fără PARADĂ militară și PUBLIC la ceremonia de Ziua NAȚIONALĂ

Noul virus continuă să se răspândească și mulți ieșeni se întrabă dacă aerul condiționat influențează rata creșterii de îmbolnăviri

Contactat de reporterii ziarului ”Bună Dimineața Iași”, Silviu Gurlui, profesor al Facultății de Fizică a declarat:

Răspândirea acestui virus depinde foarte mult de calitatea mediului ambiant, depinde de-o potrivă de poluanții din aer, depinde de temperatură, depinde de umiditate și desigur de alte surse electro-magnetice.

În ceea ce privește calitatea aerului climatizarea este importantă, mai ales în spațiile închise cum ar fi spațiile comerciale, pentru a păstra un aer la o temperatură adecvată și pentru a avea o umiditate mai scăzută, ne referim la climă. Evident că există un risc așa cum există și natural, acolo unde aerul se deplasează dintr-un punct în altul în planul orizontal sau vertical sub acțiunhea unor factori naturali sau factori umani.

În cadrul sistemelor de climatizare de departe trebuie luate niște măsuri de precauție pentru a evita împrăștierea anumitor particule care deja sunt așezate pe varii suprafețe într-un spațiu închis sau poate deja sunt în suspensie în aer. Climatizarea este extrem de utilă dar recomand folosirea treptei de ventilație la nivelul cel mai mic posibil și absorbția aerului de afara, nu recircularea aerului din interior.

Se impune de asemenea, pentru că sunt cazuri speciale legate de aceste climatizări, legat de tot ce ține de rețeaua într-un spațiu comercial, este o rețea întreagă și lucrurile sunt ceva mai complicate. În opinia mea se impune folosirea unor filtre suplimentare, atât la contactul direct cu aerul din spațiul respectiv cât și schimbarea frecventă a filtrelor de aer prevăzute de constructor, cu filtre mai riguroase, mai pregătie pentru aceste particule.

Să fie filtre care să reducă transportul particulelor mici de măcar 0-3 micrometri.  În concluzie se impun filtre puse suplimentar acestor echipamente și curățenia lor frecventă. În niciun caz să nu se înțeleagă greșit că aerul condiționat dăunează. Climatizarea nu dăunează dar trebuie luate măsuri suplimentare pentru a nu împrăștia particulele în atmosferă


Share

LĂSAȚI UN MESAJ