Share

Cine este de fapt DAN IOAN CUȘNIR, candidatul PSD la primăria municipiului SUCEAVA

Fiu de fost prefect PSD Suceava, Dan Ioan CUȘNIR  este un personaj politic controversat care și-a desfășurat activitatea profesională după modelul dat de tatăl său, Ioan CUȘNIR.

Pe plan politic, Dan Ioan CUȘNIR, este consilier județean PSD și unul din liderii cu notorietate a organizației politice PSD Suceava. De-a lungul carierei în politică s-a implicat în mai multe scandaluri și a fost mereu acid la adresa contracandidaților lui. Acum, când se știe că va candida la primăria municipiului Suceava, acesta este tot mai vehement în ceea ce privește activitatea actualului primar liberal, Ion LUNGU, deși cu ceva timp în urmă îi susținea proiectele și activitatea.

De asemenea, acesta apelează în mod IPOCRIT la lozinci în termeni colocviali pentru a evidenția nevoia de schimbare a orașului, a mentalității, și inclusiv a conducerii.

Dosarele PENALE în care a fost implicat CUȘNIR

La fel ca MÎRZA, GEMĂNAR și tatăl său Ioan CUȘNIR, fiului fostului prefect al Sucevei a fost implicat pe rând în mai multe dosare penale. Acesta a fost acuzat de deturnare fonduri europene, când împreună cu Maria Narcisa Mîrza, fiica  fostului șef CJ Suceava, Gavril MÎRZA și Cătălin Traian Gemănar, fiul directorului unei firme de construcții abonată la fondurile publice, au pus mâna pe fonduri PHARE pentru un proiect pe care nu l-au respectat. Tot în acest dosar, acesta a fost acuzat de procurorii DNA de fals, uz de fals și înșelăciune.

Un alt dosar în care a fost implicat CUȘNIR a fost „METRO”. Dosarul DNA l-a vizat pe atât pe el, Dan Ioan CUȘNIR, cât și pe tatăl său, Ioan CUȘNIR.

Citeste si   ALEGERI LOCALE 2020! Prezența la urnele de vot la ora 19:00: peste 253.526 de suceveni și-au exercitat dreptul la vot până la această oră

Cariera în politică și succesul în afaceri a fost asigurat de tatăl său, Ioan CUȘNIR

Dan Ioan CUȘNIR și-a început cariera politică sub îndrumarea tatălui său, fostul prefect de SUCEAVA, Dan CUȘNIR. Și la momentul actual îl moștenește pe acesta și face parte din formațiunea politică PSD, fiind chiar președintele social-democraților din SUCEAVA.

Conform CV-ului, Dan CUȘNIR a terminat studiile superioare în `93, în cadrul Institutului Politehnic „Gheorghe Asachi” din Iași. 12 ani mai târziu, în 2005 Dan CUȘNIR s-a specializat și în administrarea afacerilor, urmând programul de

 

master Administrarea Afacerilor Mici și Mijlocii” în cadrul universității „Al. Ioan Cuza” din Iași. În 2008, CUȘNIR  a finalizat și cursurile programului de master Puterea Executivă și Administrație Publică” la București.

Potrivit declarației de avere, Dan CUȘNIR, candidatul PSD la funcția de primar al municipiului Suceava a încasat doar pe anul 2018 venituri în valoare de aproximativ 460.000 lei.  De asemenea, acesta mai deține și mai bine de 45.000 mp de teren intravilan și agricol, o casă într-o zonă exclusivistă din Suceava de 160 mp, 3 apartamente și o casă de vacanță de 2.000 mp.

De asemenea, în presa locală circulă informații potrivit cărora, Dan Ioan CUȘNIR ar fi proprietarul a două benzinării OMV. Chiar tatăl lui l-ar fi împroprietărit cu aceste două benzinării.

Una din benzinării s-ar afla chiar pe terenurile de la METRO.

Despre efectele „ingineriilor funciare” cu terenurile din zona METRO orchestrate de Ioan CUȘNIR și clica PSD care se răsfrâng și astăzi asupra SUCEVEI vom vorbi în cele ce urmează.

În ce a constat mega-afacerea cu terenurile din zona METRO

Afacerile cu terenurile din zona Metro s-au derulat în cursul anului 2002, beneficiari fiind, în principal, vârfurile PSD.

Citeste si   VIDEO I Mirela ADOMNICĂI, candidatul PSD la funcția de președinte al Consiliului Județean SUCEAVA: „Am votat cu gândul la SUCEAVA și la suceveni”

Pe atunci, prin Hotărârea de Guvern 121 din 7 februarie 2002 s-a aprobat trecerea suprafeței de 86,93 hectare de teren din domeniul public al statului  în cel privat. Terenul vizat fusese anterior administrat de către Stațiunea de Cercetări Agricole (SCA) Suceava și este situat la ieșirea din municipiu, spre Fălticeni, pe partea stângă a șoselei.

Aceasta suprafață nu a aparținut niciodată acționarilor Stațiunii, ci a făcut parte dintr-o donație oferită orașului Suceava. În anul 2001, prin Ordonanța de Urgență a Guvernului 102, s-a prevăzut dreptul persoanelor fizice de a primi în natură terenul pentru care aveau calitatea de acționari la Stațiunile Agricole, atribuirea făcându-se din proprietatea privată a statului. În lipsa acestor suprafețe de teren, se prevede tot acolo posibilitatea scoaterii din domeniul public al statului și trecerea în domeniul privat a suprafețelor de teren ce vor trebui retrocedate.

Mai apoi terenurile au fost transformate în acțiuni și cumpărate la prețuri de nimic de potentații locali, pentru a le putea vinde cu beneficii astronomice

În dosarul „METRO” au fost implicate nume grele din scena politică suceveană de atunci. Artizanul „ingineriilor funciare” cu acele terenuri este considerat tocmai fostul prefect de SUCEAVA, Ioan Cușnir. La fel,  Gavril MÎRZA, fostul președinte al Consiliului Județean SUCEAVA este implicat în tranzacțiile terenurilor de la METRO.

În urma acestor tranzacții au fost fraieriți zeci și zeci de oameni să îşi cedeze acţiunile de la Staţiune la preţuri de nimic, ca apoi prin certificatele de acţionar cumpărate pe doi lei să devină, printr-o hotărâre de guvern, proprietari pe terenuri camarila PSD și apropiați ai acestora.

Citeste si   Senatorul PSD Ioan STAN a fost depistat cu COVID -19

Atunci, au profitat, devenind bogați peste noapte, mulți funcţionari publici din cadrul structurilor deconcentrate ale statului, ori din Consiliul Județean Suceava, primarul și viceprimarii de la acea vreme din municipiul Suceava, poliţişti, magistraţi sau alte persoane apropiate de marii șefi de atunci ai PSD Suceava.

În total, în acest caz au fost înregistrate 67 de tranzacţii în zona Metro, majoritatea dintre acestea rămânând definitive.

Cercetat în dosarul „METRO” a fost și fostul prefect de SUCEAVA, Ioan CUȘNIR – tatăl lui Dan Ioan CUȘNIR, candidat PSD la primăria municipiului SUCEAVA

În dosarul terenurilor METRO au fost cercetați Titi Petrea, fost director al Oficiului de Cadastru Suceava, Atanasă Nistor, fost director al Direcţiei Agricole Suceava, precum şi Dalia Chihaia, angajată a Oficiului de Cadastru Suceava și Ioan CUȘNIR, fostul prefect de SUCEAVA.

Conform procurorilor DNA, Ioan CUȘNIR și cei cercetați în dosar au obținut beneficii imense folosindu-se de informaţiile deţinute ca urmare a funcţiilor pe care le ocupau în 2002.

După proiectele mărețe ce se promiteau la vremea respectivă, la momentul de față pe terenurile din zona METRO nu există nici măcar utilități

La momentul actual, o parte din acele terenuri sunt încă în paragină, iar în zonă nu există căi de acces, de infrastructură specifică, canalizare, aducțiune de apă, energie electrică, gaz etc.

Un plan urbanistic elaborator ulterior ce vizează acea zonă prevede ca fiecare proprietar să cedeze suprafeţe de până la 10% pentru realizarea acestei infrastructuri, însă proprietarii terenurilor nu sunt de acord cu asta.

 

 


Share
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ