Share

Direcția de Asistență Socială din cadrul Primăriei Iași se privatizează

O situație de neînțeles a apărut în cadrul unei instituții subordonate a municipalității ieșene, în speță Direcția de Asistență Socială, fosta Direcție de Asistență Comunitară.

Înființată cu scopul coordonării și implementării unitare a serviciilor sociale propuse de primărie și aprobate de consiliul local Iași, Direcția de Asistență Socială a înființat la rândul ei societăți comerciale.

Vom prezenta pe parcursul acestui material, una dintre firmele înființate de către Direcția de Asistență Socială, în parteneriat cu CĂMINUL DE BĂTRÂNI SFINȚII CONSTANTIN ȘI ELENA.

SOCIAL CLEAN DAC SRL

În martie 2015, cele două entități anterior menționate s-au asociat cu câte 50% din acțiuni, într-un parteneriat economic a cărui natură ridică mari semne de întrebare.

Practic, sub aspect administrativ, CĂMINUL DE BĂTRÂNI SFINȚII CONSTANTIN ȘI ELENA se află în subordinea Direcției de Asistență Socială (DAS) care, la rândul ei este subordonată Primăriei Iași și, din nou, Primăria Iași dispune de un cadru legislativ reglementat de Consiliul Local Iași.

DAS beneficiază de un buget de funcționare propus de Primărie și aprobat de Consiliul Local Iași.

În aceste condiții, sub atenta coordonare a directorului Luminița MUNTEANU, DAS a înființat în martie 2015 o societate comercială denumită SOCIAL CLEAN DAC SRL. Obiectul principal de activitate al acestei firme este spălarea și curățarea (uscată) articolelor textile și a produselor din blană. Firma a figurat cu 2 angajați la nivelul anului 2017.

Pierderi de -27.843 RON în 2017. Cine le suportă?

Sub aspect economic, SOCIAL CLEAN DAC SRL s-a dovedit a fi o firmă necompetitivă în piață. Primarul Mihai CHIRICA, recunoscut pentru lecțiile de economie pe care le ține tuturor firmelor care vin în contact cu Primăria Iași.

Ipocrizie sau nu, în curtea municipalității regăsim multiple exemple de societăți aflate pe pierdere care sunt susținute din bugetul orașului, iar SC SOCIAL CLEAN DAC SRL este doar una dintre ele. Este adevărat că pierderile înregistrate de această societate a DAS sunt incomparabil mai mici decât cele de la societăți precum RATP, dar în esență abordările sunt aceleași.

Discutăm despre un dispreț profund manifestat de către aceste instituții față de impozitele și taxele colectate din veniturile ieșenilor, din munca și buzunarul acestora.

Citeste si   USAMV Iași se pregătește pentru ACTIVITĂȚILE ”on-site” cu STUDENȚII care au fost ONLINE

MICU MARIANA, administratorul SOCIAL CLEAN DAC SRL este totodată și Inspector de specialitate în aparatul DAS

Cumulul de funcții pare să fie o regulă de bază în cadrul acestei instituții conduse de Luminița MUNTEANU. În baza unui concurs intern, DAS o desemna în 2016 drept câștigătoare a postului de administrator al SC Social Clean DAC SRL.

Mariana Micu este și inspector de specialitate în cadrul aceleiași Direcții.

Interesant este și faptul că deși societatea a fost înființată în martie 2015, administratorul societății a fost desemnat de abia un an mai târziu.

În 2015, SC Social Clean DAC SRL a avut o cifră de afaceri netă în valoare de 271.936 RON. Cu cheltuieli de 270.079 RON, 2015 a fost singurul an în care această societate a înregistrat un profit, chiar dacă acesta a fost de doar 1857 RON.

Citeste si   4.724 cazuri NOI de persoane INFECTATE cu SARS – CoV - 2 pe teritoriul ROMÂNIEI

Pierderile Social Clean Dac SRL sunt suportate de către DAS și Căminul de Bătrâni. Responsabilii nu recunosc pierderile

Contactată de către reporterii Ziarului Bună Dimineața Iași, administratorul Social Clean DAC SRL, Nicu Mariana a manifestat o iritare greu de înțeles, refuzând în final să explice care sunt de fapt raporturile dintre societatea comercială pe care o administrează și Direcția de Asistență Socială.

Nicu Mariana:Social Clean Dac este o spălătorie înființată cu capital social oferit de către DAS. Firma a fost înființată la momentul respectiv prin fonduri europene. Firma desfășoară o activitate socială”.

Referitor la faptul că DAS este în raport cu Social Clean Dac SRL atât acționar cât și client, doamna Nicu Mariana nu a putut să ofere o explicație.

Pentru că am rămas nelămuriți în această privință, am continuat să căutăm un răspuns pertinent. Pe cale de consecință ne-am adresat directorului DAS, Luminița MUNTEANU.

Munteanu a avut o atitudine identică cu cea manifestată de Nicu Mariana. Iritată, Luminița Munteanu a tranșat problema replicând că … nu cunoaște situația acestei firme comerciale la care instituția pe care o conduce este acționar. Despre pierderile suportate de către DAS pentru societatea Social Clean Dac SRL, Luminița MUNTEANU nu avea cunoștință.

Nu știu despre ce pierderi este vorba. Eu nu gestioneaz firma și nu fac achizițiile. Eu nu cunosc situația la SC Social Clean Dac SRL. Noi suntem parteneri într-un proiect”, a declarat directorul DAS, Luminița MUNTEANU.

Citeste si   Bogdan Petru COJOCARU - expresia VIE a faptului că PSD nu se poate REFORMA

Nimic despre acest proiect nu cunoaște nici măcar Primăria Iași, în curtea căreia se petrece întreaga poveste

Purtătorul de cuvânt al Primăriei Iași a auzit vag despre această firme, dar nu cunoaște prea multe detalii.

Sebastian BURAGA: “Pot să vă spun că firma a fost înființată pe fonduri europene. Mai mult nu știu”.

Consilierii locali nu au nici ei cunoștință despre activitatea acestei societăți înființate de către Direcția de Asistență Socială.

Eduard Boz, consilier local în cadrul Primăriei Iași a rămas surprins cum Direcția de Asistență Socială Iași deține acțiuni și prestează activități comerciale prin intermediul unei societăți comerciale. Mirarea consilierului a fost cu atât mai mare cu cât acesta a aflat în premieră că DAS este în raport cu Social Clean Dac SRL atât acționar cât și client.

Din puctul meu de vedere nu e corect ca DAS-ul să înființeze societăți comerciale. Vă zic sincer că nu aveam această informație și aș vrea să fac o interpelare în Consiliul Local pe această temă. În mod normal  instituția (Direcția de Asistență Socială Iași – n.r.) nu poate să dețină  societăți la care să fie acționar”, a declarat Eduard Boz, consilier local din cadrul Primăriei Iași.


Share
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ