Emoțiile sunt cele care ne condiţionează comportamentul. Sunt indicii despre ceea ce se întâmplă cu noi

Fiinţa umană exprimă, în fiecare zi, variate emoţii, perceptibile de către ceilalţi prin cuvinte sau prin expresia feţei, prin gesturi, prin atitudine.

Pe lângă cele 7 emoţii fundamentale, există şi emoţii secundare. Numite uneori „elaborate”, un fel de nuanţe ale emoţiilor fundamentale, mai subtile, sau un amestec al acestora, care, în multe împrejurări, maschează emoţiile primare şi care, de regulă, pot fi mai uşor controlate, cum ar fi, de exemplu,dispreţul – o combinaţie între furie şi teama de a o exprima, indignarea, exasperarea – forme ale furiei, fericirea – o bucurie intensă, invidia – furie şi tristeţe etc.

Citeste si   Anunț CTP Iași: ”Trasee DEVIATE, în timpul LUCRĂRILOR de reabilitare a INFRASTRUCTURII de TRAMVAI”

Cunoaşterea şi identificarea corectă a emoţiilor, personale sau ale celor din jur, sunt componente esenţiale ale inteligenţei emoţionale, care ne ghidează reacţiile şi ne ajută în luarea deciziilor, în învăţare, memorizare, atenţie, în a deveni stăpâni pe impulsurile noastre primare, ori de câte ori realitatea ne provoacă în acest sens.

Este nevoie de timp, de răbdare, de exerciţiu sistematic, pentru a ne dezvolta inteligenţa emoţională, dar, din momentul în care simţim că suntem stăpâni pe această realitate intrinsecă a fiinţei noatre, este pentru toată viaţa.

Citeste si   S-a alocat 1 milion de LEI pentru achiziționarea mai multor APARATE de testare COVID -19 la IAȘI

Specialiştii recunosc faptul că este dificil să se dea o definiţie clară şi univocă emoţiei, dar studii recente din domeniul neurobiologiei au arătat că emoţiile sunt rezultatul unui amestec de factori biochimici, socio-culturali şi neurologici, care se exprimă prin reacţii specifice: motrice (tonus muscular, tremurat, imobilitate etc.)

LĂSAȚI UN MESAJ