Share

Agricultura ecologică reprezintă sistemul integrat de manangement al producției agricole, astfel încât să nu fie afectat mediul înconjurător iar resursele favorizează reciclarea. De asemenea, se evită utilizarea pesticidelor sau a altor tipuri de substanțe dăunătoare, toți fertilizatorii sunt naturali. În ceea ce privește creșterea animalelor, se pune accentul pe bunăstarea acestora și nu se folosesc sub nici o formă hormoni de creștere.

Prin agricultură ecologică înțelegem conceptul de agricultură durabilă, iar pentru a putea dezvolta în Romania piață produselor ecologice, trebuie să luam următoarele acțiuni:

  • Crearea unui brand puternic, cu impact major asupra cetățenilor
  • Crearea unei direcții de marketing orientată către consumatori
  • Conștientizarea de către fermieri a importanței vânzării unui produs 100% natural, nealterat sau modificat, în raport cu un produs injectat sau tratat cu diferite substanțe posibil nocive pentru om.
Citeste si   VIDEO/ Tot mai mulți urși își fac apariția în gospodăriile oamenilor

Prin PNDR, APIA a demarat Măsura 11 – agricultura ecologică și reprezintă ajutorul de minim 30% din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) pentru dezvoltarea agriculturii durabile. Beneficiarii direcți ai acestei măsuri sunt fermierii care utilizează terenuri agricole și sunt înregistrați în sistemul de agricultură ecologică. Plata se face pe 2, 3 sau 5 ani, în funcție de tipul de suprafață.

Citeste si   AZI, ora 18 – NOI dezvăluiri despre MAFIA sângelui la Culisele Statului Paralel

Valoarea plații se realizează în funcție de tipul de cultură existentă, și anume: culturi agricole pe terenuri arabile (inclusiv plante de nutreț) – 293euro/ha/an; legume – 500euro/ha/an; livezi – 620euro/ha/an; vii – 530euro/ha/an; plante medicinale și aromatice – 365euro/ha/an; pajiști permanente.

“Pentru agricultura ecologică, măsura 11, în campania din anul 2019, am înregistrat un număr de 236 de cereri pentru care s-au plătit 12.531.385,81 lei. În campania de anul acesta, avem înscriși la momentul de față 231 de cereri.

Orice finanțare este importantă pentru că vine în sprijinul agricultorilor și îi ajută să se dezvolte”, a declarat Narcis Ivan, purtător de cuvânt APIA Iași.


Share
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ