Share

 

Data de 27 septembrie a fost stabilită ca dată a alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale a fost stabilită prin Legea nr. 135/2020.

Alegerile locale din 2020 trebuiau să aibă loc în luna iunie, dar s-au amânat din cauza epidemiei de coronavirus. Prelungirea mandatelor autorităţilor administraţiei publice locale cuprinse în perioada 2016-2020 s-a stabilit prin Ordonanţa de Urgenţă nr. 44/2020 din 8 aprilie 2020. Potrivit OUG, alegerile pentru autorităţile locale nu pot fi organizate în termenul prevăzut de legislaţia în vigoare, în contextul epidemiologic actual, deoarece operaţiunile preelectorale şi electorale presupun interacţiunea fizică a alegătorilor, candidaţilor şi organizatorilor, care ar presupune riscuri majore la adresa sănătăţii publice.

Mandatele autorităţilor administraţiei publice locale au fost prelungite până la data preluării de către noile autorităţi ale administraţiei publice locale a mandatelor rezultate în urma alegerilor, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2020, mai prevede OUG 44/2020, potrivit Agerpres.

Citeste si   Viceprimarul Aurelian Bădulescu, la România în realitate: Solicit premierului să demită prefectul Capitalei

Ce se votează la alegerile locale din 27 septembrie 2020

Duminică, 27 septembrie, se aleg consiliile locale, consiliile judeţene, primarii şi preşedinţii consiliilor judeţene.

– primari – scrutin uninominal, într-un tur,- consilieri locali – sistem electoral cu liste proporționale,- consilieri județeni – sistem electoral cu liste proporționale,- președinți ai consiliilor județene  – scrutin uninominal, într-un tur.

Consiliile locale, consiliile judeţene, primarii şi preşedinţii consiliilor judeţene se aleg prin vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat.

Primarii şi preşedinţii de consilii judeţene se aleg direct, prin scrutin uninominal, în timp ce consiliile locale şi consiliile judeţene se aleg în baza scrutinului de listă, potrivit principiului reprezentării proporţionale, potrivit Autorităţii Electorale Permanente (AEP).

Citeste si   Parlamentarii LIBERALI fac scut pentru protejarea AVERILOR ilicite! Senatorul Laura SCÂNTEI, susținătoare în prima LINIE

Primarii şi preşedinţii de consilii judeţene sunt aleşi într-un singur tur de scrutin, fiind declarat câştigător acel candidat care a obţinut majoritatea simplă a voturilor din circumscripţia electorală locală (cel mai mare număr de voturi dintre toţi competitorii electorali), fără să se mai organizeze un al doilea tur de scrutin.

Viceprimarii, precum şi vicepreşedinţii consiliilor judeţene se aleg prin vot indirect de către consiliile locale, respectiv consiliile judeţene, conform Legii nr. 115 din 19 mai 2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, conform AEP.

Când se organizează al doilea tur la alegerile locale 2020 – BALOTAJ

Citeste si   Înscriere surpriză în PNL - Va candida pe liste la alegerile parlamentare

Pentru funcția de primar, în caz de balotaj se va organiza un nou tur de scrutin la două săptămâni de la primul tur, la care vor participa doar candidații care se află în această situație, potrivit art. 101 din Legea 115/2015.

Pentru funcția de președinte al Consiliului Județean, în caz de egalitate se va organiza un nou tur de scrutin la două săptămâni de la primul tur, la care vor participa numai candidații care se află în această situație, potrivit art. 101 din Legea 115/2015.

Câți români pot vota duminică, 27 septembrie 2020

Numărul total de cetăţeni cu drept de vot înscrişi în Registrul electoral la data de 25 august 2020 era de 19.004.986

 


Share
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ