Share

Ne uităm în continuare la numărul de parlamentari pe care îl trimite fiecare județ în parte, algoritmul fiind dat de numărul populației din regiunea respectivă. Astfel, fiecare partid își stabilește liste parlamentare pentru scrutinul din 2020. Toate prevederile votului sunt cuprinse î în Legea nr. 208 din 20 iulie 2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente (AEP).

Rezultate Alegeri 2020 – mecanismul de calcul pentru senatori și deputați

Conform Legii 208/2015, există 43 de circumscripții electorale: 41 pentru județe, una pentru București și încă una pentru românii din Diaspora. Cifrele sunt valabile și la aceste alegeri România 2020. La aceste alegeri parlamentare din 2020 se va folosi următoarea schemă de calcul pentru Senatul României și pentru Camera Deputaților: Un senator ales pentru fiecare 168.000 de locuitori din circumscripția electorală respectivă. Un deputat ales pentru fiecare 73.000 de locuitori dintr-un județ.

Citeste si   Parlamentarii IEȘENI au fost repartizati pe COMISII! Pe ce specializări vor activa in următorii 4 ANI

Mai mult, la redistribuire, se mai adaugă un deputat sau/și senator în județele în care este depășită jumătatea normei de reprezentare. Cum bine știți, AEP (Autoritatea Electorală Permanentă) aRE misiunea de a asigura organizarea şi desfăşurarea alegerilor şi a referendumurilor, În plus, conform Legii de organizare a alegerilor din România, niciun județ nu poate să aibă mai puâin de doi senatori și mai puțin de patru deputați în Legislativ, pe lista parlamentare 2020.

Alegeri Parlamentare 2020 – cum arată ponderea pentru principalele județe și pentru Municipiul București

La aceste alegeri parlamentare din 2020 se păstrează algoritmul de distribuție folosit și în 2016, după cum urmează:

Capitala va avea 13 senatori și 29 de deputați;

Diaspora va trimite în Parlamentul României doi senatori și patru deputați;

Județul Iași este campionul județelor la alegeri parlamentare 2020, având cinci locuri de senatori și 12 de deputați;

Citeste si   Fostul ministru ”TABLĂ” continuă numirile politice! PIONUL său, pus ADMINISTRATOR public la CJ IAȘI

La alegeri 2020, o situație foarte bună întâlnim și în județele Constanța și Prahova, care vor trimite în Senat câte 5 reprezentați și în Camera Deputaților câte 11.

O formula de 4 senatori și zece deputați regăsim în cauzl județelor Cluj, Suceava, Timiș, Bacău și Dolj pentru liste parlamentare 2020.

O situație mai puțin favorabilă găsim în județele în care vor fi aleși minimul de parlamentari conform Legii, adică 2 senatori și 4 deputați. Aceste județe sunt: Tulcea, Giurgiu, Călărași, Covasna, Ialomița, Mehedinți și Sălaj.

Reamintim că pragul electoral pentru accederea în Parlament a rămas la cinci procente pentru alegeri parlamentare 2020. Partidele care vor obține mai puțin nu vor face parte din forul legislative suprem, procentele lor urmând a se redistribui partidelor care au atins prag, în funcție de procentele obținute (va conta ponderea).

Pentru cetățenii din țară urnele vor fi deschise în intervalul 7-21, la închiderea urnelor urmând a fi anunțate primele rezultate alegeri 2020, conform estimărilor exit-pollurilor.

Citeste si   Parlamentarii IEȘENI au fost repartizati pe COMISII! Pe ce specializări vor activa in următorii 4 ANI

Ponderea listelor electorale în celelalte județe

Redăm și lista numărului de parlamentari (senatori și deputați) din celelalte județe în ordine descrescătoare a reprezentativității:

Argeş, cu 4 senatori şi 9 deputaţi;Braşov, cu 4 senatori şi 9 deputaţi;Bihor, cu 4 senatori şi 9 deputaţi;Galaţi, cu 4 senatori şi 9 deputaţi;Mureş, cu 4 senatori şi 8 deputaţi;Neamţ, cu 3 senatori şi 8 deputaţi;Arad, cu 3 senatori şi 7 deputaţi;Buzău, cu 3 senatori şi 7 deputaţi;Dâmboviţa, cu 3 senatori şi 7 deputaţi;Maramureş, cu 3 senatori şi 7 deputaţi;Vaslui, cu 3 senatori şi 7 deputaţi;Botoşani, cu 3 senatori şi 6 deputaţi;Hunedoara, cu 3 senatori şi 6 deputaţi;Olt, cu 3 senatori şi 6 deputaţi;Sibiu, cu 3 senatori şi 6 deputaţi;Vâlcea, cu 2 senatori şi 6 deputaţi;Alba, cu 2 senatori şi 5 deputaţi;Bistriţa-Năsăud, cu 2 senatori şi 5 deputaţi;Brăila, cu 2 senatori şi 5 deputaţi;Caraş-Severin, cu 2 deputaţi şi 5 senatori;Gorj, cu 2 senatori şi 5 deputaţi;Harghita, cu 2 senatori şi 5 deputaţi;Ilfov, cu 2 senatori şi 5 deputaţi;Satu Mare, cu 2 senatori şi 5 deputaţi;Teleorman, cu 2 senatori şi 5 deputaţi;Vrancea, cu 2 senatori şi 5 deputaţi.


Share
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ