Share

Student diagnosticat cu TBC la UMF Iași

Conducerea Universității de Medicină ”Gr. T. Popa” Iași, este pusă de câteva zile pe jar după ce un student din cadrul Faculății de Medicină Dentară a fost depistat cu tuberculoză.

Alerta de tuberculoză s-a extins la acest moment la întreaga serie de engleză, la nivelului anului V din cadrul Facultății de Medicină Dentară. Surse apropiate conducerii UMF ne-au informat că au fost demarate o serie de teste pentru 28 de studenții din cadrul Facultății de Medicină Dentară.

Tânărul diagnosticat cu TBC este în vârstă de 24 de ani și figurează în continuare ca student în anul V, la Facultatea de Medicină Dentară din cadrul UMF Iași.

Conducerea UMF Iași, nu cunoaște situația 

Am încercat să obținem un punct de vedere din partea conducerii UMF Iași, mai exact din partea rectorului Viorel SCRIPCARIU. La fel ca și în alte situații similare, Scripcariu nu dorește să ofere nici un fel de declarații despre situația curentă din universitate, decât în măsura în care se discută despre realizările și proiectele sale personale.

Ne-am adresat și decanului Norina FORNA, care, în mod normal ar fi trebuit să cunoască tot ce ce întâmplă în Facultatea pe care o conduce. Luată probabil prin surprindere, Forna a aruncat mai departe responsabilitatea oferirii unor lămuriri pe marginea acestei situații grave în sarcina purtătorului de cuvânt al UMF Iași.

Citeste si   Patru unități de ÎNVĂȚĂMÂNT din județul IAȘI au solicitat suspendarea CURSURILOR în modalitatea ”faţă în faţă”

Sunt în comisie la un examen de abilitare. Vă sună doamna Burduja, care se interesează”, ne-a transmis Decanul Facultății de Medicină Dentară, Norina Forna.

Am încercat să obținem mai multe detalii din partea purtătorului de cuvânt al UMF Iași, Ivona BURDUJA, dar și aceasta ne-a declarat sec: ”Nu știu nimic despre acest caz”. 

Mergând pe versiunea oficială prezentată de principalii responsabili ai acestei Universități de Stat și admițând că nimeni nu cunoaște ce se întâmplă cu starea de sănătate a studenților mediciniști, ne declarăm oficial îngrijorați cu privire la managementul asigurat de către administrația Scripcariu.

S-au dispus totuși verificări cu privire starea de sănătate a studenților și cadrelor universitare care au venit în contact cu aceștia?!

Aceleași surse din interiorul UMF Iași, ne-au informat că cei 28 de studenți ar fi fost verificați deja, luni (11.11.2019 – n.r.). Cei 28 sunt colegii din seria și anul tânărului diagnosticat cu TBC.

Citeste si   Sentință DEFINITIVĂ pentru fostul SECRETAR al Primăriei Târgu-Frumos! Felicia SPULBER condamnată la ÎNCHISOARE cu suspendare

Am încercat să obținem un punct de vedere din cadrul Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie Iași, unde studenții și profesorii ar fi trebuit să fie verificați.

Contactată de către redacția Ziarului Bună Dimimeața Iași, Cristina GRIGORESCU, managerul Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie Iași, a declarat:

”Nu cunosc situația, momentan. Testele acestea se fac la Ambulatoriului din cadrul spitalului. Verific situația și revin cu un punct de vedere”.

Punctul de vedere al DSP-ului

Referitor la dispunerea procedurilor legale în astfel de cazuri, am solicitat un punct de vedere și din partea Direcție de Sănătate Publică.

”Cei de la dispensarul TBC, din cadrul Spitalul de Pneumofiziologie Iași se ocupă de aceste probleme. Mâine dimineață am să mă interesez despre această problemă și voi reveni cu un punct de vedere oficial, după ce voi lua legătura cu cineva de la dispensarul TBC”, a declarat Mariuc VOICESCU, purtător de cuvânt al DSP Iași.

Studentul diagnosticat cu TBC … bun de plată

Din cercetările jurnaliștilor Bună Dimineața Iași, studentul diagnosticat și-ar fi achitat deja taxa pe anul de studiu în curs. Având în vedere situația creată, anul studentului urmează să fie sistat însă, taxa plătită după toate probabilitățile nu îi va fi restituită.

Citeste si   Studenții TUIAȘI dau viață campusului! În Tudor Vladimirescu s-a inaugurat un PARC cu mobilier URBN unic în IAȘI

Având în vedere faptul că studentul în cauză nu se va retrage din voință proprie, dar și pentru că anul universitar este de abia la început, taxa de 5000 EURO achitată de acesta i-ar putea fi restituită!

Rămâne de văzut care va fi decizia rectorului Scripcariu și a decanului Forna în această situație!

Ce este Tuberculoza?

Tuberculoza (TBC) este o boală contagioasă, provocată de bacilul Koch (Mycobacterium tuberculosis), cu potențial fatal dacă nu este depistată la timp. În zilele noastre, tuberculoza reprezintă o problemă de sănătate publică majoră.

Trăim în țara cu cel mai mare număr de bolnavi de tuberculoză: 1 din 4 cazuri de TBC diagnosticate în UE sunt în România. Cel mai frecvent, bacilul se localizează la nivelul plămânului, rareori afectând și alte părți ale corpului (oase, creier, noduli limfatici).

Transmiterea bacilului Koch de la o persoană la alta se face prin aer, tuse, strănut sau chiar vorbit.

Aerul contaminat este inspirat de cei din jur, bacilul infectând organisme noi.
Specialiștii recomandă testarea periodică la TBC, ieșenii fiind invitați să se adreseze Spitalului Clinic de Pneumofitiziologie din Iași.


Share
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ