Share

În decursul ultimilor 10 sau 12 ani, Federaţia Rusă a trimis la post în România trei ambasadori cu personalităţi foarte diferite dar cu misiuni definite în mod complementar de la caz la caz. Actualul, deşi respectă formatul uzanţelor diplomatice, îşi completează personalitatea prin aceea că reuşeşte să le neutralizeze sub aspectul conţinutului.

În acest context, domnul Kuzmin afirmă:  “principalul scop al misiunii mele este să aduc o abordare mai practică a relaţiilor dintre ţările noastre.

Un interviu acordat de Valeri Kuzmin ambasadorul Rusiei la Bucureşti, Cristinei Cileacu, pentru Digi24.

Cristina Cileacu: Sunteţi ambasador într-una dintre cele mai pro-vestice ţări din untitledEstul Europei, iar parteneriatul nostru strategic cu SUA este foarte puternic şi complex. O parte a acestui parteneriat este şi forţa multinaţională de la Marea Neagră şi mă întreb dacă dvs, ca Rusia, sunteţi dispus să împărţiţi Marea Neagră cu noi?

Citeste si   Ce spune Alexandru Rafila despre colegii negaționiști din PSD

Valeri Kuzmin: Nu cred că această întrebare este formulată corect, pentru că împărţim Marea Neagră, atât timp cât toţi avem graniţe la mare şi trăim aici de secole. Şi deja am stabilit un cadru bun de lucru pentru cooperare aici, de exemplu această Organizaţie de Cooperare Economică la Marea Neagră. Sunt deja câteva aspecte pozitive dezvoltate în domeniul maritim, chiar şi cooperarea navală cum este Black Sea Force. După părerea mea nu ar trebui să aveţi nicio îndoială că Rusia nu doar că doreşte, dar este şi hotărâtă să fie un vecin bun, să fie o naţiune care este deschisă pentru cooperare în această regiune mai degrabă izolată de oceanele lumii.

Citeste si   Iohannis, mesaj către mediul privat: "Chiar dacă prognozele actuale nu indică recuperarea rapidă pe care ne-o dorim, evoluțiile recente ne oferă totuși motive de optimism"

Cristina Cileacu: Republica Moldova este de asemenea un prieten apropiat al României şi vor continua să se bucure de sprijinul nostru. Dar de multe ori, această susţinere oferită de ţările vestice şi România este văzut de Rusia ca un atac asupra intereselor sale. De ce se întâmplă aşa?

Valeri Kuzmin: Mă întreb de unde împrumutaţi aceste expresii, de genul atac sau altele de acest fel.

Cristina Cileacu: Dacă preferaţi, putem folosi destabilizare.

kuzminValeri Kuzmin: În ceea ce priveşte Moldova nu pot să îmi amintesc nicio declaraţie oficială sau vreo mişcare, iniţiativă oficiale, care să poată fi caracterizate în ideea pe care aţi exprimat-o în întrebarea dvs. Noi credem că Republica Moldova este un stat independent. Pentru moment are angajamente duble, diferite unele faţă de altele, dar similare într-o anumită măsură. Este încă membru al uniunii statelor independente din fosta URSS, pe de altă parte a semnat un acord de asociere cu UE.

Citeste si   Acuzații GRAVE ale Primarului CHIRICA. Cine sunt PERSONAJELE vizate?

In domeniul economic, în cel al schimburilor comerciale, acest lucru a adus anumite contradicţii la nivelul statutului ei, pentru că în ambele alianţe, în ambele organizaţii, ar trebui să se bucure de regimul de schimburi comerciale libere. Şi dacă Rusia nu are un acord de liber schimb cu UE, trebuie să îşi protejeze interesele economice pe care le-am negociat de exemplu cu Organizaţia Mondială pentru Comerţ în urmă cu 80 de ani. Pentru moment pot să vă spun că menţinem relaţii prietenoase şi egale cu Republica Moldova, nu văd niciun fel de probleme în această privinţă.


Share
DISTRIBUIȚI
Buna dimineata Iasi isi asuma datoria primordiala de a relata adevarul, indiferent de consecintele ce le-ar putea avea asupra sa, obligatie ce decurge din dreptul constitutional al publicului de a fi corect informat!

LĂSAȚI UN MESAJ