Share

După numărătoarea parțială a voturilor, la Iași, victoria PNL și a Alianței USR-PLUS a fost evidentă. Înfrângerea PSD într-unul din fiefurile tradiționale (aici fost prim secretar PCR Ion Iliescu fondatorul PSD) este una fără drept de apel. Mihai Chirica a câștigat Primăria  cu 41, 87%, iar Costel Alexe a câștigat Consiliul Județean cu 36, 96%.

În cursa pentru Primărie, Cosette Chichirău de la USR-PLUS a obținut 30,13%, ocupând locul doi, în timp ce Camelia Gavrilă a obținut doar 12,92 %, ocupând locul al treilea.

În cursa pentru Consiliul Județean, Maricel Popa (PSD), deținătorul actual al funcției de președinte a obținut doar 26, 48 % în timp ce Marius Bodea (USR-PLUS) a obținut numai 14, 96%.

  1. Cum vor arăta Consiliul Local și Consiliul Județean Iași

La Consiliul Local, PNL a obținut 31, 84%, iar USR-PLUS a obținut 28, 62%. PSD a obținut un rușinos 16, 16%.

La Consiliul Județean Iași, PNL a obținut 37, 93%, PSD – 21, 98%, USR-PLUS – 14, 25%.

În aprilie 2020, Prefectul Județului Iași a anunțat că în Consiliul Județean vor fi în afara președintelui, 36 de consilieri.

Așadar, în viitoarea conformație a Consiliului Local, PNL va avea dreptul la maxim 11 consilieri, USR-PLUS la  9 consilieri, PSD  la 5 consilieri. Așadar, se va crea o majoritate absolută de 17 consilieri.

Liberalii îi vor va avea ca reprezentaţi pe: Liliana Pintilie, Eduard Boz, Daniel Juravle, Alin Andrieş, Bogdan Iliescu, Ciprian Bostan, Iuliana Tăutu, Silviu Apostol, Călin Scripcaru, Tudor Dornean şi Florentin Ciobotaru.

Citeste si   Dan Tudorache: "Temerea PSD e ca dacă nu vin și prezintă bugetul pe 2021 înseamnă că le e teamă. Există suspiciuni de austeritate"

Consilierii USR-PLUS vor fi:  Filip Hăvârneanu, Iulian Nicolau, Ionuţ Anastasiei, Diana Finkelştain, Ana Raluca Roşu, George Pleşu, Iulian Huşanu, Răzvan Timofciuc şi Andrei Popescu.

Social-democraţii îi vor trimite în CL pe Elvira Rotundu, Bogdan Balanişcu, Marian Dălban, Bogdan Crucianu şi Ovidiu Laicu.

PMP, îi va avea ca reprezentanți pe Dorina Isopescu, fost candidat PMP la Primărie, şi Cosmin Marcovici (actual secretar de stat la Ministerul Culturii), dacă acesta nu va veni în CL, următorul de pe listă este Florin Briaur.

Problema cheie care va ”torpila” majoritatea teoretică va fi lupta personală dintre Mihai Chirica și Cosette Chichirău, fiindcă aceasta ca lider local USR a făcut campania electorală contra vechii administrații Chirica. Așadar se conturează două scenarii; fie Mihai Chirica va avea grijă ce proiecte pune pe masa Consiliului Local, deci, teoretic, el nu va mai putea practica dezmățul imobiliar de până acum, nu va mai putea da contracte firmelor de casă, fie se va ajunge la discuții om-la om (celei trei partide au împreună 21 consilieri locali, lupta dându-se pentru cei șase consilieri, până la numărul de 27), fiindcă vor fi nemulțumiri mari dacă PNL va lucra cu PSD în Consiliul Local, invalidând preferința electoratului ieșean.

  1. Consiliul Județean va fi controlat autoritar de PNL
Citeste si   PRIMUL proiect care configurează un ECOSISTEM PARTICIPATIV pentru rezolvarea PROBLEMELOR orașului

PNL va avea 14 consilieri județeni, PSD va avea 10 consilieri, iar USR-PLUS, 5 consilieri. Ar mai rămâne 7 locuri pentru consilierii celorlalte partide. Marius Bodea a fost membru PNL și îl urăște pe Costel Alexe, deci și aici vor fi așteptate turbulențe, la proiectele de pe agenda noului Consiliu Județean. Majoritatea PNL – USR-PLUS va fi de 19 consilieri. Este de așteptat să se meargă pe negocieri om-la om în proiecte controversate.

La Consiliul Județean, învins fără drept de apel a fost Maricel Popa. Să nu uităm că PSD a pierdut 5 comune importante în care credea că va câștiga. O înfrângere neașteptată a fost în orașul Podu Iloaiei.

Marius Bodea a luat un scor mai mic decât Maricel Popa, dovedind că nu a avut trecere la electorat și că PNL, cu el în frunte nu ar fi obținut Primăria Iași. Este de așteptat să apară mari contre între el și Costel Alexe.

  1. Orizont 2024- Cum se va desfășura viața politică ieșeană în următorii patru ani?

PNL a luat o opțiune serioasă pentru alegerile parlamentare din 6 decembrie 2020, la nivelul Iașului. Se va vedea pe ce oameni se va baza partidul la viitoarele alegeri, fiindcă actualii parlamentari PNL sunt fie inexistenți ca activitate-Dumitru Oprea, fie controversați ca atitudine și avere-Laura Scîntei.

Citeste si   MISIUNI și SANCȚIUNI de ordine PUBLICĂ în județul IAȘI

În plus, nu se știe cât de bine va funcționa cuplul Mihai Chirica-Costel Alexe, în următorii 4 ani. Va începe o competiție fiindcă fiecare va vrea să-și impună un favorit la ”centru”, adică în Parlament și în Guvern, fiindcă PNL speră să păstreze guvernul, chiar cu sprijin USRPLUS și după 6 decembrie 2020.

Nici la USR-PLUS situația nu stă mai bine, dacă principala figură locală, Cosette Chichirău decide să rămână în politica locală. Marius Bodea va spera să plece în Parlament, dar rezultatul nu-l recomandă.

În schimb, la PSD, în curând va urma o ”noapte a cuțitelor lungi”, fiindcă nu va trece mult și se va cere capul lui Maricel Popa. Camelia Gavrilă este clar în cădere de formă, iar ceilalți parlamentari PSD sunt figuri șterse și fără pretenții.

Cu pierderea Primăriei și Consiliului Județean, PSD nu se știe dacă va mai obține vreun senator sau unul-doi deputați

În 2024, în același an vor fi alegeri europarlamentare, prezidențiale, locale și parlamnetare. Practic, partidele vor trebui să își aleagă bine oamenii, proiectele și promisiunile. Nu va merge să testezi un om la un tip de alegeri ca să îl arunci la celelalte ca favorit.

 


Share

LĂSAȚI UN MESAJ