În urma cazului Săpoca care a șocat întreaga țară, angajații Institutului de Psihiatrie ”Socola” din Iași au ajuns să se teamă pentru viața lor și spun că cei din conducerea Institutului nu fac nimic pentru a-i proteja atât pe ei cât și pe pacienții internați

Reamintim că în noaptea de sâmbătă spre duminică (11.08.2019 n.r), un pacient de la Spitalul de Neuropsihiatrie şi Măsuri pentru Siguranţă Săpoca, din judeţul Buzău, a omorât, cinci pacienţi şi a rănit alţi opt cu un stativ de perfuzie.

Bărbatul a avut un episod de psihoză și a lovit în mod repetat 13 persoane cu stativul. Trei dintre pacienți au decedat pe loc și alți doi au murit la spital.

2 minute. Atât i-a luat bărbatului internat la psihiatrie să facă 13 victime

2 minute. Atât i-a luat bărbatului internat la psihiatrie să facă 13 victime. La ora 3:30 s-a trezit şi a început să lovească sălbatic în colegii de salon. A fugit apoi pe hol şi a continuat atacul în camera vecină.

Victimele dormeau și, în plus, aveau probleme psihice, în general demenţă, ceea ce le-a împiedicat să reacţioneze în momentul atacului.

O tragedie ca cea de la Săpoca se poate repeta oricând  și la Iași dacă nu se iau măsuri pentru protejarea atât a pacienților cât și a personalului medical. 

În urma cazului Săpoca am fost contactați de angajații Institutului de Psihiatrie care declară că situatia din ”Socola”  este chiar mai gravă decât cea de la Săpoca și o tragedie ca cea produsă în urmă cu o săptămână se poate produce oricând și la Iași dacă nu se vor lua măsurile necesare.

”Ne este frică pentru viața noastră….dar nu se ia absolut nici o măsură!”

,,Ne este frică pentru viața noastră, cazul Săpoca a demonstrat că în mai puțin de 3 minute s-a produs o tragedie și s-au pierdut 5 vieți omenești. La ”Socola” se poate oricând repeta cazul ”Săpoca”. Ne e frică dar nu se ia absolut nici o măsură!

”Nu avem pază, este un singur om în poartă care nu poate să intervină”

Nu avem pază, este un singur om în poartă care nu poate să intervină, nu poate părăsi postul. El stă în poartă, dar ce poartă? Spitalul de Psihiatrie Socola nu este împrejmuit de garduri, este ca și cum ai fi în câmp liber, este o barieră pe unde trec mașinile, însă dacă vrea să plece vreun pacient, pleacă pe unde vrea.

Ne trebuie personal specializat pentru așa ceva, dacă ar angaja niște bărbați după standarde, care să aibă cursurile necesare pentru a putea interveni în caz că un pacient atacă alți pacienți sau pe angajați. Am înțeles că vor să scoată posturi pentru infirmieri la concurs, nu să rezolve problema cu paznicii.

Vrem să avem camere de luat vederi, pază proprie, buton de panică în caz de ceva, dar vă dați seama de la zis până la făcut este cale lungă” a declarat un angajat al Institutului de Psihiatrie ”Socola” din Iași

Au fost cazuri de asistenți, doctori bătuți în Socola…Totul se mușamalizează!

”Au fost cazuri de asistenți, doctori bătuți în acest spital, dar totul se mușamalizează. De exemplu o colegă care se ducea la vestiar a fost lovită de către un pacient cu pumnul în față și i-a distrus maxilarul. Femeia a fost operată, i-au căzut foarte mulți dinți atunci, însă totul s-a mușamalizat. Au fost foarte multe cazuri și sunt în continuare. Uneori se mai apelează la câte un pacient care e mai ”șmecheraș” pentru a-l bate pe altul, pe motiv să nu intervină infirmierul să bată pacientul, pune tot un pacient. Se bat pacienții între ei, totul se acoperă. Acesta este adevărul!” a declarat sub protecția anominatului un alt angajat al Institutului de Psihiatrie.

”Oprișanu a desfințat compartimentul de medicină legală”

Nu se face nimic pentru siguranța pacienților și a personalului. Nu avem sisteme de imobilizarea a pacienților, îi imobilizăm cu cearșafuri și cu cârpe

”Când a venit manager Oprișanu a desfințat compartimentul de medicină legală cu toate că era foarte bine pus la punct. Compartimentul era pe 2Femei iar asistenții completau evoluția pacienților. Cum poti sa vezi comportamentul unui pacient când nu îl ai sub observație continuă. Înainte se completau la internare formularele iar după ce i se administra tratamentul se monitoriza evoluția pacientului și dacă are discernământ. Acum li se face internare la zi pe secții. Nu se face nimic pentru siguranța pacienților și a personalului. Nu avem sisteme de imobilizarea a pacienților, îi imobilizăm cu cearșafuri și cu cârpe. E sub orice critică tot ce se întâmălă aici”, a mai declarat un angajat al al Institutului de Psihiatrie.

Iulian COZIANU, președintele SANITAS: ”Am certa convingere că toți angajații din sistem medical și-au învățat lecția”

”Cazul de la Săpoca a creat panică în rândul tuturor angajaților din domeniul sanitar din toate spitalele din România. Pacienți care intră în sevraj din lipsa consumului de alcool se regăsesc fregvent în toate spitalele. Momentan, nu am purtat vreo discuție cu domnul manager de la Socola, dar intenționez să fac și acest lucru. Suntem în punctul în care trebuie să luăm o decizie corectă în urma protocoalelor și procedurilor în vigoare.

Situația este una regretabilă, dar cu calm și cu mult tact trebuie analizat și verificat dacă protocoalele pe care le avem sunt cele mai corecte și să încercăm să le adaptăm la cerințe.

Trebuie să ne uităm și la distribuția personalului și să constatăm dacă avem destul personal de îngrijire și supraveghere.

Bolnavul psihic nu îl poți lua și seda 24 din 24. Există niște reguli după care pacienții sunt dozați pentru a observa efectul asupra organismului, dar oricând în procesul de îngrijire pot apărea evenimente ori reacții imprevizibile ale acestor oameni.

Iulian COZIANU: ”Eu sunt convins că în toate spitalele, dar mai ales în cele de psihiatrie au fost reluate protocoalele, instruirile cu personalul în ceea ce privește supravegherea”

Sunt convins că oamenii vor fi mai atenți. Toate neconcordanțele trebuie adaptate. Am certa convingere că toți angajații din sistem medical și-au învățat lecția și ceea ce au de făcut vor face.

Ar fi dureros ca acest episod să nu aibă vreo reacție în ceea ce privește conduita sistemului”, a declarat Iulian COZIANU, președintele SANITAS,

Am dorit să aflăm un punct de vedere și de la conducerea Institutului de Psihiatrie ”Socola” însă managerul Gabriel OPRIȘANU, nu a dorit să ne ofere nici o declarație.

 

LĂSAȚI UN MESAJ