Ieri angajatii Institutului de Psihiatrie Socola au declanșat un protest spontan, nemultumiți fiind de diminuarea sporului de periculozitate

La începutul anului Guvernul a elaborat un proiect de Hotărâre privind lista sporurilor pe care le vor primi de la 1 martie salariaţii din Sănătate.

Conform legii angajatii Insitutului de Psihiatrie ar fi trebuit să beneficieze de un spor de 75% din salariul de bază.

Categoriile care beneficiază de acest SPOR sunt  urmatoarele:

1. personalul de specialitate medico-sanitar şi auxiliar sanitar din secţiile şi compartimentele cu paturi din specialităţile psihiatrie şi psihiatrie pediatrică/neuropsihiatrie infantilă;
2. personalul de specialitate medico-sanitar şi auxiliar sanitar din laboratoarele şi compartimentele paraclinice şi din structurile de primire a urgenţelor din spitalele de psihiatrie;
3. personalul de specialitate medico-sanitar şi auxiliar sanitar din unităţile de asistenţă medico-socială în profil psihiatrie.

La Institutul de Psihiatrie IAȘI, Manager Gabriel  Oprișanu a rezolvat ecuația sporului de periculozitate prin intermediul unei inginerii financiare, evident în detrimentul angajaților

Conform declaratiilor angajaților sporul de periculozitate a fost cuplat cu sporul de noapte de 15% si astfel s-a ajuns la un total de 50%.

Astfel sporul de periculozitate este de 35%, față 75% cum ar fi trebuit conform legii.

De aceasta modificare surpriză au avut parte însă doar asistenții. Infirmierii ramânand pe grila veche și beneficiind în continuare de sporul de 75%

”Este discriminare!!! Adică este mai periculos sa fii infirmier decat să fii asistent? Pană la urma si noi si ei lucram în aceleași condiții si in aceiași cladire”, a declarat o asistenta a Insitutului Socola Iași.

Cand a început protestul Managerul Gabriel Oprișanu s-a facut nevăzut, surse din interior au declarat ca acesta ar fi plecat ”cu treaba” la DSP. Cea care trebuia să îi țina locul Prof. Dr. Chirita este în concediu, deasemnea și dl Prepeliță, șef serviciu RUNOS era în concediu însă în timpul protestelor acesta și-ar fi ”întrerupt” concediul venind în viztă pe la Socola.

Cum elita Institutului era în concediu sau ”avea treabă” angajații au fost nevoiți să își spună păsurile liderul sindicatului “Sanitas”, Gabrile Obadă care însă nu a lămurit cu nimic situația și nu le-a oferit nici un răspuns clar referitor la situația lor.

Oprișanu a încercat oprirea protestului convocând o sedință fulger cu asistentele șefe si cu liderul de sindicat însă fără prea mare succes.

Angajații s-au săturat efectiv de abuzurile acestui controversat manager și de data acesta se pare că sunt dispuși sa meargă pana la capăt pentru drepturile lor

Este revoltator faptul că cei care efectiv iși pun viața în pericol zi de zi, la Socola, îngrijind pacienți cu grave tulburări psihice să beneficieze de sporuri tăiate, iar conducerea nici măcar să nu aibă bunul simț de a-i asculta și de a cauta o soluție la problemele cu care se confruntă aceștia.

Cine îi apără pe angajații Institutului? Personal insuficint, sporuri taiate…

Nu de puține ori angajații spitalului au fost loviți sau chiar bătuți de bolnavii internați la Socola, însă conducerea mușamalizează aceste incidente pentru că le pătează imaginea.

“Se intamplă frecvent ca asistentele sau infirmierii să fie bătuți însă conducerea acoperă aceste cazuri. O colega de la Sectia I Barbați a avut dantura spartă acum câtiva ani, insă despre asta nu se vorbește.  Si dacă medicul vede că ești agresat de pacienți spune ca iei spor și asta este! Nici nu ai cu cine lucra e lipsă majoră de personal.

Firma de pază a institutului este a fratelui dnei Andronic, de la I Barbati, insă daca ai vreo problemă trebuie anunțat medicul de gardă și dacă acesta consideră ca e ceva grav sună la firma de pază… Nu asigură  nici măcar noaptea paza…. Până vine firma de pază te si inmormântează…” a declarat un angajat al Institutului de Psihiatrie Socola

Contactat de reporterii Ziarului Buna Dimineata Iasi, managerul Gabriel Oprișanu nu a dorit să facă nici o declarație și ne-a redirecționat către Purtatorul de Cuvant Robert Ferent, deși acesta a fost contactat de mai multe ori, nu a raspuns la telefon. Contactat din nou managerul nici managerul G. Oprișanu nu a mai raspuns la telefon.

Dacă aveți un posibil răspuns sau poate un indiciu pentru reporterii de anchetă ai ziarului nostru ne puteți scrie pe adresa office@bunadimineataiasi.ro! Doar cu ajutorul dvs vom putea să STOPĂM acest furt generalizat din bugetele publice! Orice indiciu poate conduce la finalizarea unei anchete. Fiecare anchetă jurnalistică poate conduce la declanșarea unei anchete judiciare și pe cale de consecință la punerea sub acuzare a celor care delapidează bugetele statutului și care implicit ne fură pe fiecare dintre noi! Ziarul “Buna Dimineata Iași” își asumă protejarea deplină a confidențialității surselor care ajută la realizarea acestor anchete.

LĂSAȚI UN MESAJ