Share

Libertatea de exprimare cu “sens unic” la Institutul de Psihiatrie Socola
Managerul nu-si respecta propriul regulament de ordine interioara

Managerul de la Institutul de Psihiatrie Socola nu-si respecta angajatii, si uzeaza de un limbaj vulgar intr-o maniera agresiva, ne-au declarat cativa fosti angajati.
Mai mult, pe langa grava incalcare a normelor de conduita dar si a regulementului de ordine interioara, Gabriel Oprisanu a interzis, practic, prin acelasi regulament, ca angajatii sa comenteze sau sa faca publice eventualele probleme de la Socola – incalcand astfel, printr-un simplu regulament, prevederile constitutiei.

Citam din Regulamentul de ordine Interioara.

Art. 90: “Orice salariat care presteaza o munca beneficiaza de conditii de munca adecvate activitatii desfasurate, de protectie sociala, de securitate si sanatate in munca, precum si de respectarea demnitatii si constiintei sale, fara nici o discriminare”.
In materialul video atasat, declaratia unei foste salariate este socanta: managerul injura angajatii “marunti” ai fostului spital de psihiatrie ca la usa cortului.

Art. 98, privitor la obligatiile angajatorului (in cazul nostru, Institutul): “In calitate de angajator, institutul are urmatoarele obligatii:

b) sa asigure permanent conditiile tehnice si organizatorice, conditiile de munca (despre ce tip de conditii este vorba, de vreme ce salariata a fost injurata chiar de catre conducatorul unitatii?
n.n.)
d) sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca (lucru de care, cu siguranta, Institutul s-a achitat in mod stralucit, prin managerul sau – dreptul la demnitate fiind respectat prin… injuraturi – n.n.)”
Art. 100: “Drepturile salariatului, litera e): salariatul are dreptul la demnitate in munca”

Curios este ca, in mod explicit, managerul Oprisanu inchide gura, practic, tuturor celor nemultumiti, interzicand dreptul la libera exprimare. Iata si paragrafele din Regulamentul Interior.

Art.101 – “Obligatiile salariatului, litera z: sa manifeste fidelitate fata de institut si sa nu denigreze institutul” (cu alte cuvinte, salariatii trebuie sa-si anihileze simtul critic, si sa fie fideli institutiei IN MOD NECONDITIONAT!)
Art. 102, lit. e: (…) Relatiile cu mass-media se desfasoara prin intermediul purtatorului de cuvant desemnat, al managerului si directorului medical” (cu alte cuvinte, in cazul unui abuz al conducerii, dreptul la petitie sa la libera exprimare\informare, stipulat in constitutie, e anulat… de buna voie a conducerii!)
Art. 105: “Personalul anhajat are obligatia de a apara cu loialitate prestigiul institutului, precum si de a se abtine de la orice act ori fapt care poate produce prejudicii imaginii sau intereselor legale ale acestuia.”
Strict de comentariu, primul care ar trebui sanctionat, in acest caz, este chiar managerul. Chiar si pentru simplul fapt ca institutul arata ca o daramatura…

Ce li se mai interzice angajatilor?

Avem art. 106: “sa exprime in public aprecieri neconforme cu realitatea in legatura cu activitatea institutului, sa faca aprecieri in legatura cu litigiile aflate in curs de solutionare, sa dezvaluie informatii la care au acces in exercitarea functiei, daca aceasta dezvaluire e de natura sa prejudicieze imaginea sau drepturile institutului sau altor angajati”. Adica “silentio stampa” – angajatilor le este interzis sa vorbeasca, iar formularea articolului 106 poate duce chiar la penalizarea celor care, intr-un exces de constiinta, ar semnala procuraturii potentialele afaceri mai putin curate…

Atasam un material video cu marturia unei persoane foarte in tema cu practicile de la Socola, persoana a carei identitate nu o putem dezvalui tocmai din pricina celor de mai sus.

Intrucat, in mod explicit, managerul institutului a refuzat sa stea de vorba cu reporterii publicatiei noastre, inchizand practic comunicarea, ii adresam public cateva intrebari:

– domnule Oprisanu, este adevarat ca injurati personalul din subordine, sau – in cazul martorei noastre, a fost o “scapare”?
– domnule Oprisanu, este adevarat ca la Institutul de Psihiatrie Socola ati angajat cu predilectie fostii dvs. colaboratori din Botosani, unii dintre acestia fiind totodata si fosti parteneri in afacerile private ale dvs, sau nu?

Vom reveni.
Daniel Vlas


Share
DISTRIBUIȚI

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ