Share

Inspectoratul Teritorial de Muncă Iași a efectuat zeci de controale în ultimele zile în municipiul Iași

Au fost verificați 34 de angajatori cu 749 de salariați, din domeniul construcțiilor și reparații autoturisme.

O amendă în valoare de 14.000 de lei a fost aplicată unei firme de mediere care a intermediat plecarea angajaților români la muncă în străinătate.

În domeniul construcțiilor, au fost efectuate controale la aproximat 34 de angajatori, în total 749 de lucrători. S-au dispus în jur de 90 de măsuri, au fost aplicate 7 amenzi și 73 de avertismente în cuantum de 25 000 de lei.

”Pentru neregulile constatate agenții economici au fost sancţionaţi şi s-au aplicat amenzi în valoare de peste 10.000 de lei”


”Au fost verificați 30 de angajatori de plasare contracte de muncă, din care 4 reprezintă puncte de lucru, angajatorii au sediile în alte județe. Patru agenți de plasare a forței de muncă au fost sancționați, cuantumul amenzilor a fost de 14 000 de lei. Ca deficiențe am constatat în principal neincluderea elementelor obligatorii prin lege în contractele și ofertele firmelor.

Ne-am focusat pe identificarea contractelor de muncă inexistente sau inactive. Au fost verificate 86 de contracte și au fost sancționați 11 angajatori, pentru că au avut muncă nedeclarată. Practic, vorbim de personae care fie nu aveau contracte de muncă  fie erau suspendate. Cuantumul amenzilor este de 480 000 de lei a declarat Costel Grojdea, șef ITM Iași.

”Reprezentanții Inspecției Muncii au constatat nereguli în cadrul controalelor efectuate inclusive în domeniul securitîții și sănătății în muncă”

”Avem în derulare o campanie în care se verifică partea de securitate și sănătate în muncă. Urmărim dacă se respectă prevederile legii mai ales măsurile împotriva răspândirii noului covid. Angajatorii trebuie să pună la dispoziție măști, să asigure dezinfecție și igienizare, să asigure distanțarea socială, tot ce este prevăzut în acest context al situației covid.

În domeniul întreținere și verificare autoturisme am controlat aproximativ 44 de angajatori. În total lucrători au fost 203, ca măsuri dispuse au fost 119. Nu am găsit problem mari, am aplicat sancțiuni cu avertisment, vorbim de un total de 119.

În domeniul construcțiilor, am efectuat controale la aproximat 34 de angajatori, în total 749 de lucrători. S-au dispus în jur de 90 de măsuri, am aplicat șapte amenzi și 73 de avertismente în cuantum de 25 000 de lei. Suntem în desfășurare tot pe securitate și sănătate în muncăcu o altă campanie privind ordinal de ministru care prevede decalarea programului de muncă.

Se verifică firmele care au peste 50 de angajați. Ne interesează care sunt măsurile luate de angajatori, noi le-am făcut niște instruiri, am trimis email tuturor și îi verificăm prin sondaj. Ei trebuie să ne răspundă nouă cum au implementat măsurile”, a declarat Costel Grojdea, șef ITM Iași.

2185 de salariați au fost verificați și instruiți de către Reprezentanții Inspecției Muncii Iași

De la începutul campaniei și până în prezent au fost verificați 16 angajatori care au un total de peste 50 de lucrători. Tot din primele raportări au fost aplicate 16 sancțiuni acolo unde s-au descoperit nereguli.

Citeste si   La USAMV IAȘI sunt studiate plantele ORNAMENTALE ce ar putea fi folosite în INFRASTRUCTURA urbană VERDE

Share

LĂSAȚI UN MESAJ