Share

În această săptămână, în cadrul rubricii ”Interviul Săptămânii”, discutăm cu doamna Angela Achiței Președinte al Fundației ADV România. Fundației ADV România este o organizație națională specializată pe servicii de incluziune socială cu centre în Iași, Constanța și Tg. Mureș.

De asemenea, este Manager al întreprinderii sociale Util Deco, înființată în 2008 ca soluție pentru crearea de locuri de muncă protejate pentru persoane cu dizabilități. Începând cu anul 2014, asigură președinția și la FONSS, o federație pe care a înființat-o alături de alți 9 colegi din ONG-uri.

REP: Cum ați început să lucrați în acest domeniu?

Angela ACHIȚEI: Povestea este una simplă, sunt de formație asistent social, iar meseria pe care o practic am putea spune că ”îmi vine ca o mănușă”. Inițial am lucrat pentru o Organizație non-guvernamentală din Statele Unite ale Americii, care avea în desfășurare mai multe proiecte pe teritoriul României. Odată finalizate aceste proiecte, s-a decis înființarea unei organizații românești unde mi s-a propus ocuparea poziției de director executiv.

Practic, în urmă cu 17 ani am fost primul angajat la Fundația „Alături de voi” România după care în timp de două luni organizația a ajuns la 5 angajați, urmând ca această echipă să pună bazele unor proiecte care să vină în sprijinul societății. În timp, cu multă muncă și dedicare am ajuns la un număr de aproximativ 50 de angajați, am ajuns în punctul în care putem oferi un pachet complex de servicii sociale, dar și de ocupare pe o piață a muncii inclusivă, servicii educaționale, astfel încât persoanele din grupurile vulnerabile, și în special tinerii cu dizabilități să reușească să se integreze în comunitate și pe piața muncii.

Citeste si   Vasilică TOMA, șoferul de la Târgu-Frumos rămâne PARLAMENTAR! Ion VĂTĂMANU l-a vrut în LEGISLATIVUL ROMÂNIEI

R: Ce soluții credeți că ar trebui luate, la nivelul Iașului, pentru a se reduce numărul cazurilor sociale?

„Copilul cu dizabilităţi nu reprezintă un final de drum, ci este doar începutul unei mari provocări: aceea de a acorda copilului drepturile fundamentale, de a-i recunoaşte şi accepta posibilităţile, dar şi limitele, de a-i oferi şanse de integrare”

A.A: Nu doar la nivelul municipiului Iași trebuie aplicate măsuri ci la nivelul întregii Românii, deoarece marea problemă este legată de integrarea deficitară a persoanelor cu dizabilități atât în societate cât și pe piața muncii. Există o problemă la sistemul de educație, încă de mici copiii nu au acces la educație, accesul în clădiri nu este accesibil, multe dintre acestea nu dispun de lifturi, lipsa tehnologiilor asistive, toți acești factori influențează dezvoltarea și procesul de integrare al persoanelor cu diferite dizabilități în societate.

Lipsesc cu desăvârșire serviciile de recuperare, cele existente fiind foarte scumpe și foarte greu decontate de casa de asigurări. Trebuie înțeles că prin aceste programe copiii cu dizabilități beneficiază de servicii de îngrijire prin terapii adecvate de recuperare și reabilitare, educaţie şi activităţi recreative, pentru depăşirea dificultăţilor, iar pe termen lung se urmăreşte creşterea calităţii vieţii cât și susţinerea integrării sociale a copilului aflat în dificultate.

La nivel de integrare socio-profesională, adevărul este că ceea ce facem noi este o ”picătură în ocean”, este nevoie de mult mai multe întreprinderi care să ofere pachete integrate de servicii sociale și de ocupare.

Din păcate aceste întreprinderi nu pot supraviețui într-o piață competitivă fără nici o facilitate fiscală și non-fiscală

Este important să se înțeleagă că noi plătim aceleași taxe și impozite ca orice companie clasică, chiar dacă avem angajate 19 persoane cu dizabilități și 6 din alte grupuri vulnerabile. Pentru a se ajunge la un produs final este nevoie de foarte multă muncă și foarte multe încercări, toate acestea fac ca prețul produsului sau serviciului final să fie unul mai ridicat și deși cetățenii apreciază ceea ce facem nu sunt dispuși să suporte aceste costuri. Din nefericire prețul este cel ce dictează în decizia de cumpărare.

Citeste si   Patru unități de ÎNVĂȚĂMÂNT din județul IAȘI au solicitat suspendarea CURSURILOR în modalitatea ”faţă în faţă”

A avea grijă de un copil cu dizabilităţi reprezintă o provocare zilnică. Dacă cineva lucrează constant şi susţinut cu un astfel de copil, chiar şi în cazul celui mai sever handicap se vor observa progrese. Aceste mici progrese bucură şi motivează demersurile viitoare de recuperare.

R: Care credeți că ar trebui să se comporte cetățenii pentru a facilitate integrarea persoanelor cu dizabilități în comunitate și pe piața muncii?

„Copilul cu dizabilităţi trebuie considerat ca făcând parte din societate, copilul cu dizabilităţi reprezintă doar o altă individualitate şi trebuie abordat tocmai din această perspectivă”

A.A: Cred că este foarte mult vorba de percepție, de așteptările pe care le avem. Copiii cu dizabilități visează la egalitatea de şansă, la o şcoală obişnuită din cartierul lor, la joaca cu ceilalţi copiii, la o familie împlinită şi o meserie atunci când vor ajunge adulţi. Visuri fireşti şi deloc ieşite din comun, dar de care sunt îndepărtaţi pe zi ce trece a vieţii lor tot mai mult.

Dacă este să discutăm din punct de vedere al ocupării unui loc de muncă observăm cu ușurință că angajatorii au o serie de cerințe care sunt îndeplinite doar de câțiva dintre aceștia, care sunt de mult pe piața muncii. Noi lucrăm cu copiii care au un cumul de probleme sociale, emoționale, care nu au nici măcar cele 8 clase, care nu au ajuns la performanța de a învăța o limbă străină sau de a finaliza o facultate și automat integrarea acestora în spațiul economic este mult mai dificilă, uneori imposibilă.

Citeste si   4.902 cazuri NOI de PERSOANE infectate cu SARS – CoV - 2 la nivelul ROMÂNIEI

Observăm că în România avem un număr foarte mic de angajați cu deficiențe, media fiind de 7,25% pe când media europeană este de aproximativ 50%.

R: Ce proiecte vă propuneți să desfășurați?

„Ne dorim să schimbăm percepția socială a oamenilor care nu este întotdeauna constantă, cât și experiențele nefericite de care au parte acești copiii”

A.A: Am lansat două proiecte europene: “Antreprenori competitivi – ocupare sustenabilă și incluzivă în sectorul economic din Regiunea Nord-Est”, prin care ne-am propus să transmitem experiența noastră de 11 ani în domeniul economiei sociale și să creăm noi întreprinderi în țară, cu același domeniu de activitate, în special în regiunea nord-est.

Prin proiectele demarate ne dorim să schimbăm percepția socială a oamenilor care nu este întotdeauna constantă, ea variază de la o societate la alta, furnizând semnificații diferite, în funcție de cultura și de valorile promovate. Ne dorim să schimbăm experiențele nefericite prin care trec copiii cu deficiențe, deoarece îi întâlnim pretutindeni, iar ca ființă socială, omul este dependent de ceilalți oameni.

Deoarece este îmbucurător să realizezi că în spatele unei nevoi speciale se află întotdeauna un copil frumos, dornic să descopere lumea și să dovedească societății că poate face lucruri măreţe.


Share
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ