Share

Angela Achitei este Președinte al Fundației ADV România și totodată o persoană extrem de implicată în viața comunității ieșene. Și nu doar în Iași. Dorim pe această cale să felicităm echipa ADV România și ADV Iași. Bineînțeles, în mod deosebit o felicităm pe doamna Achitei pentru rezultatele deosebite obținute alături de această echipă.

“Vreau să le urez ieșenilor să aibă încredere continuă în puterea lor de a schimba lucrurile în bine!”

  1. Care este impresia Dvs despre anul ce-l lăsăm în urmă?

Cred ca 2016 a fost un an al provocărilor, plecând de la zona politică guvernată de tehnocrați și care ne-a arătat că se poate și ”mai bine”, la alegerile locale care au dat tonul alegerilor parlamentare, la sectorul ONG care a devenit mult mai vizibil și activ pe zona de servicii sociale și economie socială! Pe plan mondial au fost cateva aspecte de politică publică care au declanșat fenomenul Brexit, au înclinat într-un anumit sens balanța alegerilor în Statele Unite, dând un semnal că oamenii își doresc o altfel de guvernare, mult mai apropiată de ei și valorile de țară.

Este foarte importantă și creșterea economică care a plasat România pe locul 1 în Europa, oportunitatea de a avea la dispoziție fonduri europene pentru dezvoltare și păstrarea direcției Euro-Atlantică a României.

  1. Ce planuri personale și previziuni are Angela Achitei pentru anul 2017?

Planurile personale sunt legate în primul rând de activitatea profesională, eu având oportunitatea extraordinară de a îmbina la Fundația ”Alături de Voi” România pe care o coordonez, oferirea de servicii sociale pentru tineri, in special cu dizabilități, dar și cea de antreprenoriat social prin intermediul Intreprinderii Sociale de Inserție Util Deco.

În 2017 ne propunem să creștem numărul de beneficiari ai fundației, în acest sens am depus mai multe proiecte europene pe care așteptăm un răspuns, dar și a numărului de locuri de muncă noi pentru persoane cu dizabilități în atelierele Util Deco: – arhivare, croitorie, legătorie manuală, tipografie și decorațiuni, turism și shop.

Ne propunem să oferim posibilitatea la cât mai multe persoane și companii să ne cunoască activitatea, să se implice în susținerea serviciilor sociale, cumpărând produse și servicii realizate la UtilDeco, direcționând 2% din impozitul pe venit sau sponsorizând cu 20% din profit.

Personal, îmi doresc să am un pic mai mult timp liber pentru mine și familia mea, să călătoresc mai des alături de colegi și prieteni, mai ales ca am lansat în 2016 produsul UtilDeco Travel autorizat ca agenție de turism, fiind singura întreprindere socială cu acest statut din România.

  1. Care au fost proiectele Dvs cele mai importante în anul 2016?

În 2016, mi-am focalizat energia pe dezvoltarea a trei proiecte mari și foarte dragi mie. Am investit în dezvoltarea Fundației ADV România prin inființarea unui serviciu nou și unic în România – Agenția de Plasare și Asistență la Locul de Muncă care oferă sprijin și suport direct pentru tinerii în căutarea unui loc de muncă, în special cu dizabilități sau cu alte probleme sociale.

De asemenea, ne-am extins activitatea din Iași, Constanța și Tg. Mureș și în București fuzionând în acest sens cu FPDL, o organizație de dezvoltare comunitară cu o expertiză de peste 20 de ani în domeniu.

Cel de-al doilea proiect, se referă la întreprinderea socială Util Deco. Anul trecut, am inființat pentru clienții noștri, două noi servicii: UtilDecoTravel – agenție de turism și UtilDeco Charity Cash&Carry un magazin on-line unde avem peste 36000 de produse, iar pentru angajatorii care au peste 50 de salariați, oferim inclusiv posibilitatea deducerii achiziției din taxa pe dizabilitate pe care o plătesc lunar la stat, noi având și statut de unitate protejată.

Al treilea proiect, se referă la dezvoltarea Federației Organizațiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale – FONSS, o platformă de advocacy pentru dezvoltarea serviciilor sociale, formată din 21 de ONG-uri și unde în prezent asigur președinția. Este o onoare să reprezinți mai multe ONG-uri și să asigur o voce unită în spațiul public – Vocea ONG!

  1. Cum vede Angela Achitei evoluția Iașului în 2017? Ce schimbări vă doriți pentru orașul Dvs?

Cred că orașul nostru are o oportunitate foarte bună de dezvoltare care trebuie valorificată la maxim din perspectivă strategică. Avem multe linii importante de finanțare pe fonduri europene care pot fi accesate printr-un parteneriat public – privat real și vizionar; avem un aeroport dezvoltat care ne conectează rapid la piețe economice, turistice și culturale;

Avem o poziție geografică transfrontalieră care poate aduce avantaje pe termen mediu și lung; avem investitori care creează locuri de muncă și plus valoare;

Avem o rețea de ONG-uri foarte activă în domeniul serviciilor sociale care a propus câteva soluții pentru Primărie și Consiliul Județean Iași și care pot duce la o incluziune activă a grupurilor vulnerabile și combatere a sărăciei, totul e să fim dispuși să acționăm în acest sens.

Cu siguranță mai sunt și alte aspecte care pot duce la progres și bunăstare, totul e să înțelegem că aceste schimbări trebuie să respecte câteva principii sănătoase de dezvoltare aplicate de administrație publică, companii, ONG-uri, universități și cetățeni: co-decizia, co-furnizarea și co-finanțarea!

Sau mai bine zis, nimic pentru mine, fără mine…

  1. Ce mesaj are Angela Achitei pentru ieșeni în acest început de an?
Vreau să le urez ieșenilor să aibă încredere continuă în puterea lor de a schimba lucrurile în bine, să țină cont de faptul că nu putem pretinte schimbarea, dacă nu acționăm în acest sens, iar ceea ce facem zi de zi, ne definește practic viitorul!

Share
DISTRIBUIȚI
Buna dimineata Iasi isi asuma datoria primordiala de a relata adevarul, indiferent de consecintele ce le-ar putea avea asupra sa, obligatie ce decurge din dreptul constitutional al publicului de a fi corect informat!

LĂSAȚI UN MESAJ