Share

Planeta a rămas fără 60% din animalele sălbatice

Terra va rămâne în scurt timp fără animale. Principalul factor care perturbă existența acestora sunt chiar oamenii. Din cauza nepăsării oamenilor, animalele ajung să viețuiască într-un mediu infect care să le determine moartea.

Declinul faunei sălbatice vizează întregul glob şi în special regiunile cele mai afectate, precum cele de la tropice, potrivit celui de-al 12-lea raport ″Living Planet″⁣ (Planeta vie), publicat marţi de WWF şi realizat în urma monitorizării a 16.700 de populaţii (4.000 de specii).

Raportul precedent indica o scădere cu 52% între 1970 şi 2010. Nimic nu pare să încetinească prăbuşirea efectivelor de vertebrate sălbatice, cu 60% în prezent.

În Brazilia, care tocmai a ales un preşedinte al cărui program nu evocă nici despăduririle, nici încălzirea climatică, pădurea amazoniană se micşorează din ce în ce mai mult, cum este şi cazul savanei din Cerrado care cedează locul culturilor de soia şi creşterii bovinelor, notează AFP.

La nivel global, doar 25% din suprafaţa solului nu prezintă amprente umane; în 2050 aceasta va fi de doar 10%, potrivit oamenilor de ştiinţă din cadrul Platformei interguvernamentale privind biodiversitatea şi serviciile ecosistemice (IPBES).

O luptă cu numeroase beneficii, eforturile fiind răsplătite rapid, aşa cum reiese din exemplul revenirii tigrului în Nepal, a tonului roşu în Atlantic sau a somonului din Loara.

Emisiile de dioxid de carbon, poluarea agricolă și rezervele scăzute de apă, a adăugat organizația, duc la schimbări posibil ireversibile ale mediului

„Suntem prima generaţie care are o viziune clară cu privire la valoarea naturii şi a impactului nostru asupra ei.

Am putea fi, de asemenea, ultima generaţie care poate inversa tendinţa″, a avertizat organizaţia WWF potrivit căreia perioada până în 2020 este ″⁣un moment decisiv din istorie″⁣, ″⁣o fereastră fără precedent care se închide rapid″⁣.

Emisiile de dioxid de carbon, poluarea agricolă și rezervele scăzute de apă, a adăugat organizația, duc la schimbări posibil ireversibile ale mediului, catalizate în principal de cererea de energie și consumerismul din națiunile bogate, industrializate

WWF spune că oamenii emit mai mult dioxid de carbon decât pot absorbi copacii și oceanele Pământului, ceea ce înseamnă că planeta e pe cale să depășească pragul periculos de creștere a temperaturii globale despre care ne-au avertizat de atâta timp oamenii de știință.

Producția agricolă e de vină pentru 90 de procente din consumul de apă proaspătă al planetei și multe țări își termină rezervele mai rapid decât acestea se pot reumple.

Zone mari din Statele Unite, China și India au suferit din cauza lipsei apei. Toate aceste țări au o producție agricolă mare, dar seceta prelungită ar putea distruge în viitor toate recoltele.


Share
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ