Share

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a convocat, joi, un comandament de iarnă la sediul instituţiei, fiind prima astfel de şedinţă condusă de Carmen Dan, în calitate de ministru. Directorul ANM anunţă că există posibilitatea să se emită cod roşu de ninsori şi viscol.

“Modelele indică intervale de timp în cursul zilei de mâine, în care, datorită intensificărilor de vânt care pot depăşi 90 de km/oră şi în aceste condiţii vizibilitatea să fie spre zero, s-ar putea să emitem o avertizare de vreme severă imediată de tip cod roşu, în intervalul posibil 8-14, pentru estul judeţului Buzău, vestul judeţului Brăila, partea central nordică a judeţului Ialomiţa şi extremitatea de sud est a judeţului Vrancea.

De sâmbătă este posibil să emitem cod galben pentru o vreme deosebit de geroasă în special partea centrală, în partea vestică, sudică şi estică a României. Aici vom avea – şi nu numai, chiar şi în sudul ţării – temperaturi deosebit de scăzute, pentru că maximele vor fi -17 – -10, iar minimele spre -24 – -12 grade, cu cele mai coborâte valori în zonele deja cunoscute ca polul gerului din estul Transilvaniei şi nordul Moldovei, a declarat Elena Mateescu, directorul general al Administraţiei Naţionale de Meteorologie.

În cadrul comandamentului, reprezentanţii CNAIR au anunţat că în toate zonele aflate sub avertizare cod galben şi cod portocaliu de ninsoare utilajele sunt pregătite să intervină, iar în localităţile unde deja a nins, autospecialele acţionează.

Citeste si   Românii FUG la sate pentru a SCĂPA de IZOLARE! Ioana: ”Să stai ÎNCHIS la bloc e GROAZNIC, în schimb, la curte nici nu SIMȚI că treci printr-o IZOLARE”

“În momentul de faţă în zonele afectate avem pregătite 1600 de utilaje, sare, un stoc de aproximativ 70 de mii de tone. Estimăm că în această perioadă vom avea nevoie de 13.000, deci avem, stocurile sunt cu mult peste necesar. De asemenea aveam clorură de calciu, 611 tone de clorură de calciu, produs ecologic 99. În ceea ce priveşte pregătirea noastră, suntem pregătiţi pentru intervenţie pentru a nu avea sincope în fenomenul de deszăpezire am pregătit o permanenţă. Există utilaje în momentul de faţă în teren, se intervine doar în zonele unde există fenomene de polei şi de precipitaţii, mai exact în zona de nord unde încă mai avem precipitaţii”, a declarat Cătălin Homor, şeful Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).

Ministrul de Interne a cerut CNAIR să prezinte care e situaţia concretă a utilajelor din teren şi să îi pună la dispoziţie şi numerele de telefon ale tuturor şoferilor care conduc aceste autospeciale.

La nivelul Ministerului de Interne a fost constituit centrul operativ de coordonare a intervenţiilor în caz de urgenţă, care va fi condus de Raed Arafat şi care va rămâne activ până la expirarea avertismentelor de vreme nefavorabilă. De asemenea, în cazul în care va fi nevoie, echipele de intervenţie pot acţiona şi pe calea aerului, cu 14 elicoptere şi un avion, care se vor ridica de la sol, însă, numai în cazul în care condiţiile meteo o vor permite. Ministerul de Interne a anunţat, de asemenea, că peste 6.000 de poliţişti se vor afla la datorie în această perioadă.

Citeste si   Ieșenii MĂNÂNCĂ o pâine mai SCUMPĂ anul acesta! Mihai, agricultor: ”SECETA a DISTRUS hectare ÎNTREGI”

La nivelul judeţelor aflate sub avertizarea de cod galben şi cod portocaliu de ninsoare, prefecţii au anunţat că sunt pregătiţi cu tot ce e nevoie pentru a combate efectele ninsorii abundente. Ministrul de Interne le-a cerut acestora să nu rămână în birouri, ci să iasă în teren pentru a se asigura că deszăpezirea se face eficient.

Meteorologii au emis un cod portocaliu de ninsori pentru Bucureşti şi alte 11 judeţe din sud-estul ţării, valabil vineri între orele 02.00 – 18.00, şi cod galben pentru alte 15 judeţe, care intră în vigoare joi, la ora 22.00, fiind valabil până vineri, ora 20.00.

Codul portocaliu de ninsori şi viscol va intra în vigoare vineri, la ora 02.00, fiind valabil până la ora 18.00, anunţă meteorologii.

“În a doua parte a nopţii de joi spre vineri (05/06 ianuarie) şi în cursul zilei de vineri (06 ianuarie), în Municipiul Bucureşti şi în judeţele Ilfov, Teleorman, Giurgiu, Călăraşi, Ialomiţa, Buzău, Brăila, Constanţa, Tulcea, Galaţi şi Vrancea,temporar viscolul va fi puternic, rafalele vântului vor atinge 70…85 km/h, reducând vizibilitatea sub 50 m şi local troienind zăpada”, informează Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).

Citeste si   Incidența COVID-19 a ajuns la 5,41 la MIA de locuitori în municipiul IAȘI

Meteorologii au emis şi o avertizare de tip cod galben de ninsori pentru 15 judeţe, valabilă în intervalul 05 ianuarie, ora 22.00 – 06 ianuarie, ora 20.00

“În intervalul menţionat aria ninsorilor se va extinde treptat dinspre Lunca Dunării şi va cuprinde sudul, centrul şi estul ţării. În Oltenia, Muntenia, Dobrogea, sudul şi centrul Moldovei, precum şi în zona Carpaţilor de Curbură, local ninsorile vor fi însemnate cantitativ şi se va depune strat de zăpadă consistent. Va fi viscol în Dobrogea, în cea mai mare parte a Munteniei şi în jumătatea sudică a Moldovei unde vântul va avea intensificări cu viteze de 50…70 km/h. În Carpaţii de Curbură şi zona înaltă din Carpaţii Meridionali rafalele vor depăşi 80…90 km/h, iar zăpada va fi spulberată şi troienită. La începutul intervalului pe litoral vor fi precipitaţii mixte şi se va depune polei”, transmite ANM


Share
DISTRIBUIȚI
Buna dimineata Iasi isi asuma datoria primordiala de a relata adevarul, indiferent de consecintele ce le-ar putea avea asupra sa, obligatie ce decurge din dreptul constitutional al publicului de a fi corect informat!

LĂSAȚI UN MESAJ