Share

Temperaturile scăzute și ploile torențiale din ultima perioadă au redus semnificativ producția de miere de salcâm de anul acesta, astfel ca mierea va fi mai puțină și mai scumpă. Apicultorii din Iași estimează creșteri ale prețurilor la mierea de salcâm cu cel puțin 20%. Dacă anul trecut un kilogram de miere de salcâm era 30 lei, anul acesta se va comercializa cu prețuri cuprinse între 35 și 60 de lei.

Pentru a avea miere de salcâm, trebuie să fie un an bun din punct de vedere meteorologic. Salcâmul începe să înflorească în mai, atunci când familiile de albine nu sunt îndeajuns de puternice pentru a asimila complet culesul nectarului.

Citeste si   Incidența COVID-19 a ajuns la 5,55 la MIA de locuitori în municipiul IAȘI

Apicultorii din Iași se plâng că anul acesta vor avea o producție redusă cu cel putin 40%  față de cea de anul trecut

Crescătorii de albine din Iași vor putea să reducă pierderile dacă obțin ajutorul de 20 de lei/ familia de albine, în cadrul Programului Național Apicol. Potrivit informațiilor furnizate de Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) Iași, până în prezent au fost depuse 18 cereri din partea apicultorilor care au solicitat banii pentru cumpărarea de utilaje, respectiv remorci, macara și motostivuitoare.

Citeste si   SPECIALIȘTII olandezi se vor implica în redactarea STRATEGIEI de MOBILITATE URBANĂ

Termenul limită de depunere a cererilor în cadrul Programului Național Apicol este 30 august 2020

“Seceta din luna aprilie si vremea foarte ploioasa din timpul culesului (luna mai) au facut ca anul acesta sa avem o productie cu 80% mai mica fata de anul trecut. Acest fapt este universal valabil, deci nu doar noi ne confruntam cu situatia aceasta. Pretul a fost anul trecut in jur de 30 de lei, anul acesta pretul va fi dublu.

Ce am extras a fost insignifiant, cateva kilograme pe familie, in jur de 3, mai exact, fata de anii trecuti cand extrageam 20. O parte din apicultorii care si-au pretuit mierea de anul trecut si care o mai au pe stoc, o vor vinde anul acesta, sau ne vom bucura doar de miere de tei si de floarea soarelui“, Oana Nicolai, administrator APIVET SRL IASI.


Share
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ