Piața muncii își cere tributul: 600.000 de români vor rămâne fără joburi

Tot mai mulți români pleacă spre alte țări. Răspunsul acestora este simplu și știut de autorități: „Salariul din România este mult prea mic. Nu ne descurcăm”. Valorificând rapoartele realizate în urma studiului demografic, s-a constatat că cel puțin 46,7% din români sunt plecați în țări din Europa, precum: Italia, Spania, Belgia și Cehoslovacia.

Un alt aspect lovește așteptările românilor: Piața Muncii își cere tributul, iar în următorii zece ani, 600.00 de locuri de muncă din România vor fi afectate de transformarea digitală genrată de noile tehnologii.

Citeste si   Situația Județului IAȘI în timpul PANDEMIEI! 3149 de PERSOANE se află în IZOLARE voluntară la domiciliu

Potrivit raportului, vor fi create 325.000 de noi locuri de muncă în următorul deceniu, în timp ce pentru alte 275.000 lucrătorii trebuie să-și îmbunătățească abilitățile digitale întrucât automatizarea și introducerea inteligenței artificiale vor elimina treptat activitățile repetitive.

Locurile de muncă vor resimți, așadar, impactul unor noi tehnologii, încercând astfel să se creeze noi strategii în domeniul inovării și digitalizării.

Despre inovare și digitalizare se poate spune că va contribui la eficientizarea proceselor care vor impune atât strategii de îmbunătățire a abilităților cât și aplicarea unor strategii de îmbunătățire a abilităților digitale ale lucrărilor.

Citeste si   460 de locuri de MUNCĂ sunt vacante pe timpul pandemiei în județul IAȘI

În industria manufacturieră, agricultură și utilități, locurile de muncă au cea mai mare probabilitate de a fi înlocuite

Iar în aceste sectoare va fi nevoie de îmbunătățirea abilităților degitale ale angajaților, noile tehnologii vor fi cele care vor genera noi locuri de muncă în special în domeniile: sănătate, educație sau servicii financiare.

„Schimbările sociale, economice, culturale și tehnologice au un impact asupra fiecărei industrii și ocupației.

În acest context, raportul PwC reprezintă un punct de plecare pentru organizațiile care vor să obțină un avantaj competitiv și să analizeze perspectivele pentru industria lor, precum și modul în care pot reacționa la schimbare.

 De exemplu, companiile care depind de costurile scăzute cu forța de muncă, cum ar fi cele din industria prelucrătoare, pot începe să se reorganizeze intern, să își adapteze procesele și să investească în dezvoltarea abilităților digitale ale angajaților pentru a face față obiectivelor pe termen lung”, explică Oana MUNTEANU, Senior Manager PwC România.

LĂSAȚI UN MESAJ